Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Southampton 2013-14

Arena: St Mary’s Stadium (32,689)
Ligaposition: 14:e
AKA: Saints

Manager: Mauricio Pochettino. Många såg egentligen inte skälet till att Southampton beslutade att mitt under förra säsongen sparka Nigel Adkins och tillsätta Pochettino. Kanske var det för att man hoppades att en ny manager, med ett annat sätt att tänka, skulle kunna se lagets styrkor och svagheter mer tydligt och på så vis kunna lyfta det ännu ett steg. Pochettino har inte förivrat sig, snarare tvärtom har han lugnt och metodiskt tagit ett steg i taget för att förstärka Southampton. Belbin Team Role: Monitor Evaluator.

:::

Spelare in: Victor Wanyama och Dejan Lovren

ANNONS

Southampton överraskade redan förra sommaren med ett par spektakulära värvningar med Southamptonmått mätt. Det gav utdelning och den här sommaren har man lyckats igen, främst med värvningen av den eftertraktade Wanyama. Köpet av Lovren ska heller inte underskattas då Southampton onekligen behövde förstärka mittförsvaret.

Spelare ut: Sam Hoskins, Ben Reeves, Richard Chaplow, Ryan Dickson, Dan Seaborne, Danny Butterfield, Tommy Forecast, Frazer Richardson och Alberto Seidi

Likt flertalet andra klubbar i botten och mittregionen av tabellen så har Southampton så här långt lyckats navigera sommaren utan att förlora någon av sina viktigare spelare. Det hjälper laget inför den kommande säsongen och ger dem något att bygga vidare på över lång sikt. Framför allt bör det glädja klubben att Luke Shaw nyss skrivit på ett nytt kontrakt.

ANNONS

:::

Stjärnspelare: Adam Lallana

Southampton är inte ett lag bestående av stjärnspelare i någon större utsträckning. Gaston Ramirez är tveklöst ett större namn, men stjärnan på St Marys är den mer hemvävde Lallana, som följt klubben hela vägen upp från League One till Premier League.

Nyckelspelare: Morgan Schneiderlin

Underskattad men otroligt nyttig defensiv mittfältare för Southampton under förra säsongen. Det var när hans uppgift på planen förtydligades som Southampton började sätta resultat och poäng på tavlan, och i slutänden det som låg bakom deras imponerande fjortondeplats.

Lagspelare: Rickie Lambert

Det hade fallit sig naturligt för många klubbar i Southamptons situation att försöka värva en mer namnkunnig anfallare. Inte minst är det kanske något som förväntas. Därför är det extra roligt att se när en spelare som Lambert fortsätter hålla platsen, och i slutänden är den engelsman i Premier League som gör flest mål förra säsongen.

ANNONS

Framtidsspelare: Luke Shaw

Southampton har en stolt tradition av att få fram unga spelare, vilket inte minst syns i deras lag för tillfället. Särskilt starka står de på ytterbackspositionerna där Shaw var den som imponerade allra mest förra säsongen. Spås bli en av ligans allra bästa ytterbackar inom några år.

:::

Viktigaste uppgift i sommar: Hitta en målvakt!

Paulo Gazzaniga imponerade på mig förra säsongen i Southamptons mål, den unge argentinske målvakten såg jag annars som en framtidsvärvning. Kelvin Davis och Artur Boruc är förvisso goda målvakter, men också alltför ojämna för att inge trygghet. Det som förbryllade med Southampton under förra säsongen var att samtliga tre målvakter användes i nästan lika stor utsträckning, och kanske förklarar det till en del oredan i försvarsspelet. Southampton måste hitta en målvakt, antingen genom att bestämma den interna hierarkin eller genom att gå ut på marknaden.

ANNONS

Största utmaningen under säsongen: Att implementera Pochettinos idéer!

Det är en sak att anpassa sig under andra halvan av en säsong redan i rullning, kraven på anpassning är då heller inte alltid så tydliga då mycket bara handlar om att inte tappa momentum. Med en hel försäsong, och Pochettinos egen allt mer klart framträdande vilja, så börjar dock personalpsykologin i laget att förändras. Pochettino anställdes med motivet att han skulle kunna föra laget framåt. Hur han lyckas kommunicera och implementera sina idéer, och hur dessa idéer tas emot, under den här säsongen kommer att bestämma om detta lyckas eller ej.

:::

Premier League. Det är en svårförutsebar säsong vi har framför oss i Premier League. Southampton befann sig mitt i den vilda striden förra säsongen, och bör rimligtvis ha potential för att kunna titta uppåt i tabellen den här säsongen, men måste samtidigt hålla ett vaksamt öga nedåt. Marginalerna kommer vara små.

ANNONS

FA-cupen. Lottningen spelar av lätt insedda skäl stor roll för Southampton, som måste ha en  god portion av tur längs vägen för att ta sig ända till Wembley och finalspelet. Riskerar krocka med en intensiv vårsäsong för Southampton, som kan behöva koncentrera sig på andra uppgifter.

Ligacupen. Swanseas seger i hela turneringen förra säsongen borde rimligtvis kunna inspirera en klubb som Southampton. Det är en cup som Southampton onekligen har möjlighet att vinna, inte minst då flera av storklubbarna bör se lite mer ungdomligt på den. Och europeiskt cupspel vore onekligen en dröm på St Mary’s.

:::

Målsättning 2013-14: Övre halvan och Ligacupen!

Som sagt, det kommer bli en svår säsong i Premier League, där marginalerna är små mellan säker mark och nedflyttningens träskmarker. Southampton bör dock ha som stilla ambition att röra sig uppåt mot tabellens övre halva, även om det är en bro för långt att börja fundera över några av de europeiska cupplatserna. En sådan kan de emellertid sätta sitt sikte på i Ligacupen, en turnering som Southampton bör ha som ambition att försöka vinna. Hösten blir således viktig för Southampton.

ANNONS

:::

Southampton som TV-serie: Brothers & Sisters

En av de mer fascinerande aspekterna med Southampton är att klubben kombinerar ett så kallat modernt ägarskap med en närmast familjär klubbkänsla. Det är lite mysputtrigt över klubben kan man säga. Det är rätt exakt den känslan som Brothers & Sisters också förmedlar, där aspekter som familj och företag blandas samman och där man till sist kväljs lite över hur konflikter ständigt följer samma mönster av dialektik och familjeorienterad lojalitetsretorik. Medlemmarna i familjen Walker visar sig vad tiden går allt mindre som helgon, men det kan heller inte Southampton vara om de ska klara sig i Premier League.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-07-29 kl 16:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto