Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Anfall är inte bästa försvar för Crystal Palace

Många saker förblir desamma i Premier League. En sådan sak är de allmänna spekulationerna om hur det kommer att gå för ligans tre nykomlingar under den kommande säsongen. Normalt sett är det alltid minst en av dem som tippas sluta överlägset sist och vara mer eller mindre nedflyttade i praktiken redan vid jul.

Den klubb som nog ligger närmast till hands för detta den här säsongen är Crystal Palace. Föga överraskande kanske i och med att de kvalificerade sig först genom kvalspel, samtidigt som Cardiff både känns tillräckligt starka och har pengarna för att kunna hävda sig i Premier League. Hull känns samtidigt tillräckligt cyniska i sin taktik för att kunna klamra sig kvar.

Situationen är i och för sig inte ny för Ian Holloway, Crystal Palaces manager. Han befann sig i precis samma situation för tre år sedan när Blackpool mycket överraskande vann kvalet i The Championship och därefter ansågs vara helt chanslösa i Premier League den kommande säsongen. Blackpool åkte i och för sig ur till sist, men det var med minsta möjliga marginal.

Ett av de stora frågetecknen kring Crystal Palace i nuläget är lagets offensiv. Den stora målskytten Glenn Murray är skadad och kommer att vara borta minst halva säsongen, och knappast särskilt matchtränad under den andra halvan. Lagets stora kreativa kraft Wilfried Zaha har också lämnat klubben och gått till Man Utd.

:::

Man kan något förenklat säga att Ian Holloway genomgående har uppvisat tre tydliga kännetecken i sitt managerskap.

Han utgår för det första rent taktiskt från ett stabilt och tryggt mittfältsspel. I Blackpool utgick han från en mittfältstrio bestående av Charlie Adam, David Vaughan och Gary Taylor-Fletcher. I Crystal Palace har han lyckats överraskande väl med att återskapa en liknande trio bestående av Mile Jedinak, Kagisho Dikgacoi och Jonathan Williams.

Med detta mittfältslås som garanti så har Ian Holloway för vana att ge sin anfallstrio tämligen fria instruktioner. Med Murray skadad och Zaha såld så måste Holloway hitta andra alternativ till lagets offensiv. Holloway har redan värvat Jerome Thomas från West Brom, och den lovande Dwight Gayle från Peterborough, men spelare som Joel Campbell, Sylvain Ebanks-Blake och Peter Odemwingie ryktas samtliga vara på gång till Crystal Palace.

Ett annat av Ian Holloways kännetecken är för det andra att sätta sin tilltro till spelarna redan i laget, och till yngre spelare. Med Blackpool byggde Holloway vidare på spelare som Charlie Adam, David Vaughan och DJ Campbell. Matt Phillips och Craig Cathcart var unga spelare som förstärkte laget. Precis som Blackpool så utgår Crystal Palace från en kärna av yngre spelare, såsom Matt Phillips, Joel Ward, Stuart O’Keefe, Jonathan Parr och Yala Bolasie.

Holloways värvningar hittills under sommaren går också i det tecknet. Att värva Dwight Gayle som anfallare är ett modigt beslut givet spelarens ringa erfarenhet på högre nivå. Den nyss formaliserade värvningen av José Campaña från Sevilla, kapten i det spanska U20-landslaget, är en visionär värvning, med potential att ge Crystal Palace en ny dimension i sitt mittfältsspel.

För det tredje har Ian Holloway alltid varit erkänd som duktig på att motivera sina spelare. Det är ingen tillfällighet att de lag han leder så ofta tenderar att prestera som bäst när det gäller som mest, exempelvis i playoff-finaler på Wembley. Ett bestående minne av Blackpool från säsongen 2010-11 i Premier League var den glädje och det självförtroende med vilket laget genomförde säsongen.

:::

Ian Holloway har länge föredragit att värva offensiva spelare. Och med redan gjorda värvningar i form av Dwight Gayle, Jerome Thomas, José Campaña och Stephen Dobbie så är det ett mönster som återkommer också den här sommaren.

Men det är backlinjen i Crystal Palace som först och främst behöver förstärkas för att laget ska öka sina chanser i Premier League. Mittbackarna Damien Delaney och Danny Gabbidon var stundtals mycket stabila i The Championship, men i Premier League ställs de mot motståndare och utmaningar av en helt annan kaliber, och det är tveksamt om de håller.

Det kan vara riskabelt att som nykomling helt och hållet överge sin ryggrad, som visade sig med QPR. En stark backlinje är dock en nödvändighet. Bolton, Wigan, Blackburn och QPR är några klubbar som åkt ur Premier League just för att deras försvar varit för svaga. Swansea och Norwich har lyckats etablera sig i Premier League, till stor del på grund av investeringar i försvaret. Steve Caulker och Chico Flores har varit värdefulla för Swansea, och Michael Turner och Sebastien Bassong har höjt Norwich.

Högst upp på agendan för Crystal Palace och Ian Holloway måste vara att under juli värva en stabil och erfaren mittback.

Ian Holloway har länge varit en väldigt populär och uppskattad manager. Men för att han också ska börja anses som en riktigt bra manager inom engelsk fotboll så måste han med Crystal Palace lyckas med det som han trots allt misslyckades med i Blackpool, nämligen hålla dem kvar i Premier League.

:::

Transferkollen

José Campaña – Crystal Palace, £2m. Väldigt spännande värvning av Crystal Palace, ännu ett bevis på hur Premier League proppas än mer fullt av kvalitet underifrån. Campaña har potential att ge en ny dimension till Crystal Palaces offensiva mittfält. Med beröm godkänd (++++)

Alvaro Negredo – Man City, £21m. En värvning jag gillar skarpt. Negredo har presterat regelbundet i La Liga. Den perfekte karaktärsspelaren med vilken man kan komplettera lagets anfallsstjärnor, en utmärkt rollspelare med bibehållen hög kvalitet. Med beröm godkänd (++++)

Stevan Jovetic – Man City, okänt. Man City kan knappast hitta en bättre ersättare till Carlos Tevez. En spelare som kvalitetsmässigt befinner sig på allra minst samma nivå, men som i termer av disciplin och motivation med all säkerhet har mer att bidra med till laget. En spelare med vilken man vinner titlar. Berömlig (+++++)

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-07-20 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons