Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lördagsgodis i form av rekorderliga observationer

Sommaren rullar på och likaså silly season. Några stora spelaraffärer har redan klarats av och då befinner vi oss bara i början av juli. Ett flertal ytterligare stora affärer är att räkna med, särskilt när såväl ligasäsongen som transferfönstrets stängande börjar närma sig.

Det har ju pratats rätt länge om hur den globala ekonomin befinner sig i ett svagt läge och att detta kommer att påverka klubbarnas vilja att spendera pengar på spelarköp. Vi ser dock inte särskilt mycket av detta i praktiken, klubbar spenderar pengar i samma eller till och med större utsträckning än förut.

Helt enkelt därför att fotboll egentligen inte är en så väldigt konjunkturberoende industri. Alla vi kommer att följa fotbollen oavsett om ekonomin är bra eller dålig.

ANNONS

Vi kommer också tillbaka till det nya TV-avtalet i Premier League som möjliggör för de engelska klubbarna att spendera mer än tidigare. Som en följd av detta har vi nu på kort tid sett West Ham, Cardiff och Norwich slå klubbrekord i transfersummor, och Tottenham är på mycket god väg att också göra det med köpet av Paulinho.

Daily Mail har gjort en rätt rolig sammanställning av samtliga klubbars transferrekord under Premier League-eran, och från den sammanställningen kan man hitta några rätt intressanta observationer, i varierande grad av humor respektive insiktsfullhet:

:::

Arsenal anklagas ju väldigt ofta för att ha minskat sina ambitioner, att inte på lång tid ha värvat spelare riktigt så som de en gång gjorde. Det visar sig dock att Arsenal faktiskt har slagit sitt klubbrekord tre gånger under de senaste fem åren. Så det går kanske inte att kritisera dem för att ha sänkt sina egna nivåer, däremot för att inte ha följt med upp i nivå med sina konkurrenter i tillräcklig utsträckning.

ANNONS

Liverpool gillar att lägga sina pengar på anfallare. Fem av sex klubbrekord under Premier League-eran har gjorts på anfallare. Ett mönster framträder i och med att tre av dessa fem spelare utgörs av i tur och ordning Stan Collymore, Emile Heskey och Andy Carroll. Man kan väl lugnt säga att Liverpool har haft en tendens genom åren att dyrt värva engelska anfallare, men också att denna tendens inte har varit helt lyckosam.

Man City visar genom sin sammanställning på lite roliga kontraster. För två år sedan satte Man City sitt senaste klubbrekord genom att värva Sergio Agüero för £38m. Mindre än tio år tidigare hade Man City satt nytt rekord genom att värva Jon Macken från Preston för £5m. Det rekordet utgör 13% av dagens rekord. Motsvarande andel för övriga engelska toppklubbar idag är i genomsnitt cirka 50%, och då ingår så klart Chelsea i denna siffra. Roberto Mancini påstår sig inte förstå varför han fick sparken (självklart förstår han det!), och lyfter fram bedriften att ha tagit klubbens första ligatitel på 44 år. En bedrift vars fantastiskhet kanske ges ett visst ljus av de här siffrorna.

ANNONS

Man Utd å andra sidan har under det senaste decenniet bara slagit ett enda klubbrekord, med köpet av Dimitar Berbatov. Det är också intressant att konstatera att klubben i princip inte har höjt sig i detta avseende sedan 2002 och köpet av Rio Ferdinand. Detta visar kanske på två saker. Dels att Man Utd vid den tiden var ganska ensamma om att kunna spendera dessa summor. Dels att Glazers övertagande av klubben har hindrat Man Utd från att ge sig av i någon särskild värvarkarusell där mer per automatik är bättre.

Chelsea är den klubb som slagit överlägset flest klubbrekord av Englands toppklubbar, med 13 rekord har de nästan dubbelt så många än övriga klubbar. Bara Sunderland och West Ham kommer i närheten. Fram till och med 2006 så hade Chelsea under Premier League-eran slagit nästan ett nytt klubbrekord per säsong. Därefter kom ett längre uppehåll innan 2011, när köpet av Fernando Torres för £50m garanterade att det nog kommer dröja länge än innan Chelsea slår nästa klubbrekord.

ANNONS

:::

Det klagas ju då och då på att Arsenal inte vill värva dyrt. Då tycker jag trots allt det är lite roligt eller lite ironiskt, vadhelst ni väljer, att av dessa fem klubbar så är det troligtvis bara Arsenal som kommer att slå något klubbrekord den här sommaren.

Vi kan också sluta oss till att den rekordjakt som främst kommer att förekomma den här sommaren sker underifrån, det vill säga inte i toppen av tabellen. Det är alltså klubbarna på platserna 7-20 som huvudsakligen kommer att stå för rekorden. Inom ekonomin kallas detta för ”catch-up effect”. Ett tecken så gott som något på hur Premier League faktiskt blir jämnare.

:::

Transferkollen

Nicolas Anelka – West Brom, fri. Jag har nästan tappat räkningen på vilken engelsk klubb i ordningen detta är för Anelka. Det är naturligtvis en bra spelare, men man kan fråga sig hur motivationen är för att verkligen prestera i en klubb som West Brom. Godkänd (++)

ANNONS

Marco van Ginkel – Chelsea, £9m. Chelsea hoppas förmodligen ha hittat en möjlig ersättare till Frank Lampard, och då var det kanske extra klokt att förlänga dennes kontrakt med ett år. José Mourinho verkar tro mycket på van Ginkel som kommer att prövas hårt i Chelseas maskinrum. Med beröm godkänd (++++)

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-07-06 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto