Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

En kväll av politiska markeringar i Premier League

Det brukar ofta pratas om markeringsspel inom fotboll. Oftast pratar man då i termer av zonförsvar eller man mot man-markering.

Men den här tisdagskvällen, i vad som ändå måste sägas vara en förhållandevis viktig omgång av Premier League, så ägnade sig ett par av ligans managers åt vad som närmast måste beskrivas som politiskt markeringsspel.

Ett beslut att ta ut vissa spelare men utelämna andra spelare brukar vanligtvis diskuteras och analyseras utifrån dessa spelares individuella kompetens och färdigheter.

Lika ofta kan det kanske vara andra faktorer, såsom politiska kalkyler, som spelar in i sådana beslut.

:::

Darren Bent har varit en utfrusen figur på Villa Park under den större delen av den här säsongen. Rapporterna att han och Paul Lambert inte var överens var många och detaljerade.

Till stor del har Lamberts beslut rättfärdigats i och med att Christian Benteke har lyckats så bra som han gjort under sin första säsong i klubben. Ändå, givet Aston Villas anfallsproblem och riskabla tabellposition, så har frågorna om Bent kvarstått.

I ett sådant läge är det inte alldeles självklart att ställa över en av Premier Leagues bevisat mest effektiva målskyttar. Ändå har Paul Lambert stoiskt hållt fast vid sin linje.

Ända tills ikväll när Aston Villa ska spela en ödesmatch hemma på Villa Park mot ett lika självförtroendedränerat Newcastle. Då helt plötsligt väljer han ett för laget helt nytt taktiskt upplägg: Bent och Benteke på en och samma gång.

Man kan så klart tänka sig att det var ett modigt schackdrag utav Lambert, att i utsatt läge satsa allt och pröva nya grepp. Desperate times call for desperate measures.

Eller, som det skulle visa sig, Custer’s last stand.

En alternativ tolkning är nämligen att Paul Lambert har varit utsatt för rejäla påtryckningar internt inom klubben att använda sig utav Bent, en av klubbens mest dyrbara värvningar. Och att han till sist tvingades falla till föga.

Det direkta bytet av Bent i halvtid ikväll talar lite för det. Det var som ett tydligt budskap: Nu har jag prövat er lösning i en halvlek, det gick åt helvete! Nu kör jag på min.

Givet Aston Villas uppryckning i andra halvlek, så kunde man då tänka sig att Lambert fått någon form av personlig upprättelse.

Men om den alternativa tolkningen håller vatten, så signalerar det snarare att Paul Lambert inte alls sitter säkert i Aston Villas organisation.

Och givet kvällens resultat, epilogen utav en helt och fullt fruktansvärd vecka i Aston Villas långa och illustra historia, så ser jag det inte som särskilt säkert att han sitter där alls så mycket längre till.

:::

Harry Redknapp är en annan manager som älskar sina politiska markeringar.

Den här gången valde han att placera två målvakter på QPR:s bänk när laget tog emot regerande mästarna Man City hemma på Loftus Road. Ett så pass irrationellt beslut att man helt enkelt måste misstänka andra motiv.

Signalen till QPR:s ägare Tony Fernandes, som var på plats, är rätt uppenbar: Vi har inte tillräckligt många och tillräckligt bra spelare att ens fylla vår bänk. Dags att få tummen ur värvarrumpan!

En enkel laguttagning kan med andra ord fylla flera olika funktioner för en manager i Premier League.

Den alternativa tolkningen den här gången kanske dock är att Harry Redknapps beslut att sätta två målvakter på bänken signalerade hans defensiva intentioner i den här matchen.

För ruggigt defensivt var det. Men det gav en poäng, som knappast kan ha varit kalkylerad på förhand.

Och sådana poäng brukar kunna vara guld värda i en nedflyttningsstrid.

Det var dessutom en poäng som kostade Man City dubbelt.

:::

Huruvida det ligger något politiskt bakom Mario Balotellis flytt till Italien, Serie A och Milan är ytterst oklart. Men åtminstone kommer det väl att göra Man City till en mer politiskt korrekt klubb.

Och tråkigare klubb. Precis som Premier League blir en lite tråkigare liga för övrigt.

:::

Tisdagens resultat: Aston Villa 1-2 Newcastle, QPR 0-0 Man City, Stoke 2-2 Wigan, samt Sunderland 0-0 Swansea.

I skuggan av andra resultat så stod Wigan för en riktigt tung upphämtning borta mot Stoke. Att ligga under med 0-2 på Britannia och ändå komma därifrån med en poäng är imponerande.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-01-29 kl 23:03

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons