Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Mental och medial måstematch på Old Trafford för Man Utd mot Newcastle

Peter Hyllman

Jag är inte någon stor vän av att överdramatisera saker och ting, vare sig det gäller framgång eller motgång. Med det så skiljer jag mig från en hel del, inte minst i det att jag normalt sett upplever mig ha ett annat tidsperspektiv än vad som normalt sett lyfts fram i fotbollsdiskussionen. Jag ser inte en klubbs utveckling i termer av månader utan i termer av säsonger.

Med detta sagt så ska det ändå sägas att dagens tidiga match för Man Utd på Old Trafford mot Newcastle är en ytterst betydelsefull match. För Man Utd, för David Moyes, och för Premier League som helhet. En vinst är helt nödvändig för Man Utd för att undvika att inte bli distanserade inte bara från titelstriden utan även från Champions League-kampen.

Det är en match som Man Utd måste klara av utan Wayne Rooney, spelaren som varit lagets överlägset bäste och viktigaste spelare så här långt under säsongen. Andra spelare måste nu kliva fram och axla manteln. Möjligen kan det rent psykologiskt underlätta för laget. Andra tar ansvaret helt enkelt för att de nu måste ta ansvaret, de kan inte längre lämna över det.

ANNONS

Det är medias jobb att sensationalisera och möjligen på sitt sätt överdriva. Att media säger något, vare sig det är bra eller dåligt, betyder inte nödvändigtvis att det faktiskt är på det viset. Men på en metanivå finns det ändå inom den mediala bevakningen av engelsk fotboll en viss typ av nyckelord och kodformuleringar som, om de dyker upp om ett visst lag, så vet man att det är ett lag med problem.

Det gäller då att veta vad man letar efter. Det finns många olika varianter på dessa, men i någon form dyker de alltid upp. Förr om åren har vi kunnat hitta sådana här koder om bland andra Arsenal och Liverpool. Den här säsongen har de börjat dugga allt tätare runt Man Utd. Jag tänkte dra några ur högen av bra exempel.

:::

Media rapporterar att managern vill värva mer spelare

Behovet av att värva spelare må vara rätt eller det må vara fel. Det hör strängt talat inte hit. Men när media öppet rapporterar om managerns vilja att värva mängder av spelare så sänder det vissa signaler. Dels är det en signal att managern vill förflytta ansvaret från sig själv till styrelsen och klubbledningen. Ett tydligt tecken på att allt inte är som det ska. Dels sänder det ut signaler om att allt inte är hundra procent i relationen mellan managern och spelarna i den befintliga truppen.

ANNONS

Media publicerar fempunktslistor för att lösa lagets problem

Man kan ibland slita sig i håret av den fullständiga substanslöshet som medias olika fempunktsprogram för olika klubbar normalt sett präglas av. Medias lösningar för att ordna upp ett lags problem brukar mest kunna sammanfattas med att de tycker att lagets försvar, mittfält och anfall måste förbättras. Som om detta vore någon form av revolutionernade insikt. Men bara det faktum att sådana här fempunktsplaner förekommer antyder att det faktiskt finns ett problem att diskutera, och de har duggat tätt runt Man Utd på sistone. Inte minst efter veckans förlust mot Everton.

Media citerar andra managers positiva omdömen om klubben

Inom en klubb brukar man ofta tala om the vote of confidence. När klubbens ledning går ut och bedyrar sitt förtroende för sin manager så vet man att slutet är nära förestående. I det vanliga livet brukar man i lätt bibliska termer tala om the kiss of death. Judas som omfamnar Jesus. Man kan se det som ett allmänt tecken på trubbel när andra managers kommenterar den egna klubben oavsett vad det egentligen handlar om. När en manager, likt José Mourinho alldeles nyss om Man Utd, bedyrar att man minsann inte ska räkna bort laget så anar man både foul play och mindgames, särskilt som media närmast lustfyllt spelar med i charaden.

ANNONS

Media driver ett negativt narrativ om klubben

Det finns ju många aspekter av en klubbs verksamhet, och allt har inte att göra med vad som faktiskt sker på fotbollsplanen. Den typen av nyansering är dock väldigt svår för media att hantera, istället hamnar man där lätt i ett narrativ där allting är antingen bra eller dåligt. Så om Man Utd nu publicerar rejält förbättrade finansiella siffror, så beskrivs detta ändå som något negativt i media. Om Man Utd genomför reformer för att förbättra atmosfären på den egna arenan, reformer som media själva tidigare och ofta efterfrågat, så rapporteras det som ett misslyckande snarare än som en positiv ambition. Det enda positiva man kan säga om detta är att i slutänden är det trots allt resultaten på planen som styr narrativet.

Media sprider rykten om spelares missnöje

ANNONS

Det är inte rykten som på något sätt skapas av media. Snarare används media som en kanal av och för spelare och deras företrädare att signalera missnöje utåt och möjligen tillgänglighet till andra klubbar. Det här är rykten som väldigt sällan förekommer i och runt en klubb som befinner sig i en positiv trend. Det var ytterst ovanligt under Alex Fergusons tid i Man Utd. Men bara under hösten så har åtminstone Shinji Kagawa och Javier Hernandez direkt eller indirekt vädrat missnöje i media gällande sin situation i klubben.

:::

Dagens matcher: Man Utd vs Newcastle (13:45), Crystal Palace vs Cardiff, Liverpool vs West Ham, Southampton vs Man City, Stoke vs Chelsea, West Brom vs Norwich, samt Sunderland vs Tottenham (18:30).

En stor fråga den här omgången är om Crystal Palace mäktar med att  följa upp segern mot West Ham på hemmaplan mot Cardiff. Det vore tre mycket viktiga nya poäng för laget. Man City, Chelsea och Tottenham har alla tre tämligen knepiga bortamatcher de måste hantera. Särskilt Man City måste kanske visa att bortaspöket har skrämts iväg, vilket de måste göra mot ett Southampton som är inne i en något tung period för tillfället.

ANNONS

:::

Be Champions!!

 

Publicerad 2013-12-07 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto