Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Tottenham behöver Gareth Bale mer än de behöver £85m

Sky Sports källor rapporterar att Real Madrid har lagt ett världsrekordbud om £85m för Gareth Bale, och då inser vi ju att då måste det ju vara på just precis det viset.

Nåja, Real Madrids intresse för Gareth Bale är ju både tydligt och förståeligt, och av de röksignaler som kommer från Bales håll så är det ju lika tydligt att han är intresserad av att flytta till Real Madrid. Här kan man ju peka på bristen på citat och spanska tidningars agendor, men sanningen är så klart att om Bale ville stanna i Tottenham så hade en sådan här situation inte uppstått.

I början av sommaren bloggade jag om just Gareth Bale och dragkampen om honom mellan Tottenham och Real Madrid. Min slutsats då var denna: ”Jag anser att Tottenham bör göra allt som står i klubbens makt att behålla Gareth Bale, om än inte till en sådan utsträckning att klubben gör sig osams med spelaren själv över det.”

ANNONS

Frågan är då, nu när vi så att säga befinner oss i det skarpa läget att Real Madrid erbjuder Tottenham den fantastiska summan om £85m för Gareth Bale, om samma slutsats fortfarande håller.

:::

Ja, jag skulle mena att den gör det. £85m är naturligtvis en fantastiskt massa pengar, men Tottenham är en fotbollsklubb och inte ett företag, och fotbollsmatcher vinner man med det bästa laget på planen, inte med mycket pengar på bankkontot.

Man kan naturligtvis mena att Tottenham med dessa £85m kan värva flera nya spelare, varmed laget som helhet kanske till och med blir bättre. Det är förvisso sant att världen inte upphör genom att man säljer en spelare som Bale, men värva spelare på det viset kan Tottenham göra även utan att sälja Bale. Med Bale kvar i klubben blir det troligtvis lättare.

Den demoraliserande effekten av att sälja Gareth Bale ska heller inte viftas bort som obetydlig. Tottenham går då in i säsongen med frågan hängande över sig hur de ska klara sig utan Bale. Om de behåller Bale går de istället in i säsongen med den positiva känslan av att vara starkare än förut.

ANNONS

Att behålla Gareth Bale är viktigt också utifrån en annan aspekt. Om Tottenham vill etablera sig som en engelsk toppklubb så måste de komma från sin status som en säljande klubb, en klubb vars stora spelare vill lämna. Michael Carrick, Dimitar Berbatov, Luka Modric är samtliga spelare som lämnade Tottenham mot klubbens vilja.

:::

För mig ligger därför knäckfrågan i slutsatsens andra halva: ”…om än inte till en sådan utsträckning att klubben gör sig osams med spelaren själv över det.” Det vill säga, uttryckt annorlunda, exakt hur mycket Gareth Bale själv verkligen vill till Real Madrid.

Om han är fullständigt mållåst på det, och är beredd att ta till hårda åtgärder för att uppnå det, och det inte finns någon rimlig förutsättning att ha honom kvar som en konstruktiv kraft i omklädningsrummet, då kan kostnaden i sportsliga termer för Tottenham att ha honom kvar bli för hög.

ANNONS

Om det å andra sidan går att behålla Gareth Bale i klubben, och alltså förneka honom flytten till Real Madrid, och samtidigt känna sig trygg med att han förblir en konstruktiv snarare än destruktiv kraft i omklädningsrummet och på planen, då är alternativkostnaden helt och hållet ekonomisk.

Det var naturligtvis så det gick till med Luka Modric när han inför säsongen 2011-12 drev på för en flytt till Chelsea. Tottenham vägrade dock sälja, till en icke ringa grad av bitterhet för spelaren, men han var ändå en konstruktiv kraft för Tottenham under den därpå följande säsongen.

Man kan alltså i det fallet hävda att Luka Modric förvisso ville flytta till Chelsea, men att han inte verkligen ville det i tillräcklig utsträckning för att Tottenham skulle kunna sig tvingade att göra honom till viljes. Tottenham måste nu göra samma avvägning med Gareth Bale.

ANNONS

Professionella spelare är normalt sett ovilliga att ta till industriella kraftåtgärder som att strejka och vägra spela, eftersom det är dålig PR och ställer dem i dålig dager med klubbens supportrar. Det är helt enkelt riskfyllt. Tottenham har blandade erfarenheter. Luka Modric avstod, men Dimitar Berbatov tog å sin sida risken.

Gareth Bale satsar hårt på sin popularitet och sitt varumärke, vilket också är en nödvändighet för att Real Madrid ska kunna räkna hem en affär om runt £85m för Bale. Räkna alltså med att Bale vore ytterst ovillig att ta till några sådana åtgärder.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-07-31 kl 20:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto