POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

LINHEM: Vinnare, förlorare, svenskar och Charlton i transferfönstret

Januari-fönstret är inte lika monumentalt, överrapporterat eller betydelsefullt som sommarens men jag skulle vilja hävda att det är mer galet tack vare att klubbar är mer desperata. Managers riskerar sparken, ägare ser sina klubbar ligga mil ifrån uppflyttning och det finns spelare med Odemwingie-ska tendenser att verkligen, verkligen vilja byta klubb. Och i Football League har man olikt övriga världen ett undantag som tillåter korttidslån vilket är som blått meth för managers.

Vilken är anledningen till att spelare som Shaquile Coulthirst och Stephen Arthurworrey lånats in till League 1-klubbar denna säsongen och de två har också detta transferfönstrets bästa namn.

:::

Topp 10-värvningar

Övergångar är i regel att föredra över lån men ett förnyat lån (eller nytt lån) av en spelare som redan bevisat sig i klubben/ligan/högre nivå stärker värdet på ett lån. Samtidigt som det helt enkelt kan vara ett väldigt bra lån. I vissa fall kan till och med lån vara att föredra ifall det lånande laget egentligen inte har råd med spelarens lön, särskilt inte om de skulle åka ur till nästa säsong. Såvida inte man heter Harry Redknapp.

De uppgivna summorna är inte officiella men rapporterade av diverse nyhetskällor.

(1) Jack Hobbs, till Nottingham Forest från Hull, okänd summa. Innan säsongen hade han i Leicester och Hull bevisat sig vara en högkvalititiv mittback. Därför var det en bra värvning i somras när man lånade in honom och han har varit en av ligans bästa mittbackar(tredje bäst enligt Whoscored’s betygsystem) vilket gör köpet av honom lika självklart som det är perfekt. Med tanke på att Hull ofta spelar med Alex Bruce kan man fråga sig varför man släppte Hobbs. Billy Davies Nottingham-lag är traditionellt starka defensivt och Jack Hobbs är denna årgångens Wes Morgan.

(2) Tom Cairney, till Blackburn från Hull, £500,000. Cairney var spännande när han spelade ett gäng matcher för Hull förra gången de låg i Premier League och han spelade i ett tjugotal matcher de följande säsongerna men en ganska allvarlig knäskada höll honom från spel nästan hela förra säsongen. Och då Hull gick så bra utan honom att de vann uppflyttning fanns det ingen plats i truppen för honom inför säsongen. Istället blev han utlånad till ett Blackburn som efter alla debacle medvetet satsat på yngre spelare. Där har han under säsongen spelat över hela mittfältet och i tuff konkurrens med Jordan Rhodes varit Blackburns bästa spelare. För att inte nämna en av ligans främsta mittfältare. Gör inte mycket mål men när han gör det är de snygga och gärna frisparkar.

(3) Jack Baldwin, till Peterborough från Hartlepool, £500,000-750,000. Peterborough har ett välförtjänat rykte av att värva lovande spelare ifrån mindre klubbar. Tidigare ofta ifrån amatörlag men nuförtiden är det ofta ifrån L2. Dwight Gayle ifjol som man sålde vidare till Crystal Palace samma säsong med en £5,5M profit är ett gott exempel. Jack Baldwin har varit en av få ljusglimtar i ett Hartlepool som inte varit bra på länge(någonsin?) och vars spelsätt har liknats med Alan Hansen. Vilket är passande även om han är en högst modern mittback bekväm med bollen som under sin tid i Hartlepool också spelat ytterback och på innermittfältet.

(4) Shane Duffy, till Yeovil från Everton, Lån. Han har varit på lån i Yeovil tidigare under säsongen men försvann tillbaka norr ut när klubbarna skulle omförhandla. Yeovil försökte antagligen få loss honom eller åtminstone en köpoption. Tidigare under säsongen har han varit bra i ett Yeovil som visserligen ligger sist men som inte är alls uträknade vilket de enligt alla logik borde vara. Även om Yeovil fått tillbaka Duffy blir det dock en tuffare andra halva av säsongen då Wayne Hennessy inte kommer tillbaka och deras främsta mittfältare Ed Upson värvades till Millwall. Förhoppningsvis kan Marek Stech åternå förra säsongens form.

(5) Jason Banton, till Plymouth från Crystal Palace, okänd summa. Vad gör egentligen en spelare som tillhört Arsenal, Tottenham, Blackburn, Liverpool, Seattle Sounders, Leicester och Crystal Palace i ett L2-lag? Han är onekligen en spännande spelare. En snabb, teknisk ytter. Han spelade ifjol i Plymouth och gjorde det bra, ett par snygga mål bland annat. Denna säsongen har han fortsatt imponera bitvis i Mk Dons. Frågan är nu om han äntligen kan prestera kontinuerligt och bli bättre än den lovande 16-åringen han var för ett par år sedan? Han känns mycket som någon som bara är en okej snabb ytter vilket PL-klubbar producerar dussin vilket fortfarande är en lysande värvning för Plymouth men förhoppningen är att han av regelbunden matchtid ska kunna bli ännu bättre.

(6) David Syers, till Scunthorpe från Doncaster, okänd summa. Scunthorpe har haft fler usla säsonger men nu är man otroligt nog en toppkandidat i L2 under Russ Wilcox. Och de har också satsat på uppflyttning detta fönstret. Syers är en målfarlig mittfältare som spelade amatörfotboll tills han gick till Bradford som 23-åring och där var Syers en av få bra spelare i det Bradford som bodde på L2:s nedre halva. Då han var bra i Bradford i L2 och ganska bra för Doncaster i L1 så lär denna nivån passa honom bra. Har redan varit på lån i Scunny, sedan förlängdes det och nu blev det permanent. Har redan gjort fem mål denna säsongen för Scunny, fem till och han slår sitt personliga målrekord.

(7) Michael Jacobs, till Wolverhampton från Derby, £175,000-200,000. En spelare som skulle kunna hamnat högre upp på listan. Jag gillar han verkligen och trodde han skulle lyckas i Derby men det trodde jag om Nigel Clough (som nu nästan är “Non-League Nige” igen) också men Derby hade ett överflöd av mittfältare och spelade ofta utan yttrar. Har dock börjat bra i Wolves även om det inte blivit många poäng och petat James Henry som Jackett tog in från sin förra klubb. I Northampton hade han två säsonger där han gjorde drygt 10 assist och i ett Wolves med en rörig anfallssituation  kan de verkligen behövas. Detta skrevs innan han i helgen gjorde två mål mot Notts Co. Vilket förhoppningsvis bara är början.

(8) Zeli Ismail, till Burton från Wolverhampton, Lån. När jag såg att han gick till Burton blev jag lite chockad. Visst för att han hamnat utanför startelvan i Wolves och med tanke på att de värvat yttrar var det inte orimligt. Men Ismail hade de höga förhoppningar på inför säsongen och när jag såg Wolves tidigare under säsongen var just Ismail imponerande. En offensiv mittfältare med teknik och spelförståelse som oftast fått spela på kanten. Kan vara ett kanonlån för ett Burton som saknat någon av Maghoma-klass.

(9) Shaun Williams, till Millwall från MK Dons, okänd summa. En offensiv mittfältare när han kom till Mk Dons men väl där tvingades han först spela defensiv mittfältare vilket han löste galant och sedan gjorde han som störst avtryck som mittback. Närmast optimalt måste det vara för en modern mittback att ha varit mittfältare tidigare men samtidigt vara tillräckligt lång för att vara mittback. Var en säker straffskytt i MK och gjorde dessutom ett par frisparksmål.

(10) Billy Sharp, till Doncaster från Southampton, lån. Sharp borde lära sig vid det här laget att han inte borde gå till större, rödvita klubbar. I Sheffield lyckades han aldrig utan det är i Scunthorpe eller Doncaster han verkar vara som bäst. Han bör hedras för sin ambition och han var bidragande till Southamptons uppflyttning. Han bör passa i Dickov’s Doncaster och förhoppningsvis kan han prestera och hitta en bra klubbadress till nästa säsong. Det är möjligt att Sharp inte kommer ha tillräckligt med inflytande för att vara med på listan men efter hans rörande tröjbudskap till sin döda son och sitt revanscherande tröjbudskap efter målet mot det Sheffield han inte var bra nog för(“Just a Fat Lad from Sheffield”) och hans tendens att göra mål mot forna klubbar förtjänar han denna platsen på sitt sätt.

Bubblare: Nicky Maynard(Wigan, lån), Daniel Nardiello(Bury), Jake Jervis(Portsmouth), Daniel Ayala(Middlesbrough), Yohann Thuram-Ulien(Charlton, lån).

:::

Schweden Schweden

Tidigare var Joel Ekstrand nästan ensam svensk i Football League och Liverpool’s göteborgare Kristoffer Petersson gjorde bara en kort visit i Tranmere men efter januarifönstret finns det en hel bunt svenskar i The Championship.

Mathias Ranegie i Watford, från samarbetsklubben Udinese. Astrit Ajdarevic är tillbaka i The Championship men nu i Charlton, från samarbetsklubben Standard Liege. Markus Olsson kvar i Blackburn och med klart mindre speltid sedan brorsan flyttade. Och Wigan värvade Markus Holgersson efter hans framgångsrika tid i New York Red Bulls (och i mitt Fantasy-MLS lag).

Dock har Douglas Bergqvist lämnat Exeter för Östersund efter att tidigare under säsongen spelat flitigt ute på lån i Welling United.

:::

Vinnare

Wolverhampton

Jag och många var positiv till Wolves val av tränare i Kenny Jackett. I Millwall tog han klubben tillbaka till The Championship och var inte långt ifrån att nå playoff. När han droppade en division till att ta över Wolves skulle de på ytan kunna jämföras med när Dougie Freedman lämnade överraskningen Crystal Palace i toppen av The Championship för rikare Bolton på nedre halvan. Eller när Graham Westley lämnade Stevenage på playoffplats för mycket större Preston på nedre halvan. Visst kan de också finnas något i jämförelsen men vad Jackett lyckats med är att han fått i ordning på Wolves. Efter två raka nerflyttningar är man nu en stark kandidat till uppflyttning och det med en ny klart billigare trupp.

Det är väldigt talande när man jämför vilka som faktiskt spelar för Wolves och vilka som är utlånade/sålde eller bara är utanför laget. I startelvan kan man finna spelare som sökt en nystart likt eviga reservmålvakten Carl Ikeme som trots en handfull skador och nio utlåningar under sin 11-åriga Wolves karriär nu är fullt ordinarie. Wayne Hennessy som stod för Wolves i Premier League lånades ut till Yeovil efter han kom tillbaka och såldes nyligen till Crystal Palace för £3M. Inte för att Hennessy är dålig eller ärketypen av de överbetalda spelarna kvar ifrån PL-tiden(han heter Roger Johnson) och inte för att Hennessy var för bra för Wolves. Ikeme har helt enkelt varit så bra att Wolves först i Championship och sedan i L1 kunnat avvara en målvakt av Premier League-klass.

Andra som dykt upp i startelvan är unga talanger som Matt Doherty, Danny Batth, Michael Jacobs, Lee Evans, Jack Price, David Davis, Jake Cassidy, Liam McAlinden,  och Ebanks-Landell, som inte är släkt med tidigare Wolves-anfallaren Ebanks-Blake, medan spelare som låg bakom nerflyttning(arna) nu är utlånade eller sålda till – Celtic, Crystal Palace, Molde, West Ham, Sochaux, Brighton, FC Köpenhamn och Valenciennes.

För pengarna man sålde Hennessy för köpte man Michael Jacobs(läs mer nedan), Nouha Dicko, James Henry och Leon Clarke. Vilka är bra köp även om man kan ifrågasätta Leon Clarke’s mentala förmågor och varför tre av de fyra spelarna har förnamn som efter namn. Det är inte ofta ett lag säljer sin andramålvakt, köper in fyra klassspelare och går med rejäl vinst.

:::

Förlorare

Leeds

Jag vill inte gå in på detaljer om Leeds alla turer kring deras ägarskap. Det går inte att göra utan att förlora för mycket tid och tro på mänskligheten. Att läsa om Leeds är som att trycka på en intressant länk som ska handla om fotboll men när länken laddat klart exploderar din dator och du förlorar dina händer i explosionen vilket förhindrar dig både från att ringa efter hjälp eller öppna dörren och hämta hjälp så du kan inget annat göra än vänta på att svimma av smärta och blodförlust. Man lånade dock in Jimmy Kebé.

:::

Charlton

Charlton har under vintern fått en ny ägare – Roland Duchâtelet – som också äger Standard Liegé, De Graafschap, Carl Jeiss Zeina, Ujpest, Alcorcón och Sint-Truidense. Vilket liknar Familjen Pozzo’s nätverk av klubbar om de vore köpgalna groundhoppers. Duchâtelet äger officiellt inte alla klubbarna utan de står skrivna på till exempel hans son och hans fru men det är ingen större hemlighet.

Det är antagligen nu man borde avfärda och propagera emot utländska ägare som driver klubbar i vinstsyfte eller utan fansens bästa i åtanke. Men de är delvis alldeles för många nu och Duchâtelet är rätt intressant. Han har varit väldigt politiskt engagerade i sitt hemland där han bland annat startade ett socialliberalt parti grundat på förslag om medborgarlön, förnyelsebara energikällor och politisk- och ekonomisk transparens. Dessutom leder hans Standard Liege den belgiska ligan och flera av Charltons nyförvärv lovar väldigt gott. Målvakten Yohann Thuram-Ulien har imponerat och flera av de andra spelarna som värvats/lånats ut/omplacerats till Charlton har potential.

/Peter A Linhem

Publicerad 2014-02-19 kl 06:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto