Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Får Premier League fyra klubbar i Champions Leagues slutspel?

I och med gårdagens resultat står det då klart att tre engelska klubbar är helt klara för Champions Leagues slutspel. Två av dem med all säkerhet som gruppettor, samtidigt som det tredje laget slutar tvåa i sin grupp med det högsta poängantalet någonsin för en grupptvåa.

ANNONS

Chelsea stötte förvisso på helt oväntade problem med Basel, som vann både borta och hemma mot den engelska storklubben. Men vid sidan av dessa båda fadäser så har Chelsea gjort mos av såväl Schalke 04 som kvällens motståndare, Steaua Bukarest. En vinst ikväll på hemmaplan mot Steaua och Chelsea är klara gruppvinnare.

Man City har även de imponerat. Efter att under sina tidigare två säsonger ha vunnit blott en enda av sina bortamatcher i Champions League så har de den här säsongen vunnit alla tre. Gårdagens seger borta mot Bayern var inte minst imponerande, även om Bayerns motivation inte var den högsta. Men helt visst står Man City starka inför ett kommande slutspel.

Man Utd uppvisar en helt annan pondus och trygghet i Champions League den här säsongen än vad de lyckas med i Premier League. Två raka 0-1-förluster i ligan byttes igår ut mot en 1-0-vinst mot Shakhtar Donetsk, som därmed är utslagna. Förmodligen ligger det något i påståendet att motståndet heller inte är lika hårt i Champions League.

ANNONS

:::

Men det upphör inte där för engelska klubbar. Arsenal har ikväll utmärkta chanser att komplettera Premier Leagues fyrtal. De leder sin grupp tre poäng före både Dortmund och Napoli. Förvisso möter man Napoli borta och det riskerar i slutänden bli en målskillnadsaffär men Arsenal behöver bara undvika en förlust med mer än två mål för att ta sig till slutspel.

Det kan låta som en säker marginal men är det naturligtvis inte. Det är bara att föreställa sig att Napoli går in i halvtid med en tvåmålsledning, naturligtvis inte någon fullständig orealism. I så fall är läget mycket nervöst inför den andra halvleken. Men man ska självklart heller inte göra för mycket av den gamla klyschan om tremålsförsprång. Naturligtvis befinner sig Arsenal i förarsätet.

Om Arsenal lyckas så blir de den enda engelska klubb som i min mening har presterat bättre än förväntat i Champions Leagues gruppspel. I mitt tips inför säsongen trodde jag i och för sig att Arsenal skulle lyckas krångla sig vidare, men också att deras chanser att göra det rent procentuellt var lägre än att man skulle kunna kalla dem för favoriter till avancemang.

ANNONS

:::

Fyra engelska klubbar i Champions Leagues slutspel vore så klart en tämligen stor bedrift i sig. Det är stort i och med att det inte är möjligt att ha fler klubbar än så i slutspel, det är med andra ord maximal utdelning. Det är också stort när man betänker att det är en fjärdedel, det vill säga 25 procent, av hela fältet i slutspelet.

Det blir än mer imponerande när man betänker att det i Premier League finns i alla fall två klubbar till i Premier League, i form av Tottenham och Liverpool, som båda två, om de skulle ha fått plats i turneringen, hade varit favoriter till avancemang från Champions Leagues slutspel. Detta om något visar på bredden i Premier League.

Dessutom finns det goda skäl att misstänka att klubbar som Everton, Swansea, Southampton och Newcastle absolut inte hade gjort bort sig i Champions League, utan snarare hade haft goda chanser till avancemang. Åtminstone med ett minimum av erfarenhet i ryggen. Helt plötsligt talar vi alltså Premier Leagues hela övre halva.

ANNONS

Svagheten, med avseende på slutsegern, är möjligen att även om det i Premier League finns bredden i det här avseendet, så finns det några enskilda spetsar i övriga ligor för tillfället, som engelska klubbar har svårt att matcha. Bayern München i Bundesliga är nu det mest uppenbara exemplet, men även Barcelona och Real Madrid är två väldiga titaner. Framför allt Juventus i Serie A har också fått ett rejält uppsving.

Man City är den engelska klubb som sett till spelartruppen visar störst potential att kunna utmana dessa klubbar om slutsegern. Arsenal har fått ihop sitt kollektiv på ett imponerande sätt, och kryddat detta med individuell kvalitet av hög klass, och måste ses som ett formidabelt hot för vilken som helst motståndare. Chelsea och Man Utd är och förblir svåra på sitt sätt, och även om det är två lag med brister så finns där alltid förmågan att på något sätt ta sig vidare.

ANNONS

Ironiskt nog är det emellertid med all säkerhet Man City som har att förvänta sig den tuffaste lottningen i Champions Leagues åttondelsfinaler. Men kanske därför också den bäst lämpade engelska klubben för en sådan lottning.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-12-11 kl 11:32

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto