Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Mardrömslottning för England i VM

Peter Hyllman

VM i Brasilien 2014 har alltså precis lottats. Så nu vet vi hur gruppspelet faktiskt ser ut och därmed kan spekulationerna och gissningarna, som är att betrakta som närmast obligatoriska inför en VM-turnering, bli något mer specifika än vad de kanske var förut.

Sådana spekulationer handlar ju oundvikligen om hur det kommer att gå i VM för än det ena landet och än det andra. Om man av någon anledning har sitt intresse inom engelsk fotboll så är det så klart en naturlig om än också en traumatisk frågeställning hur det kommer att gå för England i VM.

Det är en rätt klok utgångspunkt om man vill fundera över om en lottning är bra eller dålig. Huruvida en lottning är bra eller dålig måste utgå från vad man anser vara en rimlig och vettig målsättning i VM, det vill säga möjligheten till någon form av måluppfyllelse.

Jag menar att kvartsfinal är en rimlig målsättning för England.

ANNONS

Något sämre än kvartsfinal och England måste betrakta turneringen som ett misslyckande. Något bättre än kvartsfinal och VM är å andra sidan en succé för ett England som saknar både de individuella och kollektiva kvaliteter som är nödvändiga för att utmana om turneringssegern.

Så, med det som utgångspunkt, vad ska vi då tycka om Englands VM-lottning?

:::

GRUPP D

Italien (15/6). En väldigt tuff inledningsmatch på VM för England. Italien är bättre än England i varenda lagdel, från försvaret ända upp till anfallet. Italiens taktiska kunnande talar inte heller till Englands fördel. En spelfördelare som Pirlo och ett spelgeni som Balotelli kan göra livet surt för England. Det som framför allt talar för England är att det är inledningsmatchen, och Italien brukar vara notoriskt trögstartade i turneringar av det här slaget. Ett kryss är därför ingen omöjlighet, kanske till och med en sannolikhet.

ANNONS

Uruguay (20/6). Detta är i alla avseenden nyckelmatchen för England i det här gruppsplet. Uruguay är samtidigt en formidabel motståndare. Defensivt välorganiserat och stundtals hårdfört och med en anfallsuppställning som bör ge tröga och stundtals naiva engelska backar skrämselhicka. Uruguay har dessutom fördelen att VM går i en kultur och ett klimat som näst intill ger dem en hemmaplansfördel. England måste hitta ett sätt att kunna kontrollera bollinnehavet under den här matchen om de ska ha en realistisk chans.

Costa Rica (24/6). En match som kan visa sig vara allt från helt avgörande till fullständigt betydelselös. Den stora risken är så klart att Italien och Uruguay redan är klara för slutspel inför den tredje och sista omgången. England löper också en enorm risk att det räcker för både Italien och Uruguay att spela oavgjort i sista matchen för att ta sig vidare, vilket i så fall är en mer eller mindre given utgång. Det här är hur som helst en match som England både kan och måste vinna.

ANNONS

Prognos: 20%. Det råder ingen tvekan om att England och Roy Hodgson fick något utav en mardrömslottning. Fördelen är att det kanske gör att England kan spela utan press och överdrivna förväntningar. Rent gruppstrategiskt måste England försöka undvika förlust mot först Italien och därefter Uruguay. Både Italien och Uruguay är emellertid både tekniskt och kollektivt överlägsna England, och därtill inte orutinerade i mästerskapssammanhang. Min prognos att England tar sig vidare från gruppspelet är som mest 20 procent, och med den givna ambitionen för England att ta sig till kvartsfinal så är det naturligtvis en förskräcklig lottning.

:::

Om England däremot skulle ta sig vidare från gruppspelet, så blir det emellertid en mer lätthanterlig åttondelsfinal. Oavsett om de slutar etta eller tvåa i gruppen så möter de i åttondelsfinalen något av lagen i Grupp C – Colombia, Grekland, Elfenbenskusten och Japan – och inget av det motståndet känns på förhand som helt övermäktigt för England, som i så fall också lär kunna spela med ett visst mått av självförtroende.

ANNONS

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-12-06 18:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto