Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Utvärdering av Stoke 2012-13

Betyg: ++

Styrelsen. Svårt att ha några större synpunkter på styrelsen, som under flertalet år har låtit Tony Pulis sköta laget på sitt håll. Peter Coates, Stokes ägare, har investerat rejält med pengar genom åren och har gett Stoke alla resursmässiga möjligheter att etablera sig i Premier League. Avvaktade säsongen ut innan beslutet kom att ge Pulis sparken.

Tony Pulis. Har gjort ett magnifikt jobb som tagit Stoke ända upp i Premier League och hållit dem där i fem år. Nyckeln till framgången har varit en enkel och direkt fotboll som gjort dem svåra att hantera och bryta ned. Med tiden har det dock blivit alltmer uppenbart att Pulis har tagit Stoke så långt han kan och får svårt att utveckla dem vidare, något som blev som mest tydligt under den här säsongen.

Styrka. Stokes främsta styrka är den defensiva organisationen. Laget släpper till ungefär genomsnittligt många chanser från mittfältet, men Stokes försvarsspel gör ett utmärkt jobb med att försvara sig mot dessa chanser, därtill behjälpta av ett stundtals strålande målvaktsspel. Centralt i banan är det få lag som klarar av att skada Stoke.

Svaghet. Det är framför allt den kreativa sidan som är Stokes absoluta svaghet rent fotbollsmässigt. Laget skapar förtvivlat få målchanser, lägst antal chanser per match i ligan, och med sina 34 mål under den här säsongen är det bara fullständigt odugliga QPR som är sämre, och Stoke befinner sig i det avseendet långt efter övriga klubbar. Till stor del har också kantspelet fallerat den här säsongen.

:::

Att göra:

(1) Gör bra research på ny manager. Tony Pulis har avgått och Stoke måste hitta en ny manager. Det är av stor vikt att Stokes klubbledning tar tid på sig att grundlig research på den som de vill ska ta över, och att de inte faller till föga för vad som råkar vara populärt för stunden, snarare än att seriöst väga in hur spelidé passar ihop med spelartruppens faktiska förutsättningar.

(2) Hitta en central spelfördelare. Stokes centrala mittfält har lidit först och främst av sina taktiska direktiv och har genom dem huvudsakligen blivit till något av bollmotare. Att själv ta initativet och styra matchbilden har inte varit prioriterat på samma vis. Charlie Adam kan ta den rollen i Stoke men han måste i så fall frigöras. Om inte han så bör Stoke försöka hitta en spelare som kan ta den uppgiften.

(3) Utveckla kantspelet. För att Stokes anfall ska börja klicka, allra helst som det är byggt runt stora anfallare i straffområdet, så måste de på ett bättre sätt kunna utgöra ett hot från sina respektive kanter. Kantspelet har blivit lidande av bristen på bolleverans från centralt mittfält, men kvaliteten på kantspelet behöver också öka.

:::

!

Jon Walters. Den ende av Stokes offensiva spelare som har höjt sig över mediokritetens bakvatten. Har på egen hand stått för närmare en tredjedel av Stokes totala målskörd, och en nästan lika stor andel av Chelseas målskörd som Fernando Torres. Ett rivjärn till anfallare.

?

Charlie Adam. En spelare som besitter både kvalitet och passningspotential att lyfta Stokes offensiv och kreativa mittfältsspel. Han har dock inte fått eller tagit det utrymme som är nödvändigt för att Stoke ska kunna förbättra sitt spel, och det ska bli intressant att se vad Adam nu kan ha att bidra med under en ny manager.

:::

2012-13 som film: The Wild Bunch (1969)

Sam Peckinpahs sorgefulla och stämningsfulla western om ett åldrande gäng laglösa cowboys som känner ett alltmer påträngande utanförskap för den värld som förändras och moderniseras runt omkring dem. Samhället förändras men de är oförmögna att förändras med det utan håller fast vid gamla traditioner och ideal. Tony Pulis vision för Stoke går att ana både i dessa teman och i Peckinpahs smärtsamt visuella brutalitet.

:::

Spelarbetyg:

Asmir Begovic – (++++)

Geoff Cameron – (++)
Robert Huth – (+++)
Marc Wilson – (++)
Ryan Shawcross – (+++)
Ryan Shotton – (++)
Andy Wilkinson – (+)

Glenn Whelan – (++)
Steven N’Zonzi – (++)
Charlie Adam – (++)
Dean Whitehead – (++)
Michael Kightly – (++)
Matthew Etherington – (++)

Kenwyne Jones – (++)
Peter Crouch – (++)
Cameron Jerome – (++)
Jon Walters – (++++)

Snitt: 2,29

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-05-24 kl 16:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons