Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Chelsea gick vinnande ur januarifönstret

Bollen är rund och en match håller på i 90 minuter, allt annat är bara teori.

Detta menade Västtysklands legendariske förbundskapten från det VM-vinnande laget 1954, Sepp Herberger. Med andra ord, Tyskland är inte bara mil bättre än England på fotboll, till och med ett av engelsk fotbolls mest bevingade uttryck är föga mer än en rip-off, eller i bästa fall en homage, till ett åldrat tyskt uttryck formulerat cirka 40 år tidigare.

En teori som för tillfället snurrar runt i det engelska fotbollssamtalet är att det lag som vinner Premier League den här säsongen kommer vara det lag som agerade bäst i det nyss avslutade januaritransferfönstret. Det är en intressant teori värd närmare granskning kan tyckas.

Rent tabellteoretiskt kan det så klart handla om tre eller möjligen fyra lag. De tre som ligger närmast till hands är Chelsea, Arsenal och Man City. Det fjärde laget är Liverpool. Om vi alltså ska pröva teorin så är det hur dessa lag lyckades i januari som måste utvärderas.

:::

Chelsea

Nemanja Matic är inte tillgänglig för Chelsea i Champions League. Det brukar ibland sägas att man förstår vad man saknar först när man inte längre har det, och det kan man säga till stor del stämde för Chelsea nu senast mot Galatasaray. Matics prestationer hittills i Premier League ligger bakom lagets marsch uppåt i Premier League-tabellen och lagets serieledning, även om Man City har en match mindre spelad.

Arsenal

Arsenal vill å andra sidan göra Chelsea striden skyldig med sin värvning av Kim Källström. Nåja, med all respekt för Källström så är det ingen värvning som i sig förstärker Arsenal i någon meningsfull utsträckning. Det var enligt mitt sätt att se på saken framför allt anfallet som Arsenal behövde förstärka i termer av spetskvalitet. Vid sidan av Källströmvärvningen så förhöll sig Arsenal tämligen avvaktande i januari och det skulle då antyda att inte heller det här är deras säsong i ligan.

Man City

Spelar i sina bästa stunder Premier Leagues bästa fotboll. Mycket av lagets styrka bygger dock på de förstärkningar som laget gjorde i somras, i huvudsak då Alvaro Negredo och Fernandinho. Man City var inte aktiva i januari och enligt teorin så skulle det alltså betyda att de inte kommer vinna Premier League den här säsongen. Å andra sidan, om något lag ska felbevisa teorin så är det förmodligen Man City.

Liverpool

Det sades innan januarifönstret att Brendan Rodgers var missnöjd med bredden på sin spelartrupp. Det sades till och med att han demonstrerade sitt missnöje genom att plocka ut reservspelare i laget. I så fall var det demonstrationer som inte fick någon omedelbart önskad effekt i och med att Liverpool även de var tämligen inaktiva i januari. Liverpool har ändå några poäng upp till tabelltoppen och kan alltså inte vänta sig någon teoretisk januariboost.

:::

En teoris syfte är att hjälpa oss att förstå och förutse vad som skall komma att ske. Kvaliteten på en teori bedöms genom dess förklaringsvärde, hur mycket av det som sker förklaras faktiskt med hjälp av aktuell teori?

Enligt teorin att det lag som gjorde det bästa januarifönstret kommer att vinna Premier League så kan vi alltså sluta oss till att det är Chelsea som kommer vinna Premier League 2013-14. Nu vet vi så klart ännu inte om det faktiskt kommer att bli så, och även om det skulle bli på det viset så vet vi inte hur mycket av det som egentligen beror på just januarifönstret.

Vad vi däremot vet med någon form av säkerhet är att av de fyra lagen i toppen av tabellen så är det Chelsea som är januarifönstrets tydliga vinnare. Av det bör vi åtminstone kunna dra den rimliga och rationella slutsatsen att det bör öka deras möjligheter att vinna Premier League den här säsongen.

Fotboll är samhällsvetenskap. Och säkrare än så kan man ytterst sällan bli i samhällsvetenskap, även om såväl politiker som ekonomer, och inte minst fotbollstyckare, gör sitt bästa för att inbilla sin omgivning om motsatsen.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-03-01 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons