Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

West Brom gör en Southampton

Det var rätt exakt ett år sedan som Southampton fattade ett beslut som fick de flesta bedömare i England att ruska på sina huvuden. De sparkade Nigel Adkins och ersatte honom med Mauricio Pochettino. Skepsisen hade förmodligen mindre att göra med Pochettino och mer med att göra att Adkins alls inte hade gjort något dåligt jobb. Tvärtom.

Southamptons klubbledning, med Nicola Cortese i förarsätet, menade dock att de såg ett långsiktigt större värde i att knyta till klubben en manager med Pochettinos egenskaper. Med det senaste årets facit på hand så är det svårt att direkt argumentera emot detta. Men endast framtiden kan väl utvisa beslutets långsiktiga värde, om Pochettino blir kvar i Southampton eller inom engelsk fotboll över huvud taget.

West Brom befinner sig i en situation som åtminstone något påminner om Southamptons. De valde för ett tag sedan att sparka Steve Clarke som haft högst varierande framgångar med laget. De har gjort ett grundligt jobb med att leta efter en efterträdare och har alltså till sist fastnat för Pepe Mel, nu senast i Real Betis i La Liga.

Ännu en import från La Liga till Premier League alltså. Och visst är det en spännande utveckling, för Premier League, när dess mindre klubbar börjar dammsuga La Liga på dess mer dynamiska och talangfulla managers. Vi har sett en taktisk utveckling med Southampton tillsammans med andra lag, och det är troligt att West Brom nu hoppas på en liknande utveckling.

:::

Det finns för övrigt likheter inte bara mellan Southampton och West Brom utan även en hel del likheter mellan Mauricio Pochettino å ena sidan och Pepe Mel å andra sidan.

Båda var managers för mindre klubbar, det vill säga under eller nedanför det spanska duopolet. Båda har gjort bra resultat med sina respektive klubbar, Espanyol och Betis, och visat att de är kapabla att nå väldigt fina resultat med mycket små resurser. Båda har dessutom gjort sig kända för att spela tämligen trevlig fotboll.

Pepe Mel fick dock sparken i början av december från Real Betis. Ett beslut som föranleddes av ett antal dåliga resultat som placerade laget i botten av La Liga. Så mycket bättre sedan dess har det emellertid inte gått för Betis, som bara tagit en poäng på de tre matcherna sedan Mel sparkats, och gjort endast ett enda mål.

Pepe Mel var dessutom väldigt uppskattad av supportrarna. Trots att laget låg sist i tabellen med andra ord. Förmodligen ett inte helt vanligt fenomen inom fotbollen. Supportrarna såg dock andra skäl lagets svaga prestation, inte minst då klubbens svaga finanser som tvingade den att sälja flera av lagets bästa spelare  i somras.

När Pepe Mel sade adjö till Betis i december så verkade känslorna äkta och uppriktiga, från både honom själv och från supportrarna.

:::

Det finns goda skäl att anta att West Broms supportrar även de kommer lära sig att uppskatta Pepe Mel. De kommer helt garanterat få en manager som bryr sig väldigt mycket om laget, och som går till jobbet varje dag mer bekymrad över lagets prestation än sitt eget renommé.

Det finns en ibland rättfärdigad misstänksamhet mot att ta in utländska istället för brittiska managers. Självklart kan man undra vad som är deras främsta motiv för att ta ett jobb i Premier League, och hur personligt investerade de egentligen är i sin klubbs framgång. Samma fråga kan man å andra sidan rikta till flera av de managers som ingår i den traditionella brittiska managerkarusellen.

Om en klubb ska välja mellan en manager för vilken West Brom är bara ett i raden av liknande jobb, och en manager som å andra sidan är hungrig och som ser ett jobb i Premier League som en särskild utmaning för sig själv, så finns det kanske ingen anledning att känna någon misstänksamhet.

Snarare kanske det tyder på ambition. Något som på senare år präglat en allt större del av Premier League. Vilket jag som särskilt uppskattar just den ligan naturligtvis tycker är väldigt roligt.

:::

Dagens matcher: Newcastle vs Man City (15:05), samt Stoke vs Liverpool (17:10).

Tunga bortamatcher för både Man City och Liverpool. Även här har alltså säsongen vänt och detta är alltså returmöten från de bådas säsongspremiärer. Man City gjorde då mos av ett otroligt håglöst Newcastle, samtidigt som Liverpool med yttersta nöd och stora näppe lyckades besegra Stoke på Anfield, ett resultat som kanske definierat deras säsong så här långt. Man City verkar ha fått ned sitt bortaspöke alla fall i parterr. Det ska bli intressant att se om Newcastle klarar av att göra något åt det.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-01-12 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons