Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Allt talar för Arsenal mot Marseille på Emirates

Kvällens match för Arsenal hemma mot Marseille är verkligen av det där slaget att det prövar om man är en ”glaset är halvtomt”-människa eller en ”glaset är halvfullt”-människa.

Det är en match mellan två lag som det har gått väldigt olika för i Champions League så här långt. Arsenal med tre vinster på fyra matcher, och Marseille med noll poäng efter fyra matcher. Visst kunde man förutse att Marseille skulle få det svårt i en grupp med Arsenal, Dortmund och Napoli, men kanske inte att de skulle vara strykpojkar i just den här utsträckningen.

ANNONS

Samtidigt är det en match som Arsenal måste försöka vinna. Även vid vinst så är läget i gruppen småjobbigt inför den sista omgången, i alla fall om Dortmund också vinner ikväll, då det tvingar Arsenal att undvika förlust borta mot Napoli för att ta sig till slutspel. Något annat än vinst och läget börjar bli rent ut sagt besvärligt.

Att vara tvingade att vinna en enskild match kan alltid vara lite pressande, särskilt när det gäller något så fundamentalt som att ta sig vidare till Champions League-slutspel. Marseille är heller inte ett så dåligt fotbollslag att man bara kan ta seger helt för givet. Samtidigt kanske man ändå andas lite lättare över att det är Marseille som står för motståndet i en hemmamatch som måste vinnas.

Det hade kunnat vara värre.

:::

Mycket talar för en enkel och bekväm resa för Arsenal på Emirates ikväll. För detta vittnar tidigare resultat i gruppen, kvaliteten på individuella spelare, men också viss jämförbar statistik de båda lagen emellan. Några av de huvudsakliga rubrikerna inför matchen är:

ANNONS

Arsenal är mer ambitiösa

Politik är att vilja, sa en gång Olof Palme. Fotboll är att vilja har kanske inte Arsene Wenger sagt, men det känns som något han skulle kunna säga eller ha sagt. Arsenal som lag skapar fler chanser än vad Marseille har mäktat med, vilket till viss del speglar sig i lagets antal skott mot och på mål. Aaron Ramsey ligger inte minst bakom detta.

Arsenal är mindre pressade

Arsenal är också bättre än Marseille på att undvika press. Ett enkelt sätt att se det är att Marseilles målvakt har tvingats ingripa för att göra fler räddningar än Wojciech Szczesny i Arsenals mål. En kanske något tydligare statistik är hur många brytningar som laget gör, där Arsenal är betydligt mer effektiva på att ta bollen från motståndarlaget.

Arsenal är mer effektiva

Arsenal är samtidigt också mer effektiva. När chanserna väl dyker upp så är de bättre än Marseille på att ta dessa chanser tillvara. Det kan dels tyda på att Arsenal i större utsträckning spelar sig fram till möjligen färre chanser men ändå chanser av högre kvalitet och kaliber. Den individuella spelarkvaliteten i Arsenal är naturligtvis högre, vilket brukar avspegla sig just i hur bra man är i motståndarnas straffområde.

ANNONS

Arsenal är mer organiserade

Ett mått på samordning är hur många passningar som sker inom ett lag under en match, samt vad för passningar som slås. Arsenal har här ett väldigt högt bollinnehav, och många passningar under en match. Marseille å andra sidan är det lag i Champions League där försöker sig på flest dribblingar, vilket visar på en tonvikt mot ett mer individuellt tänkande bland spelarna, och betydligt mindre utav kollektivt samspel.

:::

Allt detta talar naturligtvis för en enkel seger för Arsenal ikväll. Men det svåra med fotboll är att den nästan aldrig är enkel. Det är sällan så förutsägbart som statistiken ibland kan leda oss att tro. Om Arsenal exempelvis inte håller koll på Marseilles inläggsspel så kan läget snabbt bli komplicerat.

Statistiken säger oss emellertid att Chelsea med näst intill visshet gränsande sannolikhet kommer att kvalificera sig för slutspel. Visst är Basel kapabla att vinna mot Chelsea. Vinner man mot dem på Stamford Bridge så kan man så klart vinna mot dem också på bortaplan.

ANNONS

Men med matchen hemma mot Steaua Bukarest som backup-plan i den sista omgången så finns det inte en snöflingas chans i helvetet att Chelsea inte tar sig till slutspel. Dessutom kommer Chelsea visa ikväll att Basels vinst på Stamford Bridge var ett olycksfall i arbetet.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-11-26 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto