Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Premier Leagues vinnare och förlorare under transferfönstret

Förra bloggen gick ju som väntat ned som ett smäck. Men om jag där fokuserade på enskilda värvningar så finns det ju en annan aspekt att ta i beaktande, nämligen hur klubbarna som helhet faktiskt lyckades under transferfönstret.

Jaha, vilka komponenter är det då som ingår för att man ska kunna tycka att ett transferfönster var bra eller lyckat? Alla goda ting sägs ju vara tre, och jag har fastnat för följande:

(i) För det första så ska klubben naturligtvis ha värvat bra spelare och värvat rätt spelare, laget ska ha förstärkt i en meningsfull utsträckning och dess svagheter i alla fall adresserats.

ANNONS

(ii) För det andra så ska klubben ha behållit för laget viktiga spelare, eller åtminstone ha skött försäljningen av viktiga spelare på ett för klubben lönande och konstruktivt sätt.

(iii) För det tredje så ska transferfönstret rent organisatoriskt ha genomförts på ett bra sätt, värvningarna följer en strategi, genomförs i tid och på ett sätt som ger laget mesta möjliga tid till förberedelse och inte ger klubben ett dåligt förhandlingsläge.

Det finns olika sätt att nå upp till detta. Exempelvis genom att värva en spektakulär spelare eller genom att värva flera bra spelare. Spets eller bredd till exempel. Det är också en relativ skala. Huruvida en klubb har haft ett lyckat transferfönster kan enbart betraktas utifrån den specifika klubbens unika utgångspunkt.

:::

Berömlig (+++++)

(1) Man City. Exemplariskt genomfört transferfönster av Man City. Det är ett i grunden väldigt kompetent fotbollslag, och de föll inte i fällan att ”göra för mycket”. Men de agerade tidigt, de agerade tydligt, och de värvade några otroligt framstående spelare i Jovetic, Negredo, Fernandinho och Navas som förstärker lagets spets och bredd, samt erbjuder fler taktiska alternativ än tidigare. Om Man City själva skulle beskriva sitt fönster så gissar jag att ordet holistiskt kommer användas.

ANNONS

(2) Norwich. Lite i skymundan så har Norwich gjort ett mycket imponerande transferfönster de med. Värvningarna av Leroy Fer, Ricky van Wolfswinkel, Gary Hooper och Johan Elmander är samtliga starka och förstärker laget. Men den riktiga prestigevärvningen var förmodligen den mycket lovande Nathan Redmond. Chris Hughton är i mina ögon det här transferfönstrets store enskilde vinnare.

(3) Tottenham. Man kan så klart hävda att ett fönster i vilket man tappar Gareth Bale omöjligtvis kan vara bra. Men om man ser Bales avfärd som en given förutsättning att förhålla sig till så har Tottenham gjort några riktigt imponerande förstärkningar av laget, detta dessutom att spendera några enorma pengar netto. Dessutom var fönstret lysande genomfört av Daniel Levy i och med att han valde att köpa innan han sålde. Saknar jag något så är det i anfallet och på vänsterbacken.

(4) Cardiff. Det såg ett tag något oroväckande ut för Cardiff som gick bet på några av sina önskade värvningar. Men Cardiff har varit offensiva den här sommaren och knäckt sina transferrekord ett par gånger om. Först ut var den lovande anfallaren Andreas Cornelius. Men det var värvningarna av Steven Caulker och Gary Medel som verkligen drog ögonen till sig, och när man igår på deadlinedagen plockade in Peter Odemwingie från West Brom så vill jag kalla Cardiffs fönster för riktigt lyckat.

ANNONS

:::

Med beröm godkänd (++++)

(5) Liverpool. Nu gör jag möjligen Liverpool orättvisa, för jag sitter och tummar på om jag möjligen underrankar dem. Men Liverpool har gjort mycket bra den här sommaren. De har värvat otroligt klokt i Simon Mignolet och Mamadou Sakho, och även Kolo Touré var en genomtänkt värvning. De har värvat flera offensiva spelare, och där hade jag kanske hellre sett något mer spets och något mindre bredd. Viktigt var också att de visade att de inte skulle bossas runt av Arsenal angående Luis Suarez, även om läget med den spelaren ännu inte är helt uträtt.

(6) Swansea. Det har inte varit några enorma grepp från Swanseas sida den här sommaren, men det har varit rätt grepp. Å ena sidan en rejäl spetsvärvning i anfallet i form av Wilfried Bony, som inte bara själv är en kompetent anfallare utan dessutom kommer frigöra Michu i högre utsträckning. Denna har kompletterats av kompetenta breddvärvningar i form av Jordi Amat och José Cañas med flera. Swansea har även lyckats behålla sina bästa spelare.

ANNONS

(7) Everton. Att managers kan vara lite vidlyftiga med sanningen illustrerar ju Roberto Martinez som i början av sommaren sa att han inte såg någon större anledning att värva spelare från Wigan. Därefter har fyra spelare från Wigan anslutit till Everton. De stora trumfkorten anlände dock under fönstrets allra sista dag i form utav de säsongslånga lånen av Gareth Barry och Romelu Lukaku, som definitivt kan propellera Everton uppåt i tabellen.

(8) Southampton. Southampton överraskar positivt, precis som förra sommaren. Klubben har gjort tre punktinsatsen här sommaren, var och en av dem klok. Laget behövde förstärka backlinjen och värvade Dejan Lovren från Lyon. Man har även skaffat ett mycket starkt komplement på det centrala mittfältet i form av Victor Wanyama, och det ska bli otroligt spännande, på fler sätt än ett, att se vad Pablo Osvaldo kan hitta på i Southamptons anfall.

:::

Väl godkänd (+++)

(9) Aston Villa. Visst har Aston Villa gjort några intressanta värvningar. Jonas Okore och Antonio Luna är två spelare som båda två lyfter och förstärker lagets backlinje. Libor Kozak från Lazio känns också spännande. Men rimligtvis är den stora segern under det här fönstret att Aston Villa har lyckats behålla sin succéanfallare Christian Benteke, något som kan vara otroligt mycket värt. I övrigt menar jag att Aston Villa hade kunnat jobba ännu mer med att förstärka sitt centrala mittfält.

ANNONS

(10) Chelsea. Det har knappast varit något anmärkningsvärt transferfönster för Chelsea, om man inte räknar José Mourinho som en värvning så klart. Ingen succé, men heller inte något fiasko. Istället skulle jag säga att man har gjort riktigt kloka finputsningar. Inte minst då på mittfältet där framför allt André Schürrle har imponerat så här långt. Samuel Eto’o är en stark kortsiktig lösning i anfallet. Det är heller ingen hemlighet att jag menar att Chelsea hade kunnat öka spetskvaliteten i sin backlinje.

(11) West Ham. Har blandat och gett det här transferfönstret. Andy Carroll är en riktigt bra värvning och Stewart Downing är en väldigt bra värvning med West Hams utgångspunkt. Samtidigt befinner sig också West Ham i en sits där de inte har särskilt många anfallsalternativ i spelartruppen, allra helst inte som Ricardo Vaz Te inte verkar helt tillfreds med livet i klubben. (Precis när jag skriver detta upptäcker jag att den tidigare släppte Carlton Cole just skrivit på ett nytt kontrakt med klubben.)

ANNONS

(12) Fulham. Martin Jol har haft ett huvudsakligt fokus på det offensiva den här sommaren. Förvisso värvade han också Martin Stekelenburg att ersätta Mark Schwarzer, men än så länge verkar det som om David Stockdale överglänser honom. Men värvningarna av Darren Bent och Adel Taarabt visar på att Jol framför allt har försökt hitta fler offensiva alternativ. Fulham sökte länge en mer defensiv mittfältare och hittade honom på Tottenhams överskottslager, i form av Scott Parker.

:::

Godkänd (++)

(13)  Hull. Jag tycker Hull har gjort en helt godkänd sommar, om än inte en sommar som direkt förändrar att de kommer få det väldigt svårt att hänga kvar i Premier League. Man har värvat framför allt på bredden och då letat efter Premier League-rutin. Tom Huddlestone på mittfältet kan visa sig bli en riktig succévärvning. Frågetecknet för Hull är dock deras målproduktion. De var nära att lyckas knyta West Broms Shane Long till sig igår men affären föll igenom.

(14) West Brom. En framgång för West Brom den här sommaren kan ju vara att de till slut lyckades avyttra Peter Odemwingie. I övrigt så är det framför allt anfallet som West Brom fått göra om. De har tappat Romelu Lukaku, sålt Peter Odemwingie och Shane Long verkar inte vara helt med i planerna heller. Nicolas Anelka, Matej Vydra och Victor Anichebe ersätter. West Brom behöver dock framför allt en kreativ kraft på mittfältet, frågan är om värvningen av Stephane Sessegnon från Sunderland kan åstadkomma detta.

ANNONS

(15) Man Utd. Om vi bara tittar till spelaruppsättningen så har Man Utd vissa skäl att vara nöjda den här sommaren. Att klubben lyckades behålla Wayne Rooney ska inte underskattas sett till betydelse. Sett till lagets behov på det centrala mittfältet så var Marouane Fellaini dessutom en riktigt bra värvning, även om den kom sent. Men transferfönstret i övrigt har hanterats som av spastiska små hobbitar. En otroligt dålig planering, märkliga budgivningstaktiker och konstiga incidenter vittnar om både en ny manager och en ny VD.

(16) Sunderland. Paolo Di Canio har spelat högt den här sommaren, väldigt högt. Det har värvat spelare i enormt antal, och det är minst den tredje liknande omvandlingen som Sunderland genomgår på kort tid. Några av värvningarna är riktigt bra, som Emmanuele Giaccherini från Juventus och Jozy Altidore från Holland. Samtidigt har Di Canio gjort sig av med de flesta av Sunderlands mer framträdande spelare, och det han har skapat en rejäl utmaning för sig själv att på kort tid få ihop samtliga sina nya spelare till ett fungerande lagbygge.

ANNONS

(17) Arsenal. Värvningen av Mesut Özil är naturligtvis riktigt bra och höjer Arsenals spetskvalitet på offensivt mittfält. Samtidigt ska heller inte värvningens symbolvärde underskattas. Förhållandet är ändå sådant att Arsenal därmed har förstärkt den lagdel som var i minst behov av att förstärkas och man bör fråga sig varför inte symbolvärvningen likaväl kunde vara en anfallare eller mittback istället för ännu en offensiv mittfältare. Timingen var också onödig, allra helst som Arsenal gick ut så offensivt tidigt under transferfönstret. Men alldeles för mycket tid ödslades på Luis Suarez. En sak får man ändå ge Arsenal, värvningen av Özil har inte bara symbolvärde, det var dessutom opium för folket.

:::

Underkänd (+)

(18) Stoke. Det började riktigt bra för Stoke, där Mark Hughes snabbt värvade två mer offensivt lagda ytterbackar i Eric Pieters och Marc Muniesa. Det vittnade om ett nytt sätt att tänka i Stoke. Men därefter verkar det som om idéer eller pengar, eller både och, har sinat i klubben. Stoke behöver förstärka sin anfallsbesättning men har misslyckats att uppnå det den här sommaren.

ANNONS

(19) Crystal Palace. Det är inte ovanligt att managers har en faiblesse för en viss typ av spelare, men söte jesus vad Ian Holloway har värvat offensiva spelare den här sommaren. Det är samtidigt defensiven som är Crystal Palaces stora huvudvärk den här säsongen, men den har i princip inte åtgärdats över huvud taget.

(20) Newcastle. Döm mig utifrån de värvningar jag gjort, sade Joe Kinnear käckt när det stormade som mest kring hans tillsättning. De orden skulle han förmodligen ångra idag om det nu alls var möjligt för Joe Kinnear att ångra något han sagt. En budgetvärvning från Frankrike och ett lån från QPR. Knappast vad doktorn föreskrev och absolut inte vad Alan Pardew önskade sig. Samtidigt finns slitningar i spelartruppen där Yohan Cabaye tydligt önskat en ny klubbadress.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-09-03 kl 16:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto