Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Fulham 2013-14

Arena: Craven Cottage (25,700)
Ligaposition: 12:a
AKA: The Cottagers, The Whites

Manager: Martin Jol. Jol en rätt rolig karaktär, ett typexempel på hur Fulham samlar på sig en mångfald av karaktärstyper, med Jol på ena änden och exempelvis Dimitar Berbatov på den andra. Jol känns som en kreativ och påhittig manager, vars många idéer dock inte alltid implementeras eftersom han inte riktigt orkar med att hålla koll på dem alla, eller spelarna för dem delen hinner med att ta dem alla till sig. Fulham känns därför ofta som något av en ofärdig produkt. Belbin Team Role: Plant.

:::

Spelare in: Maarten Stekelenburg, Sasha Riether, Fernando Amorebieta, Derek Boateng och Ange-Freddy Plumain.

ANNONS

Fulham har agerat intressant på transfermarknaden så här långt. Värvningen av Stekelenburg är imponerande, en målvakt av hög kvalitet. Permanenteringen av Riethers plats i laget är också bra då Riether höll hög klass förra säsongen. Boateng är en värvning som är osäker men kan visa sig bli lyckad samtidigt som Plumain definitivt är en ny typ av värvning för Fulham. Kanske ett tecken på att klubben med nya amerikanska ägare börjar omvärdera sin transferstrategi.

Spelare ut: Mark Schwarzer, Alex Smith, Dan Burn, Chris Baird, Simon Davies, Mahamadou Diarra, Thomas Donegan, Corey Gameiro, James Musa, Richard Peniket, Mladen Petric och Csaba Somogyi.

Fulham har genomgått något utav en rejäl utrensning under sommaren, vilket i och för sig till stor del beror på att klubben tagit in många spelare på lån. Men sex-sju spelare av a-lagskaliber som försvinner skakar man inte bara av sig, och även om Fulham har en okej bredd på sin spelartrupp så är det något de behöver fundera på hur de ska ersätta.

ANNONS

:::

Stjärnspelare: Dimitar Berbatov

Det hade kanske inte varit orimligt att tänka sig att Berbatov skulle vara lagom motiverad av att spela för en klubb som Fulham efter att tidigare ha spelat för Tottenham och Man Utd. Men han växte snabbt ut till en ledargestalt på planen för Fulham, spelaren som ger laget det där lilla extra.

Nyckelspelare: Brede Hangeland

En förutsättning för att Fulham ska fungera som lag är att det defensiva spelet fungerar. När Fulham tvingas slita så beror det nästan alltid på att försvaret inte håller måttet. Hangeland är lagets kapten, och den som har ansvaret för att organisera lagets försvarsspel. En väldigt viktig spelare för Fulham.

Lagspelare: Damien Duff

Det är svårt att tänka sig en mer klassisk och typiskt brittisk kantspringare än Duff. Kanske av just det skälet så är han också en i mina ögon klart underskattad spelare. Offensivt är Duff en stor tillgång för Fulham när han är i form, och gör laget livsfarligt i sina omställningar.

ANNONS

Framtidsspelare: Alexander Kacaniklic

Kacaniklic började visa framfötterna rejält under förra säsongen, även om han under en tid lånades ut till Burnley, och hittade ett väl fungerande samarbete med Berbatov. Kacaniklic är en av Fulhams största löften på lång tid, imponerade stort under sin tid i klubbens reservlag, och spås en stor framtid på Craven Cottage.

:::

Viktigaste uppgift i sommar: Värva en defensiv mittfältare av hög klass!

Fulham har varit aktiva på transfermarknaden hittills under sommaren och har på så vis breddat spelartruppen hyfsat. Vad man däremot inte riktigt har gjort är att ha värvat en defensiv mittfältare av riktigt hög klass. Det vore en värvning som i mina ögon omedelbart skulle höja lagets kvalitet, och göra dem till mer av ett hot i Premier League.

Största utmaningen under säsongen: Hitta en utmaning!

ANNONS

Ett av de mest karaktäriserande dragen med Fulham är att det på sätt och vis är en klubb som befinner sig i ett ingenmansland. De är i någon mening tillräckligt bra för att utan större mödor kunna undvika nedflyttningsstriden, samtidigt som de inte heller är tillräckligt bra för att kunna utmana uppåt i tabellen. En brist på utmaningar leder till psykologisk entropi i spelartruppen, samtidigt som Jol inte är den mest entusiasmerande karaktären. Fulham var som bäst runt 2010 när de hade europeiskt cupspel som en utmaning. Fulham måste försöka hitta en motsvarande utmaning den här säsongen.

:::

Premier League. Det var ett tag där under förra säsongen när Fulham liksom innan de riktigt fattat vad som stod på faktiskt befann sig i farozonen för nedflyttning. Sedan skärpte de dock till sig. Förmår Fulham att ta några kliv uppåt i tabellen den här säsongen?

ANNONS

FA-cupen. Fulham har knappast något enastående facit i FA-cupen. Mycket beror naturligtvis på vilken lottning de får, men inför säsongen så måste det ändå vara en av Fulhams ambitioner att försöka ta sig så långt som möjligt i FA-cupen.

Ligacupen. Man kan tycka att Ligacupen skulle kunna vara en cup som passar Fulham tämligen väl. Särskilt som Fulham satsat målmedvetet på att utveckla sin akademi, och Ligacupen allmänt sett brukar ses som en utmärkt möjlighet att utveckla sina unga spelare.

:::

Målsättning 2013-14: Cup runs!

Jag tror inte Fulham kommer att röra sig ur ligans ingenmansland den här säsongen. De får akta sig för att inte bli indragna i någon nedflyttningsstrid men om Fulham den här säsongen ska försöka hitta utmaningar så är det i cupspelet de i så fall ska lyckas med det. Det måste också vara lagets rimliga målsättning den här säsongen, att göra seriösa försök att vinna både i FA-cupen och i Ligacupen. Bara möjligheten att få spela på Wembley skulle vara en sak som höjer motivationen i klubben och spelglädjen bland spelarna.

ANNONS

:::

Fulham som TV-serie: Mr Selfridge

Parallellerna är lite för många och uppenbara mellan Fulham och perioddramat om en amerikansk varuhusentreprenör i London för att inte dra dem till sin logiska konklusion. Fulhams tidigare ägare, Mohamed Al-Fayed, är naturligtvis en tidigare ägare till det klassiska varuhuset Harrods. Cirkeln sluts naturligtvis i och med att Fulham nu sålts av Al-Fayed, och köpts av nya amerikanska ägare.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-07-31 kl 16:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto