POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Positivt i Swansea inför kvällens match mot Napoli

0-0 kan ju framstå som ett tämligen magert resultat att ta med sig efter ett första möte på hemmaplan i europeiskt cupspel. Samtidigt betyder det att man i alla fall har undvikit att släppa in något bortamål, vilket i sin tur betyder att oavgjort räcker alldeles utmärkt för Swansea ikväll borta mot Napoli.

Men det är inte först och främst resultatet som Swansea bör vara nöjda med efter deras första match mot Napoli. Tvärtom kanske de kliar sig i sina huvuden och undrar hur de egentligen misslyckades med att göra mål. Så pass dominanta var de på Liberty Stadium. Men de bör ändå ha känslan att de mycket väl kan matcha Napoli, även på bortaplan.

Det blev förlust i helgen borta mot Liverpool. Men själva insatsen på Anfield, där det blev förlust med 3-4, visade ändå Swansea själva att de kan mäta sig med de större lagen även på bortaplan. Gör de tre mål ikväll i Neapel så går de med all säkerhet vidare till åttondelsfinal i Europa League.

Naturligtvis är det vanskligt att dra för grova slutsatser baserat på den första matchen. Napoli var helt säkert nöjda med ett oavgjort resultat i den första matchen. Rafa Benitez brukar hur som helst alltid vara nöjd med det, det ingår i hans europeiska cupplan. Vi kan räkna med ett annat upplägg och ett delvis annat Napoli ikväll.

:::

Värdet av att byta manager diskuteras ju ofta och med rätta. Vad man kan säga om Swansea är att sedan klubben sparkade Michael Laudrup och tillsatte Gary Monk som tillförordnad manager så har laget sett bättre ut, såväl individuellt som kollektivt.

Inte minst Ashley Williams har sett ut som något av en ny spelare med Monk som manager, eller i alla fall som den otroligt lovande mittback han framstod som för något år eller två sedan. Överlag så har Gary Monk förstärkt och förbättrat lagets defensiva balans, vilket har gjort Swansea till en tuffare nöt att knäcka. Ytterbackarna går exempelvis fortfarande framåt i planen, men deras huvudsakliga uppgift är defensiv.

Michael Laudrup var lagd åt det mer offensiva hållet. Det var en av faktorerna som gjorde honom tilltalande som manager. Men det gjorde också Swansea mer sårbara än förut, vilket också syntes.

I grund och botten verkar det vara en fråga om självförtroende för Swansea. De har potentialen att kunna störa och vinna mot de stora klubbarna, både i Premier League och i det europeiska cupspelet. De har ett tekniskt baserat spel som passar bra mot dylikt motstånd. Under Michael Laudrup fostrades dock uppfattningen att förluster mot de större lagen var en oundviklighet, vilket så klart få spelare gillar att höra.

Om Swansea ska lyckas få med sig ett positivt resultat från Neapel ikväll så måste de tro att det är möjligt. Jag kan föreställa mig få svårare bortamatcher inom europeisk fotboll än just den som Swansea nu har framför sig.

:::

Det andra laget som beger sig ut i action ikväll är Tottenham som förlorade borta mot Dnipro med 0-1. Det är självklart inte något omöjligt resultat att vända på för Tottenham hemma på White Hart Lane, men det bör oroa att Dnipro får en väldig fördel om de lyckas göra mål.

Det vore självklart en väldig missräkning för Tottenham om de åker ur Europa League ikväll. Dnipro var ett motstånd de rimligtvis måste ha förväntat sig att klara av. Samtidigt verkar Tottenham ha funnit ett synnerligen illa valt tillfälle att bege sig in i en formsvacka.

Samma resonemang gäller förvisso för Tottenham som tidigare för Man Utd. Även de krigar om fjärdeplatsen med ett Liverpool som inte har någon europeisk belastning alls. Normalt sett brukar Europa League dessutom tära mer på deltagande lag än Champions League, veckorytmen bryts upp i och med torsdagsmatcherna.

Samtidigt är det aldrig ett gott tecken för ett lag när det börjar sluta ta matcherna på fullt allvar. Men man kan så klart fråga sig hur Tim Sherwoods prioriteringar ser ut när det kommer till Europa League. Det kommer självklart påverka Tottenham även om viljan att matchen finns där.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-02-27 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto