Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Tillbaka till taktiktavlan för Tottenham

Tidigare säsonger har det kanske varit Arsenal. Tidigare den här säsongen var det först och främst Man Utd. Nu är det möjligen Tottenhams tur. Vid varje givet tillfälle måste det närmast enligt någon naturlag vara så att det är ett topplag i Premier League som befinner sig i så kallad kris.

Det är ju lite överdrivet så klart. För det första går det väl att diskutera vilket lag som i så fall för tillfället är i kris. Tottenham eller Man City, eller möjligen Man Utd som trots segern mot Arsenal ändå är fem poäng efter tabelltoppen och med ett spel hittills under säsongen som antyder att de snarare borde ligga fem poäng från tabellbotten.

För det andra så är ju hela krisbegreppet helt urvattnat. Minsta trubbel och det talas om kris när det i själva verket kan vara riktiga småsaker som står i vägen för laget och dess prestationer. Att tala om kris för Tottenham känns till exempel överdrivet, de har 20 poäng på elva matcher, och ligger bara några få poäng från Champions League-platserna.

Jag tror rätt många klubbar skulle kunna leva med det krisläget.

:::

Men efter helgens förlust mot Newcastle är det ändå värt att konstatera att Tottenham har problem. Och då tänker jag inte bara på själva resultatet utan lika mycket på matchbilden i sig och vad den rent fotbollsmässigt säger oss som tittar på den.

Det är naturligtvis lätt att falla tillbaka på att Tim Krul, Newcastles målvakt, gjorde en av sina allra bästa matcher, och att bara det antal räddningar han gjorde under matchen förhindrade Tottenham från att göra mål och troligtvis vinna matchen. Det är den ena varianten av bekväm bortförklaring, förlusten beror på en isolerad yttre faktor.

Det är ungefär lika lätt att falla tillbaka på en kritik av Roberto Soldado som Tottenhams anfallare och påstå att han är ineffektiv som målskytt. Samtidigt var det förhållandevis få av Tottenhams avslut i matchen mot Newcastle som togs av Soldado. Det är en andra variant av bekväm bortförklaring, att göra en enskild spelare till syndabock för förlusten.

:::

Newcastle hade inför matchen mot Tottenham en tämligen tydlig taktik att pressa Tottenham hårt och högt upp centralt i planen. Det var en taktik som lyckades tämligen väl och som försvårade för Tottenham att hitta konstruktiva anfallsalternativ genom mitten av planen.

Det ställer i ett sådant läge större krav på Tottenhams yttrar att kompensera för detta frånfall. Men de kraven lyckades de inte leva upp till. Under matchen mot Newcastle erhöll Roberto Soldado endast nio passningar från Tottenhams mittfält, och inte en enda av dessa passningar kom från antingen Gylfi Sigurdsson eller Andros Townsend.

Andre Villas-Boas har valt att spela med en ensam anfallare i form av Roberto Soldado. En nyckelaspekt i att få en sådan taktik att fungera är att laget i övrigt förser den anfallaren med bollar att jobba på. Den aspekten har emellertid Tottenham hittills under säsongen haft väsentliga problem med.

Det hela blir desto tydligare när man betänker att Roberto Soldado först och främst är en straffområdesanfallare. Det är hans styrka som fotbollsspelare men det förutsätter också att lagets taktik är uppbyggt kring denna enkla omständighet.

:::

En centraliserad taktik har blivit på modet. Naturligtvis för att det på sätt och vis är riskminimerande, men även för att lättare kunna klara av omställning från försvar till anfall, och från anfall till försvar. Andre Villas-Boas har onekligen adopterat en sådan taktik med Tottenham.

Problemet är så klart att taktiken är hyfsat lättläst också för motståndare och riskerar skapa situationer där passningsvägarna är låsta. Man City, som jobbat med samma taktik, har haft dessa problem. Barcelona under sin storhetstid stötte stundtals på samma problem men kunde ofta utnyttja sin tekniska överlägsenhet till att passa ihjäl motståndet.

För ett tekniskt inte lika extremt begåvat lag som Tottenham så måste lösningen vara, precis som för Man City, att som komplement kunna utnyttja sitt kantspel. Det är den taktiska ekvationen och balansgången som Andre Villas-Boas och Tottenham nu har att jobba med under landslagsuppehållet och återstoden av säsongen.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-11-14 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons