Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

INFÖR: League Two 2013-14

Kamrat Linhem brukar ibland säga om League Two att det är en liga där det är obligatoriskt att minst en match per omgång slutar med sju gjorda mål, och inte sällan med 4-3 till det ena eller andra laget. Och det säger kanske så mycket som går att säga om den här ligans karaktär, det svänger friskt och ligger rätt långt ifrån den taktiska disciplinen i de högre divisionerna.

En annan sak som kan sägas vara lite speciell med League Two är att det är en division som ofta görs till genomfartsled för klubbar som flyttats upp från The Conference, och som omedelbart, eller i alla fall nästan omedelbart, går raka vägen upp i League One. Det är också en division som ökat i kvalitet och jämnhet under senare år i och med att förhållandevis stora och starka klubbar har åkt ned från League One.

Tidigare säsonger har det varit förhållandevis lättare att hitta en tydlig favorit till seriesegern. Chesterfield, Swindon och Gillingham har i tur och ordning varit förhållandevis säkra vinnare. Den här säsongen är det svårare att hitta någon sådan klubb. Chesterfield är tillbaka i League Two och är en av de klubbar som kan springa iväg med det.

:::

Tre vinnare

(1) Chesterfield. Det var den svaga säsongsinledningen som ställde till det för Chesterfield förra säsongen. De avslutade dock starkt och slutade blott två poäng från playoff-plats, efter att ha tagit nio poäng på tolv matcher. Det har kommit in flera förstärkningar under sommaren, bland andra Jimmy Ryan och Ritchie Humphries. Den stora kanonen är dock Gary Roberts, som värvades från Swindon och som måste betraktas som League Twos bästa värvning så här långt. Paul Cooks manskap måste betraktas som en av huvudfavoriterna till seriesegern den här säsongen.

(2) Fleetwood Town. Interna stridigheter satte krokben för Fleetwood förra säsongen, som efter att ordföranden Andy Pilley beslutat sparka managern Micky Mellon efter 20 matcher föll från sjunde till trettonde plats i tabellen innan säsongen var över. Klubbens nye manager, Graham Alexander, fick med andra ord inte någon drömstart, men han har ägarens förtroende och seriens starkaste ekonomi i ryggen, och det kan mycket väl visa sig tillräckligt för att ta sig upp till League One.

(3) Cheltenham Town. Två säsonger i rad har nu Cheltenham misslyckats i playoffspelet. Frågan är om laget lyckas behålla sin energi. De duktiga Marlon Pack och Kaid Mohamed har flyttat uppåt i seriesystemet, men Mark Yates, Cheltenhams manager, har ersatt dem med Jamie Cureton och yttermittfältaren Ashley Vincent. Cheltenham är inte en av de stora förhandsfavoriterna men bör inte glömmas bort i sammanhanget.

:::

Tre förlorare

(1) Accrington Stanley. Det är få klubbar som kan betraktas som lika uppenbara nedflyttningskandidater den här säsongen som Accrington Stanley. De klarade sig med tre poängs marginal från nedflyttning förra säsongen, men har sedan dess tappat Lee Molyneux och Aiden Chippendale samt lagets främste målskytt Rommy Boco. Lagets manager är dessutom den oerfarne James Beattie. Några större förhoppningar om att förstärka en väldigt tunn spelartrupp kan nog Beattie heller inte ha.

(2) Southend United. Southend svarade förra säsongen för ett av de mer märkliga besluten i den engelska managerkarusellen när de med åtta ligamatcher kvar av säsongen, på nionde plats i tabellen med playoff i sikte, och en cupfinal på kalendern, beslutade sig för att sparka Paul Sturrock och tillsätta Phil Brown. Southend förlorade cupfinalen och Southend slutade elva i League Two, efter att Southend bara lyckats vinna en enda av sina sista åtta matcher. Ambitionen är rimligtvis playoff den här säsongen, men frågan är om Southend har den nödvändiga offensiva kvaliteten efter att ha tappat både Britt Assombalonga och Gavin Tomlin, som tillsammans svarade för 28 mål förra säsongen.

(3) Dagenham & Redbridge. Det var med blotta förskräckelsen som Dag & Red på förra säsongens sista dag klarade sig kvar i League Two. Tack vare att Barnet också förlorade, mot Northampton, så klamrade sig Dag & Red kvar på målskillnad. Marginalerna är små mellan himmel och helvete. Dag & Red avslutade förra säsongen väldigt svagt, och mycket av det berodde på stora problem på såväl mittfältet som i anfallsspelet, och dessa problem har ännu inte åtgärdats på ett tillfredsställande sätt.

:::

Tre överraskningar

(1) Burton Albion. När Burton förlorade returmötet mot Bradford hemma på Pirelli Stadium i förra säsongens playoff-semifinal så utmynnade den säsongens bästa hemmafacit till sist till intet. Tack vare sin styrka på hemmaplan så lyckades Burton sluta fyra förra säsongen, bara två poäng efter Port Vale på den tredje och sista uppflyttningsplatsen. Lagets anfallare Jacques Maghoma och Calvin Zola har förvisso lämnat klubben, men Gary Rowett har värvat smart och starkt under sommaren. Rene Howe och Adam Reed är spännande spelare och med Rory Delap från Stoke så blir Burton starkare. Burton kan mycket väl knipa en av den här säsongens uppflyttningsplatser.

(2) Mansfield Town. Det är fem år sedan Mansfield senast spelade i The Football League, men förra säsongens vinnare av The Conference är klart och tydligt positivt inställda till uppgiften. Trots att Mansfield precis tvingats investera närmare £150,000 för att göra sin arena lämplig för spel i League Two, så har klubbens karismatiska ägarpar, John och Carolyn Radford, inte tvekat om att uppnå en andra raka uppflyttning den här säsongen. Det kan visa sig alltför ambitiöst, men Mansfield har definitivt kvalitet att hävda sig i League Two.

(3) Exeter City. Det finns egentligen rätt lite som talar för Exeter den här säsongen. De har en väldigt ung spelartrupp, vilket brukar avslöjas rätt snabbt i League Two, och de har dessutom sålt den rutinerade anfallaren Jamie Cureton till Cheltenham. Men Paul Tisdale är en manager av mycket hög kvalitet, som både vet hur han ska ut mesta möjliga av en spelartrupp som av en begränsad budget. Så jag tror att Exeter kan överraska den här säsongen och kanske sluta bättre än den tiondeplats de uppnådde förra säsongen.

:::

Tre frågor

(1) Kommer Portsmouths supporterstyre klara uppgiften? Efter åratal av finansiella mardrömmar, segslitna rättsliga tvister och interna maktkamper, allting resulterandes i tre nedflyttningar på bara några få år, så har Portsmouth till synes fått ordning på torpet. Klubben är nu i supportrarnas händer och optimismen flödar. Många pratar om Portsmouth som en av de givna förhandsfavoriterna, men truppen är samtidigt tunn och jag tvivlar på om Portsmouth kan hitta jämnheten på planen så snabbt efter åratal av turbulens vid sidan av planen.

(2) Vad händer med AFC Wimbledon? Den engelska fotbollens stora sannsaga under senare år. Bestulna på sin klubb av isländska rövarbaroner bildades ur askan AFC Wimbledon och marschen uppåt i seriesystemet inleddes. Det var en marsch som höll på att ta en ände med förskräckelse förra säsongen när de ända in i sista omgången hotades av nedflyttning. Neil Ardley, Wimbledons manager, har inte mycket resurser att jobba med och kan förvänta sig ännu en ångestladdad säsong.

(3) Hur påverkas Northampton Town av playoff-förlusten? Sällan har något lag besegrats så grundligt i en playoff-final som Northampton blev i maj, när Bradford gjorde mos av dem. Det kan naturligtvis vara demoraliserande att förlora ett playoff. Exempelvis har inte någon klubb som besegrats i playoff-finalen under de senaste tio åren lyckats bli uppflyttade säsongen därefter. Men Northampton har fortfarande ett bra lag, även om truppen är tunn, och kan mycket väl utmana i toppen av tabellen den här säsongen också.

:::

Tre gringos

(1) James Beattie. Den gamle måltjuven från Southampton och Sheffield United var kanske inte den förste man trodde skulle bli manager, men nu står han där med den tuffa uppgiften att försöka hålla Accrington Stanley kvar i The Football League. Han är fortfarande registrerad som spelare, så frågan är om han klarar av att hålla koncentrationen på endast en av sina uppgifter.

(2) Jessy Reindorf. Det är inte bara Premier League-klubbar som värvar konstiga utländska spelare. Tre män i lustiga hattar från Bury gav sig av till Belgien och värvade där Rwandas landslagsman Reindorf, också kallad Big Jessy. Skälet är enkelt, han är nästan två meter lång. Man kan tänka sig att Kevin Blackwell, Burys manager, myser och gnuggar händerna i äkta brittisk förtjusning.

(3) Graham Alexander. Den här sommarens stora projekt står Fleetwood och Alexander för. Alexander tillsattes med lite drygt hälften av förra säsongen kvar och lyckades bara vinna sju av sina 26 ligamatcher. Under sommaren har Alexander skeppat iväg 15 spelare och värvat nio nya, och han är kanske den manager i League Two med mest att bevisa.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-08-13 kl 17:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons