Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Tre små rätter från FA-cupens kvartsfinaler

Sheffield United vs Charlton Athletic

När Charlton i den femte omgången eliminerade Sheffield Wednesday på Hillsborough så var det slutet på farhågan eller förhoppningen, beroende på vem man frågar, om ett stålderby till kvartsfinal. Derbyt i Sheffield är ett av Englands största derbyn, trots att det ligger nedanför Premier League, och hade så klart varit cupmakarnas stora dröm.

Charlton vann emellertid med 2-1 på bortaplan. Vad man kan säga om både Charlton och Sheffield United är att säsongen hittills har varit något av en besvikelse för dem. Sheffield United söker så klart uppflyttning till The Championship men ser ut att ha en rejäl uppförsbacke att ens nå playoff-spel i League One. Charlton å andra sidan ligger under nedflyttningsstrecket i The Championship.

I sådana lägen säger den moderna teoribildningen att lag bör prioritera bort cupspelet för att satsa på ligan. Det är en teoribildning jag inte ger mycket för och glädjande nog verkar det som om både Sheffield United och Charlton satsar på FA-cupen. The Blades 1-0-seger borta mot Fulham i fjärde omgångens omspel, med ett sent mål i slutet av förlängningen, var så klart både dramatisk och positiv för Sheffield Uniteds självförtroende. Likaså det sena avgörandet i femte omgången mot Nottingham Forest.

Charlton får betraktas som favoriter i det här mötet sett till att de trots allt spelar i en högre division. Men med ett stort hemmastöd på Brammall Lane så har Sheffield United även de goda chanser att vinna.

:::

Hull City vs Sunderland

På tal om prioriteringar. Sunderland har presterat svagt i Premier League hela säsongen och ligger fortfarande söder om nedflyttningsstrecket. Dock med en match mindre spelad än övriga och således med chansen att för första gången på ett tag spela sig själva ovanför strecket.

Samtidigt har det gått desto bättre i cupspelet. Nu alltså kvartsfinal i FA-cupen och detta följer på en riktigt stark prestation i Ligacupen där de slog ut både Chelsea och Man Utd på väg till finalen. Väl där blev Man City till sist för starka men inte utan att Sunderland gav dem en viss skrämselhicka under matchen.

Ingen titel och ingen europeisk cupplats genom Ligacupen således. Nu finns de som menar att Sunderland gjorde bäst i att prioritera ned FA-cupen. En cup run är mer än nog och fokus borde helt och hållet vara på ligan. Här har vi den moderna teoribildningen igen med andra ord.

Jag tror det är fel tänkt. Sunderland som klubb behöver förmodligen den spänning och passion som cupspelet ger. Det föder dem även i ligaspelet. Få saker har gått rätt för Sunderland som klubb under senare år och laget har haft en tråkig tendens att falla in i rutin, tristess och en benägenhet till destruktiv introspektion typisk för alla klubbar i motgång.

Sunderlands bästa chans den här säsongen att klara av att hålla sig kvar i Premier League är kanske att de helt enkelt är för upptagna med cupspel för att behöva fundera alltför mycket över den egna situationen. Skjut först och fråga sen lär kanske vara Gus Poyets filosofi som bör sikta på att klara av säsongen och därefter ägna sommaren åt fortsatt uppbyggnad.

Hull å sin sida är ett hopplöst svårförutsägbart lag för tillfället. De varvar väldigt starka prestationer med desto svagare. Spelmässigt har Hull imponerat under säsongen men förmodligen är det slitage och trötthet som nu börjar ta ut sin rätt på Hulls spelartrupp.

:::

Man City vs Wigan

Wigans vindar har börjat vända uppåt igen. Annars var det väl egentligen efter deras senaste match mot Man City som de befann sig på sin höjdpunkt. Wigan hade då mot alla odds besegrat Man City med 1-0 på Wembley, vunnit FA-cupen och klubbens enda större titel till dags dato. Därefter följde mer bistra tider med nedflyttning från Premier League.

Många fruktade att om Wigan skulle åka ur Premier League så skulle det vara dödsstöten för den lilla klubben i den rugbydominerade satellitorten till Manchester. Säsongen inleddes dessutom tämligen svagt för Wigan som hade uppenbara problem med omställningen till The Championship och en annan typ av fotboll.

Men efter nyår har Wigan börjat hitta formen igen och i och med segern mot Nottingham Forest alldeles nyligen så hittade Wigan hastigt och lustigt upp ovanför playoff-strecket igen. Med elva poängs underläge så är de automatiska uppflyttningsplatserna förmodligen utom räckhåll, vilket gör att Wigan i bästa fall kan hoppas på ett ytterst osäkert kvalspel upp i Premier League, men där finns i alla fall chansen.

Mötet med Man City kan som bäst kanske påminna om en av klubbens sentida höjdpunkter. Men det är mycket som nu är annorlunda. Matchen spelas inte på Wembley till att börja med, utan på Etihad. Och Man City är mer harmoniska nu än vad de var under Roberto Mancinis slutskede i klubben. Absolut inget talar för att Wigan kommer att uppleva ännu en triumf mot den stora kusinen från storstaden.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-03-09 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons