Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Betyg på Premier Leagues värvningar fram till den 1 juli

Idag öppnar transferfönstret och håller öppet i två månader. Det betyder att mängder av spelare som redan skrivit på kontrakt med nya klubbar idag blir formellt klara för dessa. Det betyder också att det nu dagligen kommer att bli nya spelare klara.

ANNONS

Jag brukar löpande under sommaren betygssätta de olika värvningar som görs till klubbar i Premier League. Något utav en tradition, vilket är det oundvikliga resultatet om man gör något mer än en gång, är också att just den 1 juli ta en sammanfattande blogg för alla redan färdiga övergångar och betygsätta dem.

Jag betygsätter värvningarna som vanligt enligt en femgradig skala. Från fem plus (+++++) betydandes en berömlig värvning ned till ett plus (+) underkänd värvning. Jag antar att det skulle vara teoretiskt möjligt att inte få något plus alls också, men hur dålig värvningen då måste vara har jag lite svårt att ens föreställa mig.

Min syn på värvningar har jag förklarat förut. Jag utvärderar den både utifrån hur bra värvningen kommer bli för laget enbart under den kommande säsongen och hur bra den kommer vara på längre sikt. Tonvikten läggs på den  här säsongen då framtiden blir alltmer oviss ju längre bort i tid vi hamnar.

ANNONS

En tredje aspekt jag värderar värvningar utifrån är vad jag brukar kalla för det strategiska värdet. Det vill säga, hur väl anpassad är värvningen till vad som faktiskt är spelartruppens behov rent taktiskt och styrkemässigt? Här finns också en ekonomisk aspekt, det vill säga den utsträckning i vilken värvningen begränsar klubbens övriga möjligheter till spelarköp.

Det här med att betygsätta värvningar brukar ju vara mer än rimligt känsligt, av ibland oklara anledningar. Ett vanligt sätt diskussionen handlar fel är att tro att betygen avser spelarna. Det är alltså värvningarna som betygsätts, inget annat. Det är ett begrepp som innefattar klubben och spelartruppen, och inte enbart spelarens kvalitet.

:::

Berömlig – (+++++)

Sorry, mina krav är höga och ingen värvning så här långt uppfyller dem. Möjliga värvningar som skulle kunna hamna här är dock exempelvis Gonzalo Higuaín eller Wayne Rooney till Arsenal, eller Thiago Alcantara till Man Utd. För att ta några exempel.

ANNONS

:::

Med beröm godkänd – (++++)

Dejan Lovren – Southampton, £8,5m. Saftig värvning av Southampton. Laget behövde tveklöst förstärka backlinjen, och kroaten med flera år i Lyon bakom sig har både nödvändig teknik och fysik.

Erik Pieters – Stoke, £3m. Den landslagsmeriterade holländska vänsterbacken från PSV är Mark Hughes första värvning. Smart. Stoke behöver förstärka, förbättra och utveckla inte minst ytterbackspositionerna.

Fernandinho – Man City, £30m. En game changer. Lite grann av första responsen på den tappade ligatiteln. En spelare som kan styra mittfältet och som innebär ett kvalitetslyft från tidigare Gareth Barry och James Milner.

Iago Aspas – Liverpool, £7m. Liverpools mest spännande värvning hittills den här sommaren och den med högst succépotential. Gör, med en liknande spelstil, att Liverpool är mindre beroende av Luis Suarez.

ANNONS

Jesus Navas – Man City, £23m. Ett något oskrivet kort, men Navas är en genuin kvalitetsspelare även om han stått lite i skymundan i La Liga. Ger Man City ett konkret hot också från högerkanten och kan visa sig extremt värdefull.

Jonathan de Guzman – Swansea, lån. Den mångsidige mittfältaren gjorde det väldigt bra säsongen som gått och han har nu valt att förlänga sitt lån från Villareal med ett år. Mycket goda nyheter för Swansea.

Maarten Stekelenburg – Fulham, £5m. Mark Schwarzer lämnar klubben och då gör Fulham något av ett klipp på målvaktsposten. Stekelenburg har varit ett hett namn i flera år inom europeisk fotboll. En mycket bra målvakt.

Maynor Figueroa – Hull, fri. Det hjälper att vara gammal manager. Steve Bruce plockar över Figueroa på fri transfer och förstärker därmed i ett svep Hulls backlinje. Mycket starkt agerat.

ANNONS

Wilfried Zaha – Man Utd, £17m. En av engelsk fotbolls mest lysande talanager och var instrumentell i att Crystal Palace tog sig till Premier League. Passar bra in i Man Utds traditionella offensiv baserat på ett snabbt kantspel.

:::

Väl godkänd – (+++)

Adrián – West Ham, fri. Intressant målvaktsvärvning från Real Betis varmed West Ham har hittat en möjlig ersättare till Jussi Jääskeläinen som, om än bra, heller inte blir yngre med åren.

Aleksandar Tonev – Aston Villa, £3m. Tonev har värvats på Stiliyan Petrovs rekommendation och är en landslagsmeriterad bulgarisk ytter. Borde passa bra in i Aston Villas spel.

Andre Shürrle – Chelsea, £18m. Naturligtvis en mycket bra spelare, men Chelsea lider heller ingen brist på offensiv kraft, särskilt inte på mittfältet. Viss tveksamhet till speltid och utveckling.

ANNONS

Andreas Cornelius – Cardiff, £8m. Rätt tänkt av Cardiff som satsar på att hitta en vass målskytt, något som nykomlingar ofta faller på. Hög risk dock att bränna en sådan summa på ett förvisso stort danskt löfte.

Andy Carroll – West Ham, £16m. Mycket bra anfallare för West Ham som därmed har hittat precis den spelare de behöver. Den stora summan gör dock att kvaliteten på deras övriga transfers kan bli lidande.

Cabral – Sunderland, fri. Mycket intressant värvning av Paolo Di Canio. Stabil defensiv kraft på mittfältet, som också kan spela mittback. Fyra år i Basel bakom sig, kan bidra med ny kvalitet till Sunderlands mittfält.

Curtis Davies – Hull, okänt. En värvning jag egentligen är rätt tveksam till. Men Davies har kvaliteter som mittback och kan potentiellt bidra med mycket för att säkra Hulls defensiv, som är viktig för att de ska kunna hålla sig kvar.

ANNONS

Javier Garrido – Norwich, £1m. Viktig värvning av Norwich som därmed knyter Garrido till sig permanent efter att ha haft honom på lån tidigare. Stabiliserar ytterbackspositionerna där laget annars varit rätt tunt.

Jordi Amat – Swansea, £2,5m. Michael Laudrup jagar vidare i La Liga. Lovande spansk mittback med erfarenhet från spel i Espanyol och Rayo Vallecano. Kan bidra till Swanseas spel, särskilt om Ashley Williams lämnar klubben.

Jores Okore – Aston Villa, £4m. Snabb och stark mittback som slagit igenom i danska ligan under de senaste åren. Intressant värvning av Aston Villa som tveklöst behöver förstärka i de bakre regionerna.

Luis Alberto – Liverpool, £7m. Spännande värvning av Liverpool som jag dock inte är helt säker på kommer att göra någon större succé i Premier League. Har hård konkurrens i en redan stark spelartrupp på den positionen.

ANNONS

Ricky van Wolfswinkel – Norwich, £9m. Norwich behövde onekligen förstärka sin anfallsuppsättning och van Wolfswinkel är onekligen en profilvärvning. Där går dock mycket pengar, som Norwich kanske kunde använda bättre, på en enda spelare.

Sasha Riether – Fulham, £1m. Klokt beslut av Fulham att permanenta Riethers tillvaro i klubben efter att ha haft honom på lån under den gångna säsongen, där han gjort viss succé på högerbacksplatsen.

Simon Mignolet – Liverpool, £9m. Mycket bra målvaktsvärvning av Liverpool som hade varit ännu bättre om vi hade vetat säkert att Pepe Reina faktiskt skulle lämna klubben. Överflödigt att värva som backup eller konkurrens.

:::

Godkänd – (++)

Ahmed Elmohamady – Hull, £2m. Har under perioder redan varit utlånad till Hull från Sunderland. Han gjorde ingen större succé vare sig i Sunderland eller på lån i Hull, och det är väl oklart varför det skulle bli så mycket bättre nu.

ANNONS

Antonio Luna – Aston Villa, okänt. Inte helt oäven värvning av vänsterback med erfarenhet från Sevilla och Mallorca i La Liga. Aston Villa behöver bredda på vänsterbacken så värvningen har rätt utgångspunkt.

David Moberg Karlsson – Sunderland, £1,5m. Sommarens svenskvärvning så här långt. Onekligen en värvning för framtiden, likt många av Paolo Di Canios värvningar hittills under sommaren.

Fernando Amorebieta – Fulham, fri. Trogen spelare i Athletic Bilbaos tröja under många år. Fulham gör klokt i som försöker förstärka på mittbacksplatsen men frågan gnager om Athletic möjligen hade en god anledning att släppa spelaren.

Guillermo Varela – Man Utd, £2m. Alldeles säkert en bra högerback men det kändes heller inte som om högerbacken var den position där Man Utd framför allt behövde förstärka. Okej värvning, inte mer.

ANNONS

José Cañas – Swansea, fri. Har tillbringat två säsonger som ordinarie i Real Betis och kan stärka upp Swanseas defensiva mittfält. Känslan är ändå att den lagdelen hade Swansea redan rätt bra koll på.

Kolo Touré – Liverpool, fri. Ingen katastrofvärvning på något sätt men heller inte någon värvning som direkt höjer kvaliteten på Liverpools spelartrupp. Touré har gett ett trött intryck de senaste säsongerna. Liverpool kanske snarare behöver energi.

Modibo Diakité – Sunderland, fri. Paolo Di Canio försöker revitalisera Sunderlands spelartrupp och Diakité, på fri transfer från Lazio, kan tillföra något nytt till backlinjen. Kan bli bra, kan bli mindre bra.

Nicklas Helenius – Aston Villa, £2m. Svarade ”knappast” på den något knäppa frågan om han ville gå i Nicklas Bendtners fotspår i Premier League. Är väldigt lång och kan utgöra ett annorlunda anfallsvapen för Aston Villa.

ANNONS

Razvan Rat – West Ham, fri. Shakhtars vänsterbacks bästa år är onekligen bakom honom. Har kvalitet men jag tror inte West Ham vinner på att värva in en spelare som riskerar vara mentalt trött och mätt. Luktar freebiejakt som en följd av Carroll-värvningen.

Stephen Dobbie – Crystal Palace, £850k. Palace permanentade lånet av Dobbie som i och med detta får en ny chans i Premier League. Det är väl tveksamt om Dobbie lyfter Palace till några högre höjder, men som breddspelare kan han visa sig värdefull i längden.

:::

Underkänd – (+)

Alex Grant – Stoke, fri. Tämligen intetsägande defensiv värvning gratis från krisbygget Portsmouth. Kommer inte att tillföra något av egentligt värde till Stoke inom överskådlig framtid.

Danny Whitehead – West Ham, okänt. Ung mittfältare som West Ham har plockat från The Conference. Säkert en god talang och som sådan en spelare för framtiden.

ANNONS

Derek Boateng – Fulham fri. Den gamla bekantskapen gjorde viss succé i Allsvenskan men i Premier League har jag svårt att tro att det ska hålla. Har också uppvisat vissa disciplinära problem.

Duncan Whatmore – Sunderland, okänt. Whatmore är en av de absolut mest lovande spelarna under The Football League och Paolo Di Canio gör satsar onekligen ungt. Men för framtiden, och dit är det långt.

El-Hadji Ba – Sunderland, £380k. Som 20-åring är Ba för gammal för att kunna ses enbart som en ungdomsvärvning. Spelar på det centrala mittfältet där Sunderland behöver tänka nytt, men tveksamt om Ba är svaret.

George Boyd – Hull, fri. Boyd har varit på lån tidigare i Hull och därför inte svårt att förstå varför Hull tar in honom på fri transfer. Men knappast en spelare som gör Hull direkt starkare.

Jed Steer – Aston Villa, fri. Ung målvakt som jag inte ser kommer bidra med något särskilt till Aston Villa vare sig i år eller inom de närmaste åren. Aston Villa är redan bra besatt på målvaktsposten.

ANNONS

Leandro Bacuna – Aston Villa, fri. Det känns som om Aston Villa har fått ytternoja. Men med de yttrar laget redan har, lägg till dem Tonev, så betvivlar jag att Bacuna får någon vettig speltid.

Liam Prynn – Aston Villa, £50k. 16-årig anfallare från Torquay. Det kommer naturligtvis vara många år innan han kan tänkas bidra med något till Aston Villas sak.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-06-30 kl 23:08

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto