Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Arsenal 2013-14

Arena: Emirates Stadium (60,361)
Ligaposition: 4:a
AKA: The Gunners

Manager: Arsene Wenger. Sedan Alex Ferguson slutat så är Wenger ligans mest seniore manager. Något som kännetecknar Wengers managerskap är strävan efter precision och perfektion, och ett tämligen ihärdigt hållande vid sina principer. Där andra skulle kunna kritisera Wenger för att detta leder till att han inte riktigt ser helhetsbilden, så skulle han själv förmodligen mena att han tänker längre än många andra. Kompetent och med en stark självkänsla, vilket ingjuter mod och respekt hos sina spelare. Belbin Team Role: Finisher.

:::

Spelare in: Yaya Sanogo

En tämligen underväldigande transfersommar så här långt för Arsenal, särskilt som de slagit så mycket på trumman om att de nu kan värva spelare på allra högsta nivå. Frågan återstår dock om det är något som Wenger själv egentligen vill. I mina ögon behöver Arsenal fokusera på en defensiv mittfältare och en anfallare för att förbättra laget på ett meningsfullt sätt.

Spelare ut: Vito Mannone, Andre Santos, Sebastien Squillaci, Andrei Arshavin, Francis Coquelin, Denilson, Johan Djourou och en mängd unga spelare som släppts eller lånats ut

Det är ibland viktigt att skära av de döda delarna från en kropp så att kroppen i övrigt ska hålla sig frisk. Och det är väl kanske mycket det som Arsenal pysslat med hittills under sommaren. Santos, Squillaci, Arshavin och Denilson är fyra spelare som haft allt annat än en lycklig tid i klubben. I övrigt är det första sommaren på länge som Arsenal inte tvingats bokföra någon av sina främsta spelare på ut-kontot.

:::

Stjärnspelare: Jack Wilshere

Nicklas Bendtner får säga precis vad han vill, men i Arsenal är det Wilshere som är den stora stjärnspelaren. Ung och engelsman, och en symbol både för de principer som Wenger står för och för förhoppningarna om en ärofylld framtid för klubben. En av få Arsenalspelare som stått starka i motgången.

Nyckelspelare: Santi Cazorla

Cazorla kom till Arsenal inför förra säsongen och visade sig omedelbart bli till en väldigt betydelsefull spelare. Konstruktiv och direkt i sitt passningsspel och ger Arsenal många alternativ i sitt offensiva spel. Bidrar dessutom själv med många mål och viktiga löpningar in i straffområdet.

Lagspelare: Mikel Arteta

Bakom och vid sidan av mer framträdande spelare på Arsenals mittfält så gör Arteta ett konsekvent högkvalitativt och värdefullt arbete. Statistiken på Arsenals resultat med respektive utan Arteta på planen är talande, likaså att Wenger valde att spela Arteta halvskadad mot slutet av förra säsongen.

Framtidsspelare: Alex Oxlade-Chamberlain

På sätt och vis känns det kanske lite som att tiden är förbi när Arsenals trupp och laguppställning kryllade av lovande tonåringar. Möjligen i och med att åren har gått så klart. Chamberlain är dock fortfarande bara 19 år och är ett stort löfte när andra krafter som Podolski, Gervinho med flera av olika skäl kanske inte räcker till längre.

:::

Viktigaste uppgift i sommar: Värva en anfallare!

Det finns säkert de som menar att Arsenal redan har den här spelaren i Olivier Giroud, men fransmannen har vare sig imponerat eller gjort bort sig under sin första tid i klubben. Känslan är ändå att Arsenal behöver hitta en riktig spets på den här positionen, en spelare i världsklass, om de vill ha möjlighet att ta steget från att kämpa om Champions League-platser till att så smått igen konkurrera om ligatiteln.

Största utmaningen under säsongen: Hitta kontinuiteten!

Ett av de stora problemen som Arsenal har brottats med under tidigare säsonger. Tillika något som normalt sett brukar skilja lag i toppen av tabellen från lag strax under toppen av tabellen. Arsenals resultat och prestationer är normalt sett lite svajiga. Detta har visat sig gälla både över säsongen som helhet, men även under enskilda matcher. Vill Arsenal ta ett steg uppåt i tabellen, och för all del minska risken för steg nedåt i samma tabell, så måste de hitta en betydligt högre och mer stabil lägstanivå.

:::

Premier League. Det blir tuffare och tuffare i toppen av tabellen. På något sätt har Arsenal klamrat sig kvar bland de fyra bästa de senaste säsongerna, men det blir allt svårare. Klubben och fansen tänker nu optimistiskt och framåt, men i en kall sakanalys finns det för tillfället rätt lite som talar för att scenariot ska bli annorlunda den här säsongen.

Champions League. Först ska Arsenal naturligtvis kvalificera sig för Champions Leagues gruppspel, men det har jag svårt att se ska bli några egentliga problem, så rutinerade som Arsenal ändå är. I övrigt så måste säsongen så klart först och främst handla om att ta sig till slutspel, där det är svårt att sia om hur det sedan går.

FA-cupen. Det är ju lite anmärkningsvärt att det här med Arsenals titeltorka uppfattas som ett så stort problem, och blir till ett problem eftersom det uppfattas som ett problem, samtidigt som klubbar som Wigan, Portsmouth, Birmingham och Swansea går och plockar hem titlar under samma period. Det är något Arsenal måste ändra på.

Ligacupen. När man publicerar inställningen att en fjärdeplats i ligan är viktigare än en cuptitel så är det kanske inte så konstigt att det går som det går. För några säsonger sedan såg Wenger ut att ha omvärderat sin inställning, men det verkar sedan dess ha återgått till det mer normala. Förhoppningsvis pendlar det tillbaka i år.

:::

Målsättning 2013-14: Champions League och en titel!

Arsenal kommer säkert prata om högre mål än enbart att kvalificera sig för Champions League med sitt ligaspel. Men sett till de allmänna förutsättningarna så är inte det någon helt realistisk målsättning, i alla fall inte som läget ser ut just nu. Och även om Arsenal skulle förstärka sin spelartrupp rejält under augusti så tror jag ändå inte det är den här säsongen som det blir aktuellt att utmana om någon ligatitel på allvar. Tottenham och Liverpool kommer att stå för tuffa utmaningar mot Arsenals plats bland de fyra. Arsenals huvudsakliga målsättning, vid sidan av Champions League-spel, måste den här säsongen vara att göra slut på klubbens titeltorka, och därmed lyfta en tyngd från spelarnas axlar. Premier League och Champions League är laget inte redo att vinna. Det betyder att det är en cuptitel som ska plockas hem.

:::

Arsenal som TV-serie: 24

Det var nästan direkt efter millennieskiftet som Jack Bauer började ha en sekvens av riktigt dåliga dagar. Det fanns dock mycket med 24 som var lite roligt. Bland annat en dryckeslek som gick ut på att varje gång Bauer sa något i stil med ”Trust me!” eller ”Dammit!!” så skulle man ta en shot. Jack Bauer var en handlingens man, ofta hann han helt enkelt inte förklara sina planer och avsikter. Nåja, ibland ville han väl helt enkelt bara inte. Alltså hänvisar han bara till att man skulle lita på honom, vilket kunde sluta precis hur som helst. Om det finns någon Jack Bauer i Premier League vet jag väl inte riktigt, men det är ju lite roligt att tänka sig att Wenger ändå kanske är den som kommer mest i närheten.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-08-04 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons