Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Hemmaplan kommer avgöra Premier League den här säsongen

Peter Hyllman

”Protect home court by any means necessary!”. Så står det på en stor banderoll ovanför A-hallen i Sundsvalls Sporthall, hemvist för något av det enda som Sundsvall har att vara stolta över i idrottssammanhang, Sundsvall Dragons. Allt ackompanjerat av ett stiliserat eldsprutande drakhuvud som förmodligen inte ens skulle lyckas skrämma en mörkrädd femåring.

Det finns flera skäl att reagera på budskapet. Dels kan man så klart fundera över vad det säger om en sport som har amerikanska som språk ända långt uppe i den norrländska myrmarken. Dels finns ju skäl att reflektera över dess allmänna nihilism som knappast kan anses vara i linje med god idrottssed. Men det som intresserade mig mest i det här sammanhanget var ändå den uttalade betydelsen av hemmaplanen.

Det är ju en annorlunda och på flera sätt rätt märklig Premier League-säsong som vi för tillfället bevittnar. Antalet lag som kämpar och konkurrerar med varandra i toppen av tabellen är fler än någonsin tidigare, och egentligen alla lag i ligan kan ta och tappa poäng mot alla andra lag. Borta såväl som hemma. I en sådan situation är det förmodligen viktigare än någonsin att verkligen vinna på hemmaplan, att skydda sin hemmaplan.

ANNONS

Kanske är detta vad som mer än något annat den här säsongen talar för att det i slutänden kommer vara Man City som drar det längsta strået och vinner Premier League. Deras hemmafacit är närmast sensationellt, åtta vinster på åtta matcher. Gårdagens storseger mot ligaledarna Arsenal var bara ännu en i en rad av mäktigt imponerande insatser. Om Man City blott normaliserar sin bortaform så finns inget lag som kan hota dem den här säsongen.

:::

Om hemmaplan var viktig igår så är den inte mindre viktig idag. Tottenham möter Liverpool hemma på White Hart Lane, och naturligtvis hade matchens förutsättningar känts annorlunda om den istället spelats på Anfield. Rent poängmässigt är matchen livsviktig för båda lagen. Vinst för Tottenham och de är ifatt Liverpool sett till poäng. Vinst för Liverpool och de går upp på andra plats och hakar på övriga lag i toppen av tabellen.

ANNONS

Det har varit en märklig och svårförutsägbar säsong så här långt. Resultaten i ligan har så här långt inte stämt särskilt väl överens med hur de flesta trodde att det skulle gå. Frågan är då om det här med hemmaplan är något som kan användas för att förklara vad som faktiskt har skett?

Helt omöjligt är det inte. Arsenal leder ligan, nu med två poängs marginal ned till antingen Chelsea eller Liverpool efter dagens slut. De har uppvisat en på många sätt stark om än inte fullständigt bländande hemmaform samtidigt som de har kompletterat det med ligans förmodligen bästa bortastatistik, även om de nu förlorat båda sina ligamatcher i Manchester.

Chelsea haltar i tabellen men hankar sig ändå fram. Det speglar lite deras spel på Stamford Bridge, där de förvisso väldigt sällan förlorar men ändå har tappat en hel del onödiga poäng hittills under säsongen. Även när de vinner så är det sällan de gör det särskilt övertygande, något som gårdagens match mot Crystal Palace strök under på ett bra sätt.

ANNONS

Man City har vi redan nämnt. De ligger trea i ligan, tre poäng bakom Arsenal, och att de gör det har enbart att göra med deras suveräna hemmaform. Om de inte varit så förvånansvärt inkompetenta på bortaplan hittills under säsongen så hade de varit i ligaledning med rejäl marginal. Som det är nu så måste konkurrenternas värsta farhåga vara att Man Citys bortaform normaliseras, och deras enda förhoppning i så fall att deras hemmaform gör detsamma.

Liverpool har presterat bättre hittills den här säsongen än vad många hade gissat inför säsongen. Mycket av denna framgång är baserad på hur laget spelat på Anfield, där de vid ett flertal tillfällen under säsongen har gjort mos av sitt motstånd. Det är den typen av segrar som ger laget självförtroende, och det självförtroendet har de i stor utsträckning lyckats bära med sig också på bortaplan så här långt.

ANNONS

Tottenhams säsong har så här långt varit något utav en hackande motor. Det är kanske inte så konstigt med Gareth Bale borta och en mängd nya spelare inköpta till laget. Lika tveksam som Tottenhams ligaform har varit kan man säga att deras stabilitet på White Hart Lane har varit så här långt. En hel del onödiga poängtapp har registrerats men det som supportrarna grämer sig mest över är förmodligen hur Tottenham släppt initiativet på hemmaplan mot både Chelsea och Man Utd.

Man Utds maskineri å andra sidan har det gått fullständigt grus i. Där kan man inte ens påstå att det bara hackar. Old Trafford har alltid varit en trygghet för Man Utd genom åren men den här säsongen är det raka motsatsen. Tre förluster och två oavgjorda på hittills åtta hemmamatcher. Ett rent bedrövligt facit och det största skälet av dem alla till att laget befinner sig på nionde plats i tabellen. Ett normalt facit för Man Utd i dessa matcher och laget befinner sig i tabelltoppen.

ANNONS

:::

Hemmaplan är med andra ord en nyckelfaktor den här säsongen. Tottenham måste alltså utnyttja detta ikväll mot Liverpool. Men den här insikten ger ju också en ledtråd till i det här fallet Liverpool, och till konkurrenter som möter rivaler på bortaplan, nämligen att det kan vara precis lika viktigt att bara se till att inte förlora. För Liverpool innebär det i det här fallet en vunnen poäng, men framför allt två förlorade poäng för Tottenham.

:::

Dagens matcher: Aston Villa vs Man Utd (14:30), Norwich vs Swansea (14:30), samt Tottenham vs Liverpool (17:00).

Den stora frågan utanför White Hart Lane den här dagen är naturligtvis om Man Utd har lyckats hämta sig från de två raka förnedrande förlusterna på Old Trafford, mot i tur och ordning Everton och Newcastle. Att de går mållösa från två matcher i rad på Old Trafford vittnar om att laget har problem med sin målproduktion och, kanske mer problematiskt, med att skapa målchanser. Aston Villa är aldrig något lätt motstånd och särskilt på hemmaplan kan de ställa till problem för alla lag.

ANNONS

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-12-15 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto