Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Kan Ligacupen lyfta lagen i botten av Premier League?

Man City, Sunderland, West Ham och Man Utd. Där har ni de fyra lagen i Ligacupens semifinal. Det blev klart igår kväll efter att Man Utd besegrat Stoke på bortaplan och West Ham vänt ett underläge på White Hart Lane till seger med 2-1 mot Tottenham.

ANNONS

Kvartsfinalerna bjöd alltså på två rejäla överraskningar. Sunderland slog ut Chelsea och West Ham slog ut Tottenham. Det bevisar trots allt något vi möjligen redan visste om Ligacupen. Att det är en turnering som numer alla lag har en god chans att vinna. Det är en av få titlar som faktiskt är tillgängliga för alla Premier League-klubbar.

Semifinalerna lottades senare under onsdagskvällen. Det resulterade i att Man City möter West Ham och Sunderland möter Man Utd. Det kan tyckas som om det är upplagt för en drömfinal och Manchesterderby i finalen. Men jag är inte så säker. West Ham verkar ha något på gång och fördelen att få avsluta på hemmaplan ska inte underskattas.

Jag sticker ut hakan och säger att Ligacupfinalen på Wembley den februari spelas mellan West Ham och Man Utd.

:::

Big Sam. Sam Allardyce såg mer än lovligt pompöst nöjd ut efter matchen mot Tottenham. Det är naturligtvis en stor bedrift av West Ham att ta sig till Ligacupens semifinaler.

ANNONS

Det är naturligtvis balsam för honom. Allardyce har blivit alltmer ifrågasatt i och med att West Ham har det kämpigt i Premier League, där de balanserar farligt nära nedflyttningsstrecket.

Det brukar vara så med managers som Sam Allardyce och deras sätt att spela fotboll. Fansen och klubbledningarna tolererar det så länge det producerar de önskvärda resultaten. Men det är ett stöd som är en mil brett men en millimeter djupt. Så fort resultaten börjar hacka så hackar också stödet.

Vad som i det avseendet kan kompensera för problem i ligaspelet är så klart en gammal hederlig cup run. Som opium för folket med andra ord. Och ett dubbelmöte med Man City under strålkastarnas ljus är säkert något som lockar.

:::

Där finns naturligtvis också förhoppningen att framgångarna i Ligacupen ska spilla över i positiv mening också på ligaspelet.

ANNONS

Resonemanget med Ligacupen brukar normalt sett vara att det snarare distraherar och sliter på, men i själva verket skulle jag hävda att de anekdotiska bevisen visar på motsatsen.

Visst finns där exempel som Birmingham. Men där finns också flera klubbar som fått en positiv kick av att det går bra för dem i Ligacupen. Alla lag mår bättre av framgång.

Både West Ham och Sunderland befinner sig i sådana ligapositioner att de troligtvis hoppas rätt innerligt på detta. Inte minst Gus Poyet måste hoppas att sista minuten-bravaderna mot Chelsea ger laget det nödvändiga självförtroendet som hittills har saknats.

Med blott nio inhämtade poäng på 16 ligamatcher så är det livsviktigt. Fem poäng skiljer Sunderland från rätt sida av nedflyttningsstrecket, vilket alltså är mer än hälften av det totala antal poäng de hittills har lyckats samla in.

ANNONS

:::

Att se några motsvarande uppsidor för Man City och Man Utd är svårare. Men i och för sig representerar Ligacupen en av förmodligen två realistiska titelchanser för Man Utd den här säsongen, så i den meningen kan det vara ett lyft för dem så klart.

Och med realistisk menar jag i det här fallet för tydlighetens skull att det är något så när meningsfullt sannolikt att de faktiskt ska kunna vinna titeln. Vare sig Premier League eller Champions League, än så länge, bedömer jag som realistiska i det avseendet.

Det är långskott. Ligacupen däremot befinner sig närmare mållinjen. Två bottenlag, ett mittenlag och ett topplag gör upp om slutsegern i Ligacupen. (Bättre att förekomma än att förekommas!)

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-12-19 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto