Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

"Nicolas Anelka är inte antisemit, men…"

Peter Hyllman

Den FA-panel som fått uppgiften att döma i frågan angående Nicolas Anelka och dennes målfirande med hjälp av en quenelle-gest presenterade igår sitt arbete och landade i beslutet att stänga av Anelka i fem matcher samt bötfälla denne med £80,000. West Brom svarade snabbt med åtgärden att själva stänga av Anelka fram till dess att ärendet är helt avgjort.

Panelens grundläggande slutsats var att Nicolas Anelka gjort en gest som var ”abusive and/or indecent and/or insulting and/or improper, and that included a reference to ethnic origin and/or race and/or religion or belief.”, men också att ”did not find that Nicolas Anelka is an antisemite or that he intended to express or promote antisemitism by his use of quenelle.”

Det där verkar vara standard för FA:s paneler. Precis som motsvarande paneler kom fram till i fallen med Luis Suarez och John Terry att dessa gjort sig skyldiga till rasistiska handlingar men att de absolut inte var rasister, så har man nu alltså kommit fram till att Nicolas Anelka gjort en förmodat antisemitisk gest utan att för den sakens skull vara antisemit.

Annons

”Han är inte antisemit, men…” är kanske det lättaste och mest slagfärdiga sättet att sammanfatta FA-panelens resonemang.

Förmodligen är det väl klokt att på så vis separera själva handlingen från personen. Att säga att någon är rasist eller antisemit ställer krav på att bevisa vad som finns i någons huvud. Det blir till sin natur väldigt subjektivt. Att däremot bedöma en enskild handling, såsom en gest eller ett muntligt uttalande, är mer konkret och påtagligt.

Det ger också båda parterna en out. FA kan hävda att de minsann tagit i med krafttag mot en uppfattat allvarlig förseelse. De kan på så vis ta sitt politiska ansvar. Spelaren ifråga kan samtidigt peka på domen och säga att en oberoende panel kommit fram till att de inte är exempelvis rasister.

:::

Det finns de som vill ge sig in i hårklyverier om vad quenelle egentligen betyder. En del menar att det inte är något antisemitiskt med det. Ofta leder detta fram till en situation där man försöker hävda åtskillnad utan att där faktiskt finns någon egentlig skillnad. Distinction without a difference.

Annons

Det där är så klart till stor del barnsliga slingringar eller bortförklaringar. Alla vet tämligen väl just precis hur gesten uppfattas av en tämligen stor grupp människor. Det är knappast någon hemlighet. Gesten är provocerande och användandet av den är avsett just att provocera. Det finns gränser för hur dum man kan tillåtas att spela.

Och det är just här som fotbollsspelares ursäkter oftast spårar ur. Likt i det här fallet Nicolas Anelka. De försöker i efterhand hävda okunnighet och att de bara stöttade en kompis när de ändå är fullt medvetna om gestens innebörd och hur den uppfattas. Då måste de också förväntas ta ansvaret för att de använder gesten.

Oavsett vad de vet eller ej kan man utgå från vad de bör känna till. Om man som professionell fotbollsspelare, med hela världen som publik, medvetet och helt enligt sin egna fria vilja väljer att använda en gest eller en symbol i samband med sitt arbete och på fotbollsplanen så är det deras förbannade skyldighet att faktiskt veta vad gesten eller symbolen innebär.

Annons

:::

West Brom fick inledningsvis också sin beskärda del av kritiken för att de inte aktivt agerade i samband med att Anelkas gest först drog uppmärksamheten till sig. Deras beslut att nu i samband med domen dels stänga av Anelka framgent, dels öppet påtala hur gesten väckt anstöt, är självklart ett sätt att distansera klubben från spelaren.

Det var redan inledningsvis en märklig värvning. Känslan var inte att Nicolas Anelka skulle göra något större väsen ifrån sig i West Brom. Säsongen som har gått har heller inte varit någon lysande succé för fransmannen. Det är nog minst sagt tryggt att förmoda att West Brom inte kommer använda sig av sin option att förlänga Anelkas kontrakt.

Cirkusen runt Nicolas Anelka är naturligtvis bara en del av den turbulens som för tillfället omgärdar West Brom. Dave McDonough, West Broms tekniske direktör, fick sparken under gårdagen. Ett av McDonoughs stora beslut var att anställa Pepe Mel som manager, som sedan dess inte har lyckats vinna någon av lagets sex matcher.

Annons

West Brom befinner sig nu farligt nära nedflyttningsstrecket. De problem som man misstänkte att laget skulle få redan innan säsongen, i avsaknad av såväl Romelu Lukaku och Peter Odemwingie, börjar nu ge sig till känna.

West Brom var på nedgång i tabellen redan med Steve Clarke som manager, men det är uppenbart att klubbledningen inte har haft någon helt vattentät plan om hur de skulle agera efter att de gjort sig av med Clarke. Nu kan West Brom inte göra så mycket mer än att blunda, hålla för näsan och hoppas att det löser sig.

Inte blir det lättare när dylika spelarkontroverser drar fokus och koncentration från lagets prestationer på planen.

:::

Be Champions!! 

Publicerad 2014-02-28 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto