Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Tio av David Moyes möjliga efterträdare i Everton

Mitt i skymundan av allt ståhej runt Man Utd och Alex Fergusons avgång, och det som i skrivande stund med intill visshet gränsande sannolikhet ser ut att bli David Moyes som hans ersättare, så uppstår naturligtvis frågan hur en annan av Premier Leagues anrika klubbar ska klara sig efter det att en långtida manager beslutat sig för att lämna klubben.

Everton alltså. För det som här är till Man Utds gagn är till Evertons förfång, sådana är tyvärr spelets regler. David Moyes var alltså den tredje mest långvariga managern i Premier League, bakom Arsene Wenger och Alex Ferguson. Vem som är den fjärde kommer jag inte ihåg så här spontant i huvudet, men vem det än är så lär han komma en bra bit bakom denna imponerande trio.

På samma sätt som Alex Fergusons avgång är ledsamma nyheter för Man Utds fans så måste man föreställa sig att Evertons fans känner en motsvarande sorg och oro när nu David Moyes lämnar deras klubb. Samtidigt kan man kanske också föreställa sig ett visst mått av stolthet över att just deras manager har blivit utvald att föra arvet efter den främste managern i brittisk fotbollshistoria vidare. Det är svårt att få ett större och mer genuint erkännande för allt bra som Everton har åstadkommit under de senaste tio åren.

Och likaväl som frågorna väcks om hur Man Utd ska kunna ersätta Alex Ferguson, så måste man rimligtvis ställa sig frågan hur Everton ska kunna ersätta David Moyes. Mer precist, vem kommer att ersätta David Moyes som Evertons manager?

:::

Roberto Martinez. Favoriten till jobbet om man ska tro de röksignaler som puffar bland engelska tyckare. Jag är tveksam. Dels till hans kapacitet givet vad han inte har lyckats uppnå med Wigan. Dels till hur väl han passar Everton, vars filosofi inte alls har mycket gemensamt med den fotboll Martinez förordar. Martinez riskerar leda till mycket förändring på lite tid. Samtidigt blir Martinez förmodligen mer tillgänglig om Wigan åker ur Premier League. (+++)

Martin O’Neill. Sett till personlighet onekligen en person som skulle kunna ta över efter David Moyes. Även hans sätt att spela fotboll kan fungera med det lagbygge som Moyes byggt upp. Men att utveckla lag med så begränsade resurser som Everton kan ställa till förfogande har aldrig riktigt varit O’Neills grej och under sin tid i Sunderland så fanns det allra minst skäl att ifrågasätta hans motivation. Sparken från Sunderland kan dock ha varit en väckarklocka. (++)

Neil Lennon. Om Everton likt Man Utd vill fortsätta på samma spår med skotska managers så är kanske Lennon ett alternativ, som har haft stora framgångar med Celtic i Skottland samtidigt som han skördat vissa framgångar i Champions League. Men alternativet känns lite taget ur luften, som om man måste ha ett alternativ från Skottland för att Moyes är skotsk. (++)

Phil Neville. Det pratas mycket om Neville, vars ledaregenskaper ofta hyllats och som har pratat om sin önskan att börja som manager. Men återigen, att ge ett jobb som Evertons manager till en person som gör sin första dag på jobbet känns inte fullständigt genomtänkt. Alternativet att Neville istället följer med Moyes till en stabsroll i Man Utd för att där se och lära låter i så fall betydligt mer trovärdigt. (++)

Rafa Benitez. Onekligen en outsider till jobbet. Men i och med att Benitez definitivt kommer vara utan jobb efter säsongen så är det kanske inte helt och hållet uteslutet, Benitez har därtill hus i området. Som manager betraktat kan Benitez tillföra mycket till Everton. Men med tanke på Benitez koppling till Liverpool, och hans tidigare allt annat än smickrande kommentarer om Everton, så känns det rätt långsökt. Å andra sidan så har ju Benitez en viss vana vid fans som inte precis älskar honom. (++++)

Gianfranco Zola. Det har inte uttryckligen pratats om Zola men jag anser att det borde göra det. Han har gjort smärre underverk med Watford som inför säsongen uppfattades som i farozonen för nedflyttning men som så sent som inför sista omgången, i själva verket sista matchminuten, stod på tröskeln till Premier League. En möjlighet som fortfarande står öppen. Har visat sig kapabel att scouta och utveckla unga spelare i laget till en sammanhängande helhet. (++++)

Mark Hughes. Har lyfts fram som en av de sannolika kandidaterna till jobbet men det tror jag till stor del är en produkt av hans agentmaskineri som kopplar Hughes till snart sagt varenda ledigt och icke ledigt jobb. Hans fullständiga misslyckande i QPR borde ligga honom rejält i fatet, likaså kan Everton inte heller känna sig vare sig finansiellt eller sportsligt bekväma med Hughes prestationer på transfermarknaden. Å andra sidan, om han återfinner sina principer från tiden i Blackburn så kan det bli lyckat. (++)

Gus Poyet. Poyet har väl snart sagt gjort sig själv tillgänglig för varenda jobb som varit tillgängligt i Premier League det senaste året. Omöjligt är det alls inte att Everton och Bill Kenwright i Poyet ser en parallell till det jobb som exempelvis Martinez har gjort i Wigan och Pochettino för tillfället står för i Southampton. I och med att han fortfarande hör hemma i The Championship så lär han kanske också vara lite billigare att lösa från sitt kontrakt. (+++)

Vitor Pereira. Portos manager står utan kontrakt till säsongen. I och med att allt som är häftigt på managerfronten numer hittas på den iberiska halvön så är det inte så konstigt att det är ett namn som nämns. Men Pereiras svaga facit i det europeiska cupspelet med Porto, och det faktum att hans Porto nu ser ut att förlora ligan till Benfica, gör att hans aktier rimligtvis inte kan stå särskilt högt i kurs. (++)

Alan Pardew. Om Newcastle åker ur Premier League så vore det snarast en sensation om ansvarets bila inte faller tungt på Pardew. Även om Newcastle klarar sig kvar så lär Newcastles styrelse ändå utvärdera Pardews insats den här säsongen med kritiska ögon. Att de söker nytt är långt ifrån otänkbart och Pardews ensamma ögon kan då riktas mot Goodison Park. Everton och Alan Pardew vore en intressant kombination. (+++)

:::

Frågan är mest – Går det att hitta en femplussare? Eller kanske är det lika omöjligt för Everton som det är för Man Utd när det gäller att hitta efterträdare till Alex Ferguson.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-05-10 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons