Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Premier Leagues fem bästa mittfältspar

Peter Hyllman

Just another Monday. Och ännu en lista. Vi fortsätter vidare med det lilla projektet med att rangordna spelarpar i Premier League-lagen. Vi har gått igenom mittbackspar och därefter så kallade ytterpar, och därmed har nu turen kommit till de centrala mittfältsparen.

Sådana här projekt var på sätt och vis lättare förr när där fanns en klar och tydlig 4-4-2-uppställning. Vi märkte det i mittbacksbloggen där inte alla lag spelar med en klassisk fyrbackslinje. Vi märkte det i ytterparbloggen där numer få lag spelar med klassiska yttrar. Och vi kommer att märka det i den här bloggen i och med att lika få lag numer spelar med ett rakt fyrmannamittfält, och mittfältspar numer snarare är en trio av centrala mittfältare.

Det där kan man välja att hantera på lite olika sätt. Jag väljer att se på det som skapandes fler möjligheter och möjliga kombinationer. Om ett lag har tre spelare på det centrala mittfältet så betyder det att de har tre möjliga kombinationer av mittfältspar i sitt lag till skillnad från förr när de kanske bara hade ett.

ANNONS

Det betyder i de fallen att man kanske måste tänka bort en tredje spelare som i realiteten kan vara väldigt betydelsefull för att ge de övriga två spelarna det utrymme de behöver. Men listor låter sig sällan ta hänsyn till verklighetens fulla komplexitet, och det är kanske heller inte syftet med dem.

I den här listan blandar jag dock offensivt och defensivt friskt, allt utifrån vad jag upplever ha mest betydelse för respektive lag. Sammantaget är detta alltså de fem mittfältspar som jag med ett något luddigt tidsperspektiv anser vara de bästa i Premier League för närvarande.

:::

(5) Lucas och Steven Gerrard – Liverpool

Liverpools säsongsinledning har varit imponerande på flera sätt, inte minst kanske offensivt. Det har samtidigt funnits vissa skönhetsfläckar i Liverpools spel, men dessa har dolts tämligen väl av Lucas säkra positionsspel på mittfältet tillsammans med Steven Gerrards motorik framåt. Ett par som skyddar sin backlinje på ett tillfredsställande sätt samtidigt som de ger understöd till lagets offensiv.

ANNONS

(4) Moussa Dembele och Paulinho – Tottenham

Det finns många nya spelare i Tottenhams lagbygge och Andre Villas-Boas håller för tillfället på och experimenterar en del. Det mittfältspar som dock imponerar mest på mig är Dembele och Paulinho, som tillsammans är ett tungt vägande skäl till att Tottenham så ofta klarar av att dominera mittfältet också mot kvalificerat motstånd. Vad man möjligen kan fundera över är hur denna dominans omsätts i någon egentlig slutprodukt.

(3) Yaya Touré och Samir Nasri – Man City

Det går att hitta många möjliga mittfältskombinationer i Man City och till viss del fuskar jag kanske lite med det här, i och med att Nasri normalt sett under Pellegrini utgår från vänsterkanten och jobbar sig inåt. Men modern taktik öppnar upp sådana möjligheter, och Touré och Nasri är ett underbart par på mittfältet som kombinerar murbräckans tyngd med kirurgisk precision. En viktig nyckel om Man City ska lyckas äta upp Arsenals försprång i ligan.

ANNONS

(2) Mesut Özil och Aaron Ramsey – Arsenal

Det känns jobbigt att behöva utelämna Mikel Arteta från en sådan här diskussion, en djupt underskattad spelare, men det är samtidigt svårt att bortse från det samspel som snabbt har växt fram mellan Arsenals två mittfältsvirtuoser Özil och Ramsey. Sett enbart offensivt är det utan tvekan ligans just nu bästa mittfältspar, och ett oerhört tungt vägande skäl bakom Arsenals mycket imponerande ligastart.

(1) Ramires och Oscár – Chelsea

Chelsea har knappast imponerat på något överdrivet sätt i sin ligastart, men det har andra förklaringar än lagets mittfält. Det diskuteras, med all rätt, hur en spelare som Juan Mata kan hållas utanför lagets startelva, men faktum är att Oscar varit något utav en sensation den här säsongen, och tillsammans med Ramires bildar han ett av lagets tätaste, mest drivna och tekniska mittfältspar som fungerar såväl defensivt som offensivt.

ANNONS

:::

Det finns naturligtvis individuellt väldigt skickliga mittfältare också i andra lag, och naturligtvis fler även i de klubbar som syns på den här listan. Men det här är ingen blogg över enskilda mittfältare, utan över mittfältspar som jag tycker fungerar bra tillsammans. Ett par som jag funderade länge över men som jag till sist lämnade utanför var Evertons kombination med Gareth Barry och Steven Pienaar, som jag tycker har det mesta av vad ett riktigt bra mittfältspar måste besitta.

:::

Be Champions!!

 

 

Publicerad 2013-12-02 10:05

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto