Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Taktiktavlan: Tottenham och Gareth Bale

Det har varit något utav en återkommande källa till frustration och diskussion, både i och utanför Tottenhams supporterkretsar, den här säsongen hur en av om inte den bäste vänsteryttermittfältaren i ligan envisas med att spela eller envisas med att spelas såväl centralt som till höger på mittfältet. Varför spelar man Gareth Bale ur position verkar vara den allmänt formulerade frågan.

ANNONS

Min normala uppfattning brukar vara att om en spelare är världsklass i en position så ska han också spelas på den positionen. Att spela honom på en annan position kan i det avseendet ses som en form utav resursslöseri. Men en manager som väljer att låta en sådan spelare spela fritt eller på andra positioner har förmodligen en tanke med det vad avser spelarens bidrag till laget.

I grova drag är det möjligt att se som en fråga om balans mellan systemet och individen. Är det spelaren som ska inrättas i systemet eller ska systemet underordnas spelaren? I det här specifika fallet är frågan huruvida Tottenham som lag ska byggas runt Gareth Bale eller om Bale själv ska underordnas Tottenhams taktiska system.

För att uttrycka det hela kort och koncist: Vilka är fördelarna och de möjliga riskerna för Tottenham med att använda Gareth Bale i en helt fri roll?

ANNONS

:::

Det finns olika sätt att angripa frågeställningen på. Ett sätt är att ta fasta på de många likheter som finns mellan Gareth Bale nu och Cristiano Ronaldos roll i Man Utd strax innan det senaste decennieskiftet. Det är likheter som gör det möjligt att göra en form av jämförande analys. Vad som fungerade bra med Ronaldo kan förväntas göra detsamma med Bale, och samma resonemang är möjligt med vad som fungerade mindre bra.

Det var ingen hemlighet att Man Utd, egentligen för första och kanske enda gången under Alex Fergusons tid som manager, byggde sitt spel i huvudsak runt Cristiano Ronaldo. På ungefär det sätt som Tottenham och Andre Villas-Boas nu ger intryck av att bygga sitt spel runt Gareth Bale. Ferguson talade om vikten av att låta spelare uttrycka sig själva på planen, och lagets framgång kom genom att kombinera individuell briljans offensivt med disciplin och organisation defensivt.

ANNONS

Skälen till detta var mycket goda. Cristiano Ronaldo var en sådan spelare att han i sina goda stunder inte riktigt var möjlig att stoppa. Motståndarna fick ta till allt mer desperata medel men inte heller dessa hjälpte i längden. Så länge Cristiano Ronaldo fungerade så fungerade också Man Utd som lag.

Problemen uppstod när Cristiano Ronaldo plockades bort ur matchen, antingen på grund av att han själv hade en dålig dag eller att motståndarna helt enkelt lyckades skära av bolltillförseln till honom. Man Utds system var byggt kring och anpassat till en individ och när individen försvann så kraschade systemet, där fanns kort och gott ingen kollektiv beredskap.

Det var inte något som hände så särskilt ofta, men det hände ibland. Det hände mot Fulham och Bolton på bortaplan och det hände naturligtvis tämligen spektakulärt i Champions League-finalen 2009, den match där Ferguson tog lagets Ronaldofokusering till sin olyckliga extrempunkt. Ett hopplöst företag mot den moderna fotbollens främsta kollektiva taktiska idé.

ANNONS

Det fanns även en omständighet som gjorde det lättare för Man Utd att tillämpa en dylik taktik med Cristiano Ronaldo. Han var flankerad utav spelare som Wayne Rooney och Carlos Tevez. Gareth Bale i Tottenham är flankerad och kompletterad av Jermain Defoe och Emmanuel Adebayor. Det är en viss skillnad och för Tottenham för alltså en dylik taktik med sig en relativt sett högre risk än vad som var fallet för Man Utd.

:::

Vilka är då fördelarna med att ge Gareth Bale en helt fri roll i Tottenham?

En fördel är att en fri roll maximerar utnyttjandet utav en exceptionell talang i Tottenham. Det finns få spelare som Bale totalt sett, och naturligtvis ännu färre i en enskild klubb som Tottenham. Det är den typen av spelare som man kanske bör ge större utrymme för sin kreativitet, snarare än att begränsa dem. Alla rosor ska inte tuktas.

ANNONS

En annan fördel är att en fri roll gör det svårare för motståndarna att läsa av och förbereda sig för Tottenhams anfallsspel. Om Gareth Bale rör sig över hela spelfältet så ställer det större krav på kommunikation och koncentration hos motståndarna, vilket normalt sett kommer att skapa mer ytor både åt Bale och övriga spelare i laget.

Och vilka är de möjliga riskerna?

En risk är så klart den så kallade Ronaldofällan, att det egna laget görs så beroende av den individuelle spelaren att i slutänden allt spel måste gå genom honom för att laget ska fungera. Det ställer inte bara orimliga krav på en enskild spelare, det gör också laget mer lättläst och i slutänden ger det motståndarna möjlighet att vända spelarens styrka till en belastning.

En annan risk med en fri roll är att det skapar oreda i relationen till övriga spelare på planen. Annorlunda uttryckt så riskerar det leda till att den egna offensiven saknar organisation och kollektiv systematik, att spelare stundtals springer ivägen för varandra och upptar samma yta. Det uppstår alltså en otydlig rollfördelning på planen.

ANNONS

:::

Det råder ingen tvekan om att Tottenham har haft stor nytta av Gareth Bale den här säsongen, och att han tillfört detta värde utifrån företrädesvis en helt fri roll. Om Andre Villas-Boas ska ges direkt beröm för ett offensivt grepp så är det således att i större utsträckning ta tillvara den väldigt speciella talang som Bale trots allt är.

Det är emellertid också tydligt när man tittar på Tottenhams spel, att där finns problem med otydliga roller i Tottenhams offensiv. Arbetsfördelningen är inte alltid självklar mellan Gareth Bale och övriga offensiva spelare, vilket rör till högerkanten samtidigt som vänsterkanten stundtals blir lidande. Det senare accentueras särskilt av att Tottenhams vänsterback inte är lika framstående på att fylla på offensivt som är fallet med Kyle Walker på högerbacken.

ANNONS

Med en fortsatt fri roll för Gareth Bale måste Tottenham och Andre Villas-Boas rimligtvis jobba med två uppgifter. För det första att hitta en anfallare som på ett bra sätt kan skifta och komplettera Bale. För det andra att på ett tydligare sätt definiera övriga spelares roller inom ett sådant system; hur ska övriga spelare agera om Bale exempelvis rör sig ut på högerkanten.

En mer övergripande fördel med att ge Bale en helt fri roll är så klart att han själv känner att han är lagets främste spelare, att han får fritt utrymme att realisera sin egen potential i klubben, och därmed blir mer benägen att stanna i Tottenham även om andra klubbar är intresserade av att köpa honom.

:::

Denna fråga kan man diskutera. Oavsett var man landar i den så kan det dock vara intressant att titta på hur det hela tar sig uttryck på fotbollsplanen. Vilket så klart är fullt möjligt att göra redan imorgon när Tottenham tar emot Newcastle hemma på White Hart Lane i den tidiga lördagsmatchen.

ANNONS

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-02-08 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto