Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Silly season-guide för Arsenal - "Ljuset i slutet av tunneln"

De senaste säsongernas silly season har ju varit tämligen tråkiga och deprimerande historier för Arsenal. Dels har klubben inte direkt varit och huggit på de främsta spelarna. Dels har flera av lagets absoluta nyckelspelare snarare lämnat sommar efter sommar.

ANNONS

Nu verkar det som om det vankas andra tider. Optimismen flödar återigen i Arsenal och seriösa förhandlingar med spelare som Gonzalo Higuain illustrerar att Arsenal återigen är med i matchen. Likaså är det osannolikt att det försvinner någon betydelsefull spelare den här sommaren. Klubbens VD Ivan Gazidis betonar att Arsenal nu har råd att både värva och avlöna världens bästa spelare.

Om man skulle våga sig på en invändning mot detta så är det naturligtvis att allt detta har Ivan Gazidis sagt förut. Mer precist så har det varit en återkommande litania under det senaste halvdecenniet. Vad som alltså skulle vara lite trevligt som omväxling vore om de fagra orden till sist också omsattes i konkret handling.

Hur som helst så flödar naturligtvis ryktena runt Arsenal, vars season därför kanske känns mest silly hittills av samtliga engelska storlag. Det vore en rätt märklig spelartrupp Arsenal skulle ha på gång om alla namn som nämns faktiskt skulle materialiseras. Men naturligtvis är det trevligare med rykten om vilka spelare som ska komma till klubben, än rykten om vilka spelare som är på väg att lämna.

ANNONS

:::

Försvar

Tidigare ett problemområde för Arsenal som nu verkar ha börjat hitta sina fasta former igen. En analys av Arsenals prestationer visar att laget i Laurent Koscielny och Per Mertesacker har hittat ett effektivt mittbackspar, men att övriga kombinationer inte alls uppvisar samma stabilitet.

Sebastien Squillaci har fått sina chanser utan att ta dem, och Thomas Vermaelens status i truppen är oklar. Arsenal kan dock inte förlita sig på blott Koscielny och Mertesacker, utan måste gardera sig med i alla fall ytterligare en mittback. För tillfället framstår Swanseas Ashley Williams som det allra mest uppenbara alternativet.

Laget kan behöva förstärkas på högerbackspositionen. Nu verkar det i och för sig som om huvudalternativet här är att förlänga kontraktet med Bacary Sagna, som förvisso blandar och ger i sina insatser. Några möjliga alternativ är dock Nathaniel Clyne och Mathieu Debuchy.

ANNONS

Mittfält

Offensivt har Arsenal det mycket välbeställt, i det avseendet har klubben en av ligans förmodligen bredaste och mest kvalitativa besättningar. Med spelare som Santi Cazorla, Tomas Rosicky, Jack Wilshere, Theo Walcott, Alex Oxlade-Chamberlain, Aaron Ramsey med flera så finns såväl erfarenhet som konkurrens på dessa positioner.

De rykten som cirkulerar om ytterligare köp av offensiva mittfältare känns alltså lite mer tveksamma. Här har vi ju inte minst förekomsten av ihärdiga rykten om Marouane Fellaini. Det är naturligtvis inte omöjligt att det ligger en sanning i dessa rykten, men det är knappast vad Arsenal först och främst behöver.

Defensivt på mittfältet är det dock en delvis annan fråga. Mikel Arteta har förvisso gjort ett stort jobb på Arsenals mittfält, få spelare är mer säkra i sitt positionsspel än han. Ändå skulle Arsenal tjäna på att köpa en riktigt stark defensiv mittfältare, som komplement och ett mer hårdfört alternativ till Arteta. Möjliga kandidater skulle kunna vara John Obi Mikel, Gareth Barry, Leroy Fer och Kevin Strootman.

ANNONS

Anfall

Den lagdel i vilken Arsenal har varit som mest aktiva hittills under sommaren. Arsene Wenger kunde inte hålla sig från att kommentera vad han såg i skyltfönstret angående Wayne Rooney, men den spelare som verkar stå allra högst upp på önskelistan är Gonzalo Higuain.

Arsenal gör helt rätt i som söker en spelare av världsklasskaliber i anfallet. Olivier Giroud är en fullt duglig spelare men hittills har han inte visat att han besitter det där lilla extra. En högkvalitativ anfallare måste inte nödvändigtvis innebära så många fler mål, men bidrar ofta till att laget kan spela med ett större självförtroende.

Det rapporteras att Higuain ska ha accepterat Arsenals kontraktsvillkor, även om detta också har förnekats i andra sammanhang. Tydligt verkar dock vara att Higuain för tillfället står och väljer mellan Arsenal och Juventus, och i det valet är det alls inte självklart var han landar. Arsenal gör förmodligen oklokt i att lägga alla ägg i samma korg.

ANNONS

:::

Sommarens tema: Utveckling

Arsenal har under de senaste säsongerna varit tämligen framgångsrika i att mota fan i dörren. Känslan av nära förestående olycka har också hejdats under de senaste 1-2 åren. Inom fotbollen mer än kanske någon annanstans gäller dock sanningen att om man står stilla så går man i praktiken bakåt. Arsenal måste tydligt visa, för sina konkurrenter likaväl som sig själva, att klubben inte befinner sig på någon platå utan är redo att ta ett eller flera steg framåt i sin utveckling.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-06-25 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto