Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Newcastles säsong står vid ett vägskäl utan Yohan Cabaye

Dagen inleds med ett stort derby på Tyne-Wear. Newcastle möter Sunderland hemma på St James’ Park. Fotbollen är het uppe i nordöstra England, en del av själva folksjälen, och förmodligen är ingenting hetare än just ett möte mellan dessa båda anrika klubbar. I min mening det engelska derby som rent kulturellt ligger närmast Old Firm.

Det är också en match och ett derby som känns som ett vägskäl för båda klubbarna. Både för Newcastle och för Sunderland. Det är således en match med inte enbart symbolisk betydelse utan även en rent substantiellt viktig match för båda klubbarna.

ANNONS

Sunderland har naturligtvis haft det svårt under säsongens första halva. Det är först på senare tid som de har börjat arbeta sig uppåt i tabellen, samtidigt som de för övrigt har lyckats ta sig till cupfinal på Wembley. Men för dem handlar det naturligtvis först och främst om att fortsätta resan uppåt i tabellen och försöka undvika nedflyttning.

Det är för övrigt en del av Tyne-Wear-derbyts historik att vinnaren ibland har lyckats se till att förpassa motståndaren ur Premier League. Åtminstone brukar man ju, från det vinnande lägrets sida, i efterhand vilja påstå att det var just den matchen som ledde till det nesliga.

För Newcastle känns det också som ett vägskäl. De har hittills haft en tämligen bra säsong. En sådan där säsong som påminner om deras succésäsong för några år sedan. De har varit parkerade på övre halvan. Samtidigt har deras fem senaste ligamatcher innehållit tre förluster och en oavgjord. Laget kan nu sägas ligga mitt i vändzonen mellan sjunde och åttonde plats, en viss poängmarginal åt båda håll och kompassnålen för tillfället snurrandes vilt i båda riktningarna.

ANNONS

Något fortsatt cupspel är ju inte aktuellt för Newcastle. De är utslagna ur båda cuperna, så det är bara ligaspelet som gäller för dem.

:::

Newcastle drabbades dock av ett allvarligt bakslag under veckan som gått. Det blev då helt klart att lagets centralgestalt på mittfältet, Yohan Cabaye, lämnar klubben och flyttar till PSG.

Cabaye har varit alldeles lysande för Newcastle den här säsongen. Så det är naturligtvis inte det minsta märkligt att större klubbar hugger på honom. Att det blev PSG är inte heller så märkligt. Det är Cabayes hemland, de har inga problem att betala transfersumman, och Laurent Blanc är sedan länge bekant med Cabaye.

En annan faktor som förklarar flytten är naturligtvis att PSG spelar i Champions League, och det är ingen möjlighet som en spelare av Yohan Cabayes kaliber kommer att bortse från. Bakom detta övervägande ligger så klart också en för Newcastle mer dyster prognos, nämligen att sannolikheten att de etablerar sig för Champions League-spel är ringa.

I och med att PSG betalade Newcastle strax över £20m för Yohan Cabaye så fanns det heller ingen politisk vilja i Newcastle att behålla honom. Newcastle med Mike Ashley är en säljande klubb, åtminstone när priset är det rätta. De vill köpa billigt och sälja dyrt.

ANNONS

Men det håller inte för Champions League-spel. Ingen klubb har kvalificerat sig till Champions League via Premier League genom att vara en säljande snarare än en köpande klubb. I alla fall inte utan att som möjligen Arsenal ha utgått från en extremt hög och stabil plattform.

Hur Newcastle kommer att klara sig utan Yohan Cabaye under resten av säsongen är så klart en stor fråga för dem. En mer konkret och påtaglig fråga just idag är hur Newcastle kommer att klara av derbyt hemma mot Sunderland utan Cabaye.

:::

Att förlora Yohan Cabaye kan knappast på något sätt ses som en bra sak för Newcastle. Men vad som troligtvis gör det betydligt värre är att bli av med honom i slutet av januarifönstret.

Newcastle vet ju själva vilken situation en klubb kan finna sig själv i genom att sälja sin bäste spelare i slutet av januari. De var ju inte själva sena att utnyttja läget när Liverpool sålde Fernando Torres och ville ersätta honom. Liverpools förhandlingsläge var minst sagt ruttet.

Joe Kinnear, som man förvisso måste ha räknat hem för länge sedan att vad han än säger så är han mest en parodi på sig själv, lyckades ju klämma ur sig bara några dagar innan Yohan Cabaye skrev på för PSG att det minsann inte fanns en chans att Cabaye skulle lämna klubben i januari.

ANNONS

Det kan ju ha varit en del i förhandlingsspelet. Det kan ha varit så att Mike Ashley helt enkelt fattade ett självständigt beslut när prislappen steg över en viss nivå. Det kan så klart också vara så att Joe Kinnear talade ur sin rumpa. Om detta kan vi bara spekulera.

Men med en transfertriangel i vilken hörnen består av Mike Ashley, Joe Kinnear och Alan Pardew så är sannolikheten tämligen låg att Newcastle skulle lyckas hitta på något särskilt smart och genomtänkt under de få dagar som återstod mellan Cabayes flytt och transferfönstrets stängande.

Och i så fall har nog den här säsongen slagit in på fel väg för Newcastle. Men en vinst mot Sunderland idag och den kan ändå anses i någon mening ha blivit räddad.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-02-01 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto