Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Fallskärmsjägare lyckas sällan i The Championship

Nedflyttningsstriden är tuffare än någonsin tidigare den här säsongen. Cardiff och Fulham ser båda ut att ligga riktigt illa till, samtidigt som ett flertal andra lag inkluderandes Sunderland, Crystal Palace, West Brom och Norwich minst sagt ligger i farozonen också de.

Att åka ur Premier League är naturligtvis att betrakta som ett sportsligt misslyckande men är också ett ekonomiskt snedsteg. Intäkterna som följer av spel i Premier League är väldigt höga. Stängda ligor är inte något alternativ inom engelsk fotboll tack och lov, men de engelska klubbarna har ändå försökt gardera sig bakvägen mot intäktsbortfall genom så kallade fallskärmar för de lag som åker ur Premier League.

Debatten i The Football League är att dessa fallskärmsbetalningar påverkar konkurrensen i The Championship på ett negativt sätt, att andra lag får det svårare att ta sig upp i Premier League. Argumenten för dylika betalningar är att intäktsbortfallet inte åtföljs av ett motsvarande kostnadsbortfall, och att de är nödvändiga för att klubbarna ska kunna anpassa sig ekonomiskt.

Hur som helst har det visat sig att det trots fallskärmsbetalningar är allt annat än lätt för nyligen nedflyttade klubbar att omedelbart återvända till Premier League. Något vi har sett den här säsongen precis som vi har kunnat se det tidigare säsonger.

:::

Visst finns där undantag, såsom West Brom, West Ham och Newcastle. Men för varje West Brom så hittar vi också ett Portsmouth. För varje Newcastle hittar vi ett Leeds. Och för varje West Ham kan vi hitta ett Wolves eller ett Middlesbrough.

En rätt slående sak är hur optimistiska supportrar till nedflyttade klubbar kan vara inför en ny säsong gällande lagets chanser att återvända till Premier League. Som om den senaste säsongens resultat aldrig hänt. Fakta och statistik talar dock sitt tydliga språk. De senaste tio säsongerna har endast sju lag återvänt till Premier League inom ett år. Detta är alltså sju av 33 lag, bara lite drygt 20%.

Det har också påståtts att trenden är att det blir lättare och lättare för klubbar att återvända till Premier League, tack vare fallskärmarna. Återigen talar fakta emot detta påstående. Bolton, Blackburn och Wolves erhöll förra säsongen £120m tillsammans i fallskärmar, men slutade på sjunde, sjuttonde och 23:e plats i tabellen.

Det visar sig att andra faktorer än intäkter påverkar hur ett lag presterar i The Championship säsongen eller säsongerna efter att de blivit nedflyttade. Att de blivit nedflyttade signalerar ofta en institutionell svaghet i klubben som tar tid att åtgärda. Leeds, Portsmouth och Wolves är tydliga exempel på just detta.

Det finns så klart undantag. Under 2009-10 så placerade sig Newcastle och West Brom på de två översta platserna i The Championship efter att de flyttats ned från Premier League säsongen innan. Men lika troligt är att de hade kunnat göra det också utan fallskärmsbetalningar. Om institutionell svaghet kan förklara misslyckande så måste också grundläggande institutionell styrka kunna förklara framgång.

:::

Just den här säsongen är det Wigan, Reading och QPR som försöker hitta tillbaka till Premier League omedelbart efter att de blivit nedflyttade. Till sin hjälp har de vardera fått motsvarande £40m i fallskärmsbetalningar, samtidigt som alla tre lagen inte riktigt har lyckats motsvara förväntningarna på dem.

Wigans säsong pekar förvisso uppåt efter en längre svit av matcher utan förlust under Uwe Rösler. Automatisk uppflyttning är däremot ytterst osannolik och precis som fallet är för QPR och Reading så är det mesta de rimligtvis kan hoppas på en playoff-plats.

Det skulle i så fall betyda att som mest ett av de tre nyligen nedflyttade lagen kan återvända. För QPR är det så klart en särskilt känslig situation i och med att de även om de skulle lyckas komma tillbaka till Premier League har böter motsvarande £50m att vänta då de brutit mot The Football Leagues financial fair play-regler. Vilket gör läget om de inte skulle gå upp betydligt mer bistert också på längre sikt.

För de klubbar som alltså riskerar att åka ur Premier League den här säsongen vore det alltså väldigt riskabelt att bara lita på att befintliga spelartrupper och högre intäkter kommer göra jobbet åt dem. Historien visar att det krävs betydligt mer än så.

Det måste finnas en strategi och en struktur i klubben att utnyttja sina resurser på bästa möjliga sätt, och en handlingsplan för att åtgärda de brister som ledde till att klubben åkte ur Premier League till att börja med. Väl värt att tänka på för såväl Fulham som Cardiff.

Vill man ta sig tillbaka till Premier League måste man vara mer än bara fallskärmsjägare.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-03-21 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons