Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Premier Leagues fem mest betydelsefulla spelare

Om vi ska ta den återkommande situationen på allvar så är det fler klubbar än någonsin förut som den här säsongen är så kallade enmanslag, det vill säga klubbar som är helt beroende av en enda spelare. Vad vore Tottenham utan Gareth Bale, Liverpool utan Luis Suarez och Man Utd utan Robin van Persie, och så vidare?

Det är naturligtvis på flera sätt en tramsig diskussion. I grund och botten är den formulerad av de som vill reducera och marginalisera det egna lagets relativa brister genom att förminska det andra lagets styrkor. Det finns naturligtvis inga enmanslag, ingen spelare klarar av att prestera på planen utan hjälp och stöd av sina lagkamrater. En spelare kan leverera vad vi ser som prestationer i världsklass därför att han har ett stabilt lagbygge i ryggen.

ANNONS

Ingen spelare kan göra allt för sitt lag. En världsklasspelare kan dock förhöja ett bra lagbygge, men utan ett bra lagbygge förblir han ineffektiv. Kanske är just detta definitionen på ett bra och funktionellt fotbollslag, där den individuelle spelaren och lagets kollektiv hjälper och förstärker varandra.

Metodiken bakom att avgöra en spelares betydelse för ett lag är ofta också något suspekt. Normalt sett brukar de flesta bara titta till antalet mål som en viss spelare gör och utifrån detta dra slutsatser. Av detta följer flera implikationer. Bland annat så klart att en målvakt eller försvarare därmed aldrig kommer kunna vara mest betydelsefull för sitt lag. Detta trots att vi intuitivt vet att detta kan vara helt fel.

En annan implikation är att analysen bortser från den taktiska dimensionen. Att en spelare gör många mål kan så klart mycket väl bero på att laget har valt en taktik som går ut på att just den spelaren ska göra mål. Återigen är det viktigt att förstå hur individuell kvalitet och kollektiv taktik hänger ihop.

ANNONS

Å andra sidan så är det i sig en lite intressant fråga: Vilken och vilka spelare i Premier League är faktiskt enligt detta sätt att se på det mest betydelsefulla för sina respektive lag?

Det är en enkel statistisk operation. Jag lägger ihop en spelares mål och assists och uttrycker detta i procent av lagets totala antal gjorda mål. En spelare som alltså har gjort åtta mål och fyra assists kommer att ha bidragit till 25% av hans lags 48 gjorda mål.

:::

(5) Rickie Lambert, Southampton – 40,4%

När Southampton förra säsongen flyttades upp från The Championship så var Lambert en av lagets absolut viktigaste spelare. Mer överraskande är kanske att han lyckats återskapa sin fina produktion också i Premier League, där han är den engelsman som gjort flest mål den här säsongen. 14 mål och fem assists är inte fy skam.

(4) Arouna Koné, Wigan – 40,5%

Den allmänna bilden av Roberto Martinez lagbygge är att det inte är centrerat runt någon enskild spelare, på gott och ont. Men Konés tio mål och fem assists hittills under säsongen har ändå varit väldigt viktiga för Wigan, särskilt som flera av målen varit helt avgörande. Men hans relativa betydelse är också en reflektion av lagets allmänt svaga målskytte.

ANNONS

(3) Luis Suarez, Liverpool – 44,1%

Det var kanske mer motiverat att under höstsäsongen kalla Liverpool för ett enmanslag när det mer eller mindre var enbart Suarez som ledde lagets anfallslinje. Suarez leder för närvarande skytteligan, och med 22 mål och fyra assists så har han naturligtvis haft en stor betydelse för Liverpools säsong.

(2) Michu, Swansea – 44,2%

En het kandidat till att utses till säsongens värvning. Michus betydelse till en säsong där Swansea både etablerat sig i Premier League samt vunnit Ligacupen kan knappast överskattas. Med 17 mål utöver två assists så är han en av ligans absolut mest produktiva målskyttar, vilket minskat saknaden och behovet av Scott Sinclair och Danny Graham.

(1)    Christian Benteke, Aston Villa – 52,8%

Genomgångens överlägsne vinnare. 15 mål och fyra assists svarar för mer än hälften av Aston Villas målproduktion. Paul Lambert har blivit ifrågasatt för petningen av Darren Bent under säsongen, men den kraftfulle belgiske anfallaren har onekligen rättfärdigat hans beslut. Den mest betydelsefulle spelaren för sitt lag, enligt denna definition, är alltså Christian Benteke.

ANNONS

:::

Listan i övrigt:

(6) Robin van Persie – 21/8/38,7%; (7) Gareth Bale – 17/3/36,4%; (8) Dimitar Berbatov – 13/3/36,4%; (9) Romelu Lukaku – 13/2/35,7%; (10) Theo Walcott – 11/10/32,8%; (11) Juan Mata – 10/11/32,8%; (12) Steven Fletcher – 11/1/32,4%; (13) Robert Snodgrass – 5/5/32,3%; (14) Marouane Fellaini – 11/5/31,4%; (15) Demba Ba – 13/0/31,0%; (16) Carlos Tevez – 11/7/31,0%; (17) Adel Taarabt – 5/4/31,0%; (18) Adam Le Fondre – 10/1/30,6%; (19) Peter Crouch – 5/3/28,6%; (20) Kevin Nolan – 6/2/21,1%.

Några punkter:

Intressant nog hamnar både Robin van Persie och Gareth Bale utanför den här listan. Ingen spelare har bidrag med fler mål till sitt lag än van Persie, men det finns också andra spelare i Man Utd som också bidrar med mål. Exempelvis har Wayne Rooney bidragit med närmare 30%. Vad som kanske överdrivs än mer är Gareth Bales betydelse för Tottenham. Den är stor men inte fullständig.

Som ovanstående punkt antyder så ger ovanstående genomgång en bild över vilka spelare som är mest betydelsefulla i varje klubb. Det finns andra spelare som skulle ta sig in på den här listan, men där det finns en annan spelare i samma klubb som är ännu mer betydelsefull i termer av sitt bidrag till antalet gjorda mål. Dock finns det ingen annan spelare som skulle slå sig in bland de fem eller ens tio första platserna.

ANNONS

:::

Ryktet som cirkulerar i England just nu att Chelsea funderar på Manuel Pellegrini som ny manager är väldigt spännande. Det känns spontant som en mycket begåvad managertillsättning, förmodligen den mest begåvade som Chelsea kan göra. Frågan är om Pellegrini själv vill.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-04-18 kl 10:49

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto