Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Farsen fortsätter i Newcastle

ANNONS

Det finns vissa klubbar om vilka det cirkulerar en mytbildning att de har en historia och tradition av att ställa till det för sig, och att det som supporter därför är särdeles jobbigt att lojalisera med just dessa. Bland andra Tottenham och Man City lever hårt på denna mytbildning.

Frågan är dock om inte Newcastles supportrar är de som tvingas lida allra mest av alla supportrar till någon Premier League-klubb.

Tidigare har de fått uppleva uppslitande spelarvärvningar, mer eller mindre offentliga utförsäljningar av klubben som helhet, suspekta avskedanden och rekryteringar av managers, utförsäljning av arenanamnet till kortlånföretag med mera. Det är sällan lugn och ro i Newcastle, och i synnerhet verkar detta gälla med Mike Ashley som ägare.

Den bomb som nu slog ned för någon dag sedan var att klubbens före detta manager Joe Kinnear tillsätts som director of football, ett beslut som framstår som lätt mystifikt både utifrån Kinnears kvalifikationer för posten och utifrån vad det kan tänkas betyda för Alan Pardews position som manager.

ANNONS

Framför allt är det ju en anställning som borde väcka till liv oron att Newcastle, som med Alan Pardew som manager i alla fall verkar ha hittat ett visst lugn, är på väg tillbaka in i det organisatoriska kaos som var en del i att klubben flyttades ned i The Championship under säsongen 2008/09. En säsong där Joe Kinnear vann fyra av 18 ligamatcher innan ett hjärtproblem tvingade honom att tacka för sig.

Anställningen av Joe Kinnear väcker ett antal frågetecken för Newcastle.

:::

Vad har Joe Kinnear för kvalifikationer som director of football?

Om vi bortser från Kinnears olyckliga sejour som manager för Newcastle för några år sedan så är det snart tio år sedan som Kinnear var heltidsengagerad inom fotbollen som manager. En i dessa tider okristligt lång tid.

Något tidigare uppdrag som sportchef eller director of football har han heller aldrig haft.

ANNONS

En så lång frånvaro är inte bara problematisk i termer av kunskap utan också vad avser det personliga nätverket. Några särskilda kontakter med klubbar och agenter lär inte Kinnear sitta på, särskilt inte på den europeiska marknad som Newcastle framför allt agerat under senare år.

Kort sagt, om Newcastle sökte efter en director of football så borde det inte ha varit särskilt svårt att hitta någon mer kvalificerad än Joe Kinnear.

Hur påverkar det Alan Pardews position som manager?

Det brukar sägas att även tystnad är talande och det är kanske inte någon tillfällighet att Pardew inte sagt ett ljud om anställningen av Joe Kinnear. Han har inte ens varit nåbar.

Så värst glad kan jag omöjligtvis tänka mig att Pardew är. Ingen manager skulle uppskatta en ny director of football, i synnerhet inte en före detta manager, som klampar in på det nya jobbet och påstår att det är han som bestämmer vem klubben ska köpa och sälja, och säger sig vara specialist på taktik.

ANNONS

I båda fallen är det områden som borde ligga gott och väl under Alan Pardews eget fögderi.

Det spekuleras mycket om Alan Pardews ställning i klubben alldeles oavsett Joe Kinnear. Om detta är det svårt att veta något konkret, men det är väldigt svårt att se anställningen av Kinnear som ett uttryck för förtroende för Pardew från Mike Ashleys sida.

Är anställningen ett sätt att bereda väg för Joe Kinnear som Alan Pardews ersättare?

Pardews aktier efter den här säsongen står naturligtvis betydligt lägre i kurs än vad de gjorde efter förra, i och med att en femteplats och europaspel förbyttes i en 16:e plats och nedflyttningsstrid.

Ändå tror jag det är väldigt få som nu ropar på Alan Pardews huvud som istället ser Joe Kinnear som ett önskvärt alternativ.

En vanligt framförd teori just nu är att Mike Ashley anställer Joe Kinnear som director of football för att omedelbart kunna luftlandsätta honom som ny manager så fort Alan Pardew lämnat posten.

ANNONS

Ett jobbigt kontraktsläge gör att Ashley ogärna sparkar Pardew. Vådan med att skriva på så långa kontrakt som åtta år är att Newcastle nu, ett år senare, skulle vara tvingade att betala Pardew sju års ersättning på ett bräde om de gav honom sparken.

Om Alan Pardew dock väljer att självmant sluta så utgår ingen ersättning. En taktik kan alltså vara att göra situationen outhärdlig för Pardew, och på så vis provocera honom att sluta.

Är anställningen av Joe Kinnear endast ceremoniell?

En alternativ teori är att Newcastle anställt Kinnear blott som en gest, att det är ett sätt att knyta en uppskattad person till klubben mer än något annat. En position utan någon formell makt.

Om detta skulle vara fallet så verkar det emellertid som om någon glömde att bifoga Kinnear det memot. Vad i så fall hans uttalanden om att bestämma om transfers skulle syfta till är högst oklart. Sjuk humor?

ANNONS

Dessutom. Director of football är en för viktig funktion i en klubb för att lallas med på det viset. Där anställer man skarpa personer. Vill man ge en person en ceremoniell funktion i klubben så finns det andra uppdrag och titlar.

:::

Ett lurigare alternativ vore så klart att Mike Ashley uppfattat det missnöje som trots allt finns bland supportrarna med Alan Pardew, och väljer att dingla med hotet om Joe Kinnear framför näsan på dem och på så vis få dem att omedelbart uppskatta desto mer vad de redan har.

Operation dubbelfint eller vad vi nu skulle kunna kalla det för. Eller så är det Operation dubbelt dubbellur på gång och Mike Ashley använder sig av Joe Kinnear som nyttig idiot för att få Alan Pardew att sluta, varpå Ashley och Harry Redknapp kan omfamna varandra ömsint i mittcirkeln på St James’ Park.

ANNONS

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-06-18 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto