Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Centrala problem gör att Sunderland riskerar nedflyttning

Med två-tre matcher tillgodo på lagen närmast ovanför dem i tabellen, och fyra poäng upp till West Brom som är det närmaste laget ovanför nedflyttningsstrecket, så börjar tiden så smått att rinna ut för Sunderland. De måste helt enkelt börja vinna fotbollsmatcher, och hemma mot West Ham ikväll är en sådan fotbollsmatch.

Det har varit en märklig säsong för Sunderland som inleddes med Paolo Di Canios misslyckade start på sin första hela säsong med klubben. Redan där blev kanske några av lagets spelare desillusionerade. Därefter har Gus Poyet kommit in och förvisso gjort ett bra jobb, men utan att riktigt ha lyckats uppnå någon större stabilitet i spelet eller lagets prestationer.

ANNONS

Ett allmänt problem för Sunderland hittills under säsongen har varit att flera av lagets centrala spelare inte har presterat som de ska. Steven Fletcher, Jozy Altidore, Sebastian Larsson, Ki Sung-Yeung och Jack Colback har samtliga misslyckats med att åstadkomma något vettigt och konsekvent för Sunderland hittills under säsongen.

En taktisk analys av Sunderland så här långt visar att de är det lag i Premier League som har producerat lägst antal skott på mål både inne i straffområdet och på planens sista tredjedel. Detta visar på en kombination att Sunderland både är tämligen svaga på att skapa målchanser och på att ta tillvara de chanser som ändå skapas.

Till viss del beror det på att Gus Poyets taktik inte är anpassad efter lagets spelarmaterial. Det sker alltför ofta att Sunderlands anfallare kommer för långt ned i planen, vänd med ryggen mot mål, uppvisar en dålig första touch, lägger en för svag passning vidare eller tar löpningar som är lätt förutsedda och därför lätta för försvararna att kontrollera.

ANNONS

Centralt saknar Sunderland spelare som är villiga och kapabla att bryta ned ett motståndarförsvar. Alltför ofta väljer spelare som Ki Sung-Yeung, Sebastian Larsson och Jack Colback det enkla passningsalternativet snarare än att söka den öppnande och avgörande passningen. Vilket betyder att Sunderlands spel går för långsamt och saknar spets.

Det är på kanterna som Sunderland har visat mest kvalitet under säsongen. På vänsterkanten har Fabio Borini allmänt sett gjort ett mycket bra jobb, och även Adam Johnson har tagit sitt ansvar på högerkanten. Borini är den mer tekniske av de båda och Johnson försöker alltid få in bollen i straffområdet, även om kvaliteten på inläggen inte alltid håller högsta standard.

West Ham är ett av de bättre lagen i Premier League på att försvara sig, och de är särskilt skickliga på att försvara sig mot en ensam anfallare, som de ofta lyckas isolera från övriga laget. De är även väldigt skickliga att försvara sig mot inlägg in i straffområdet, vilket betyder att Sunderland har en nöt att knäcka ikväll om de ska vinna matchen.

ANNONS

Sunderland förlorade senast mot Liverpool, men lyckades under matchens sista halvtimme ändå rubba hemmalaget på Anfield. Nyckeln bakom den scenförändringen var beslutet att spela Ki Sung-Yeung högt upp på planen, som en länk mellan mittfältet och ett anfall bestående av två spelare. På så vis fick Sunderland ett större flöde i sitt anfallsspel och mäktade med att sätta mer press på Liverpools försvar.

Detta förutsätter en kanske något mer expansiv taktik från Gus Poyets sida. Men med fyra poäng upp till nedflyttningsstrecket och färre än tio matcher kvar av säsongen så börjar läget kanske bli sådant för Poyet och Sunderland att de inte längre har så mycket kvar att förlora på en sådan approach.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-03-31 kl 11:18

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto