Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Sex slutsatser efter julfotbollen i Premier League

(1) Titelstriden står mellan Arsenal, Chelsea och Man City. Under julen har den här trion gjort ett litet ryck i toppen av tabellen, och det tror jag alls inte är någon tillfällighet. Liverpools två förluster säger att det här inte är året de räcker hela vägen fram. I slutänden tror jag att Man Citys återfunna bortaform tar dem hela vägen. Jag tror också att Chelsea över tid kommer att visa sig mer uthålliga än Arsenal. Jag fördelar chanserna som Man City (50%), Chelsea (30%) och Arsenal (20%). Vilket är rätt precis 19,8% bättre än vad jag trodde i början av säsongen.

ANNONS

(2) Fyra klubbar slåss om plats fyra. Konkurrensen om att hamna bland de fyra bästa lagen i Premier League har aldrig varit hårdare. Newcastle hakar fortfarande på i racet men jag tror inte de håller i längden. Everton är dock starka nog att göra det. Det står mellan Liverpool, Everton, Tottenham och Man Utd. Jag sticker ut hakan och säger att chanserna är fördelade ungefär 30% på vardera Liverpool, Tottenham och Man Utd, och 10% på Everton. Vilket är exakt 10% bättre än vad jag trodde i början av säsongen.

(3) Tim Sherwood har smekmånad med Tottenham. Endast två managers har tagit tio poäng eller mer från sina fyra första ligamatcher med Tottenham. De är Sherwood och Harry Redknapp. Med Sherwood har Tottenham hittat tillbaka till sin identitet och jag tror inte det är dåligt för dem. Momentum är bra för en fotbollsklubb och Tottenham har det nu. Sherwood kommer dock att prövas när väl det momentumet oundvikligen tar slut och det blir fråga om att leda i motgång.

(4) Sanning eller konsekvens för David Moyes. Om Man Utd missar Champions League den här säsongen så är det ett astronomiskt misslyckande. Allra helst för en klubb som säsongen innan vann ligan. Att ta över efter Alex Ferguson var aldrig någon lätt uppgift, men det ursäktar inte ett fall från första plats till sämre än fjärde plats. Misstagen inte minst inför säsongen var för många och för grova. Möjligen ett ämne för en kommande blogg. Ekonomiskt har Man Utd råd att missa Champions League en säsong, men om så sker så bör det vara auf wiedersehen goodbye för Moyes. 

ANNONS

(5) West Ham håller på att kollapsa. Sunderland är den här säsongens stora katastroflag men West Ham håller kvickt på att göra dem sällskap. När Kevin Nolan tar en av fotbollshistoriens dummaste utvisningar i den enormt viktiga matchen mot Fulham så tyder det på systematiska och strukturella problem i spelartruppen och i omklädningsrummet. West Hams framtid är investerad i deras fortsatta Premier League-status. Det är dags för West Hams klubbledning att agera, om inte Sam Allardyce själv drar fram en kanin ur hatten.

(6) Nedflyttningsstriden är Premier League-historiens värsta. Det talas ofta om hur jämn Premier League är den här säsongen. De flesta tittar i toppen av tabellen när de säger det, men det avspeglar sig ännu tydligare i botten av tabellen där hela åtta klubbar är indragna i nedflyttningsstriden. Att klubbar som Swansea och West Ham ligger i farozonen är smått otroligt, och visar på det minimala utrymme för misstag som finns i Premier League i och med att allt fler klubbar får allt mer resurser.

ANNONS

:::

I och med att så många klubbar är inblandade i toppen av Premier League så blir de interna mötena dessa klubbar emellan desto viktigare. Det finns ju färre poäng att hämta utanför den så kallade toppen. Opta gjorde en både intressant och talande sammanställning av detta under gårdagen:

Optas sammanställning tycker jag visar exakt på varför Man City måste betraktas som favoriter till ligatiteln den här säsongen. Fotbollsmässigt mellan de inblandade klubbarna så sticker de onekligen ut, även om de naturligtvis också har haft de allra flesta av sina matcher på hemmaplan. Lyckas de bevara skärpan också mot övrigt motstånd så blir de svåra att stoppa.

Sammanställningen visar också varför jag inte anser att Liverpool, Tottenham och Man Utd är aktuella för någon ligatitel. Framför allt Man Utds statistik är så klart alarmerande dålig, där inte minst de tre förlusterna på hemmaplan ligger dem i fatet. Allmänt sett så visar dock de tre ”bottenlagen” här att de i nuläget inte är riktigt mogna att utmana fotbollsmässigt.

ANNONS

:::

Men precis samma tabellmatematiska logik gäller så klart för bottenstriden, men om den har emellertid Opta valt att vara tyst. Så jag satte mig ner och gjorde en motsvarande sammanställning för den:

Den här sammanställningen är lika obönhörlig i sin logik den. Sunderland har ett massivt underläge i de interna mötena och ligger därmed också sist i tabellen. Dock har fem av deras sju matcher hittills varit på bortaplan, så de har chansen att på hemmaplan under våren avancera uppåt i tabellen på deras direkta rivalers bekostnad.

Crystal Palace står inför en närmast motsatt situation. De har förvisso presterat okej i de interna mötena under säsongens första halva, men sex av deras åtta matcher har gått hemma på Selhurst Park. De har med andra ord en räcka av tunga måstematcher på bortaplan under vårsäsongen, och det är inte osannolikt att deras vidare öde i Premier League avgörs där.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-01-02 kl 01:22

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto