Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Man City 2013-14

Arena: Etihad Stadium (47,726)
Ligaposition: 2:a
AKA: The Citizens, The Sky Blues

Manager: Manuel Pellegrini. Ett tungt motiv till att Man City valde Pellegrini var dennes framgångsrika erfarenhet av europeiskt cupspel, huvudsakligen med mindre klubbar som Villareal och Malaga. Pellegrini är taktiskt väldigt välskolad och har goda kontakter framför allt inom den spanska fotbollen. En skicklig manager som lika effektivt drar nytta av det egna lagets styrkor som han utnyttjar motståndarnas styrkor och svagheter till sin egen fördel. Belbin Team Role: Resource Investigator.

:::

Spelare in: Fernandinho, Jesus Navas, Stevan Jovetic och Alvaro Negredo

Man City har agerat kraftfullt och målmedvetet på transfermarknaden den här sommaren, långt ifrån lika haltande som förra sommaren. Det uppvaknande som den förra säsongen ledde till bidrog helt säkert till detta. Man City har gjort fyra riktiga kvalitetsvärvningar som förstärker laget, och behöver i princip bara fundera över sin backlinje fram tills transferfönstret stänger.

Spelare ut: Carlos Tevez, Maicon, Wayne Bridge, Roque Santa Cruz, Kolo Touré, Karim Rekik, Reece Wabara, Ryan McGivern, Jeremy Helan och Filippo Mancini

Tevez har lämnat klubben, men det är också den ende spelare av någon större omedelbar betydelse som faktiskt har lämnat. I övrigt är det marginalspelare i hög ålder som sållats bort eller yngre spelare som släppts eller går på lån. Att Tevez skulle lämna var så klart inte oväntat men ändå riskabelt. Man City har dock valt att ersätta honom på bästa möjliga sätt.

:::

Stjärnspelare: Sergio Agüero

Nu saknar Man City inte direkt stjärnströssel i sin spelartrupp, som tvärtom är Premier Leagues mest stjärnfyllda. Jag fastnar dock för Agüero, på sätt och vis rättfärdigat av att det också är han i klubben som säljer flest tröjor, men också för den spetskvalitet han tillför Man Citys anfallsspel.

Nyckelspelare: David Silva

Viktigast är dock förmodligen Silva, som utgör mycket av knutpunkten i hela Man Citys offensiv, länken mellan mittfält och anfall. När Man Citys offensiv flödar fritt beror detta normalt på Silva, och när spelet å andra sidan går i baklås så är det ofta så att Silva inte har haft någon särskilt bra match.

Lagspelare: Pablo Zabaleta

Man City hade inte varit så bra som de faktiskt är om de bara hade haft stjärnspelare i sitt lag. En av de främsta lagspelarna i mina ögon är Zabaleta, som gör ett mycket kompetent jobb på sin position och som också är en av lagets ledargestalter.

Framtidsspelare: Karim Rekik

Det finns förvisso unga spelare i Man Citys trupp, exempelvis Matija Nastasic och Jovetic, men jag väljer här att lyfta fram Rekik. Den mångsidige försvararen är nu utlånad till PSV och 18 år gammal har han redan imponerat stort med sina spelfärdigheter. Kan vara en blivande storspelare.

:::

Viktigaste uppgift i sommar: Förstärk mittförsvaret!

Man City har redan gjort mycket av vad de skulle och kunde göra under transferfönstret. En sak som återstår är dock att förstärka sitt mittförsvar, som något saknar i bredd. Klubben har sålt Kolo Touré och Joleon Lescotts status är oklar. När så Nastasic är skadad i säsongsinledningen så börjar det se något tungt och tunt ut. Man City har råd, både ekonomiskt och truppmässigt, att göra en profilvärvning till mittförsvaret.

Största utmaningen under säsongen: Erövra Europa!

Självklart måste Man Citys målsättning vara att ta tillbaka ligatiteln den här säsongen, som de försvarade så svagt förra säsongen. Men viktigast och svårast den här säsongen kommer vara att ”ta sig över tröskeln” i Champions League, allra minst ta sig till slutspel och etablera sig själva som en allvarlig utmanare om slutsegern. Det är den enda ännu icke erövrade fronten i Man Citys strävan att bli en genuin europeisk storklubb.

:::

Premier League. Man City kommer vara ett formidabelt hot i ligan den här säsongen. Förra säsongen var inte representativt för lagets inneboende kvalitet, en produkt av missnöje, mättnad och bristande mognad. Vi kan förvänta oss ett helt annat Man City den här säsongen.

Champions League. Nej, Man City har inte haft några lätta grupper och de kan knappast förvänta sig någon lätt grupp den här gången heller. Men det är också så att Man City av olika skäl har underpresterat grovt de två säsonger de deltagit i Champions League. Pellegrinis främsta uppgift är att ändra på detta.

FA-cupen. De senaste upplagorna av FA-cupen har visat att Man City är ett alldeles utmärkt cuplag. Förra säsongens finalförlust mot Wigan var mer en indikation på den röta som fått fäste i laget under Roberto Mancinis ledarskap, där förlusten var den logiska konklusionen av en misslyckad säsong.

Ligacupen. I och med att vi befinner oss i Sverige så är det oundvikligt att det i samband med Man City pratas en del om John Guidetti. Jag är inte optimistisk gällande hans chanser i Man City-tröjan, men jag hoppas bli felbevisad den här säsongen, och Ligacupen borde vara den bästa chansen för det att inträffa.

:::

Målsättning 2013-14: Ligatitel, cuptitel och Champions League-semi!

När en klubb som Man City får frågan om vad de har för målsättning inför säsongen så kan de inte rimligtvis svara något annat än att de ska försöka vinna allt de ställer upp i. Vi bör däremot inte värdera dem på det viset. Ligatiteln är en fullt rimlig målsättning, den enda acceptabla för Man City, med Chelsea och möjligen Man Utd som främsta konkurrenter. Främst FA-cuptiteln bör också ligga inom Man Citys räckhåll och laget är en mardrömslottning för alla tänkbara rivaler. I Champions League är den initiala målsättningen naturligtvis att ta sig till slutspel, men i slutänden måste det vara att allra minst vara närvarande när turneringen går in i sitt absoluta slutskede.

:::

Man City som TV-serie: Battlestar Galactica

Kanske är det namnet på serien som får mig att tänka på Man City. Galactica låter ju mycket likt galacticos, och Man City är troligtvis det närmaste vi inom engelsk fotboll kommer Florentino Perez skrytprojekt från förr. Battlestar är ett ord som slår samman strid och stjärnor, och var det något som förra säsongen präglade Man City så var det kanske just detta. Det kommer också vara en av Pellegrinis främsta uppgifter i sitt jobb som manager, att hålla harmoni i ett lag fullt av stjärnor. Jämförelsen mellan cylonerna och Man Citys främsta rival Man Utd är kanske skakig, men med tanke på att Joe Hart förra säsongen beskrev Man Utd som en ”mördarmaskin” så är det kanske ändå inte helt långsökt.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-08-07 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons