Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Tre saker som talar för Arsenalseger ikväll

ANNONS

Det finns ett antal rätt klassiska scener i den fantastiska TV-serien The Sopranos där Silvio, en av de centrala gangsterkaraktärerna runt seriens huvudfigur, härmar Michael Corleone från Gudfadernsagan: ”Just when I thought I was out… They pull me back in!”

Det lär vara en inte helt obekant känsla för Arsene Wenger, som igår gjorde en av sina mest hätska presskonferenser under sina 16 år som manager för Arsenal, en konsekvens utav helgens förlust mot Blackburn naturligtvis, men även av spekulationer gällande hans kontrakt med klubben. Wenger måste ha trott att han kanske hade kommit bort från det här mediasurret efter en ovanligt stökig säsongsinledning, men icke.

Men hätskheten påminner också om betydelsen av kvällens match mot Bayern München. För helt plötsligt har säsongen kokats ner till bara benet för Arsenal, där finns nu bara Champions League kvar. Antingen i form utav den här säsongens slutspel, eller i form utav möjligheten att kvalificera sig till nästa säsongs upplaga.

ANNONS

Men vad talar egentligen för att de ska kunna vinna ikväll?

:::

Hemmaplan. Hemmaplan är otroligt viktigt i europeiskt cupspel, det visar statistik och det säger oss våra egna observationer. Matchbilden mellan två identiska lag kan variera fullständigt beroende på vilken arena som är matchens hemvist. Emirates kan vara förstummat ibland, men kan också koka loss riktigt bra vid viktiga tillfällen. Det här är ett sådant, och en bra start för Arsenal kan få tyskarna att känna att himlen håller på att trilla ned ovanför deras huvuden.

Revanschlusta. Arsene Wenger ställde en väldigt klok retorisk fråga på presskonferensen apropå Arsenals möjligheter mot Bayern efter att ha förlorat mot Bradford och Blackburn, på ett ungefär: “Tror ni att Bayern eller Man Utd aldrig har förlorat mot något Division 3-lag?” Det går att se helgens förlust som negativ för kvällens match. Ett annat och väl så troligt scenario är att Arsenals spelare lär vara väldigt sugna på att ikväll visa att vad som skedde i lördags var just bara en tillfällighet.

ANNONS

Matchpsykologi. Om inte alla så åtminstone rätt många förväntar sig att Arsenal inte bara ska förlora utan dessutom förlora rätt stort. Det motsatta gäller Bayern, som inte bara förväntas defilera genom det här mötet utan också vara ett av de lag som ska göra upp om slutsegern. Det ger Arsenal all chans i världen, men också en för dem rätt unik chans, att genomföra den här matchen helt och hållet fria från press. Detta är emellertid en fördel som förutsätter en inneboende tro på sig själva i laget.

:::

Det är tre saker som talar för att Arsenal vinner ikväll, men samtliga förutsätter att Arsenal är fokuserade helt och hållet på den här matchen, inte på matcher som har spelats eller som kommer att spelas. Det gäller samtliga spelare och det gäller också Arsene Wenger. Frågan är då hur man i ljuset av det ska se på måndagens presskonferens.

ANNONS

Var det ett exempel på den klassiska metoden att bygga en siege-mentalitet inför en viktig match eller visar det på att Wenger har låtit resultaten och kritiken komma honom alltför tätt inpå skinnet? Man kan hoppas på det förra men man måste samtidigt se de återkommande försöken till självförsvar som tecken på det senare.

Ingen har vunnit FA-cupen oftare än Wenger. Arsenal har konsekvent gått till semifinal och kvartsfinal i Champions League de senaste åren. Arsenal är poängmässiga ligamästare under säsongens andra halva. Och så vidare. Påståenden som syftar till att försvara och rättfärdiga, men också påståenden som är antingen vinklade eller direkt felaktiga.

Men det är också påståenden som visar på det kanske mer grundläggande problemet, nämligen försöken att konstruera andra parametrar för framgång än att vinna titlar. Det är en form utav värderelativism som i min mening har skadat Arsenal och som fortsätter att skada klubben. Det finns många värden inom fotboll, men i grund och botten går den liksom all idrott ut på att vinna, annars är det inte längre sport.

ANNONS

Ikväll har inte Arsenal råd att glida på målet, matchen mot Bayern måste vinnas.

:::

En fjärde sak som talar för Arsenalvinst ikväll. Klubben har rätt bra spelare också. Det glöms bort ibland, i allt prat om problem utav antingen finansiell eller taktisk karaktär. Någon kan titta på Bayerns laguppställning och tänka att de har ännu bättre spelare, men skillnaderna mellan spelare på den här nivån tenderar att överdrivas.

Det är lag som vinner matcher, inte spelare. Och fotbollsmatcher spelas på gräs, inte på papper.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-02-19 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto