POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Premier Leagues tio främsta talanger

Är man bra nog så är man gammal nog. Ungefär så replikerade Matt Busby när han ifrågasattes av det brittiska fotbollsetablissemanget för att han hade fräckheten att bygga upp ett lag bestående helt och hållet av unga spelare, som skulle komma att vinna två ligatitlar i rad, fullständigt dominera den engelska fotbollen, innan ödet till sist ville annorlunda.

Unga talanger inom fotbollen är ett kärt och återkommande samtalsämne, tillika något som jag tror har blivit än mer populärt i och med det ökade individfokuset inom den moderna fotbollen. Lite handlar det kanske om att drömma om framtiden. Det är alltid en bekväm övning att föreställa sig hur bra allt kommer att bli, utan att behöva besvära sig med en krass verklighet.

Engelska fotbollsklubbar scoutar kontinuerligt hela jorden på sin jakt efter de mest lovande unga talangerna. Spelarmarknaden har i det avseendet blivit fullständigt global. I klubbarnas akademier trängs spelare på hög från alla delar av världen. Förhoppningen är enkel, att man av tio intagna spelare lyckas hitta en kommande världsstjärna och kanske en och annan stabil lagspelare.

Vilka är då de för tillfället största och främsta unga talangerna i Premier League? Det är en fråga som styr denna blogg. Svaret beror så klart på vad man menar med talanger. I den här bloggen syftar jag då på spelare som är födda 1994 eller senare. En talang rör sig också i gråzonen mellan att vara en etablerad fotbollsspelare och att enbart vara en ren råprodukt.

Så här landade jag:

:::

(10) Serge Gnabry, Arsenal. 18-årig yttermittfältare som fått lite speltid den här säsongen, framför allt under dess inledning. Med sin snabbhet utgör han en för Arsenal något annorlunda spelartyp jämfört med standardmallen, och hans prestationer under säsongen har gett honom ett nytt femårskontrakt.

(9) Bertrand Traoré, Chelsea. Betraktas allmänt som en av de mest spännande unga spelarna i Chelseas ungdomsled. Som så många andra Chelseatalanger är han för tillfället utlånad, men han är en av dem som anses ha störst chans att ta en plats i a-laget.

(8) Nathaniel Chalobah, Chelsea. Har under ett antal år setts som den stora talangen och guldklimpen i den generation av unga spelare som växt fram inom Chelseas akademi. Har så här långt varit en stamgäst på lånecirkusen men hans ledarskap, både som mittback och mittfältare, bör se honom få chansen i Chelsea.

(7) Nabil Bentaleb, Tottenham. En av de unga spelare som verkligen har slagit igenom i Tottenham den här säsongen, efter att först ha presterat bra i Tottenhams ungdomslag. En ljuspunkt i en hittills tveksam säsong. Att för en ung spelare prestera bra under två olika managers tyder på en hög grad av inre styrka, även om det är under Sherwood han fått sitt genombrott.

(6) Gedion Zelalem, Arsenal. Det fanns stora förhoppningar på Zelalem när han gjorde bra ifrån sig under Arsenals sommartour, men hans speltid hittills den här säsongen har varit begränsad, delvis på grund av skada. Zelalem anses ändå vara ett framtidslöfte på en position där Arsenal kommer behöva föryngra.

(5) Gerard Deulofeu, Everton. Den spanske anfallaren tillhör egentligen Barcelona men har den här säsongen varit utlånad till Everton och varit en bidragande orsak till deras fina säsong. Har varit makalöst framgångsrik på ungdomslandslagsnivå och spås en lysande framtid.

(4) Karim Rekik, Man City. Rekik har länge varit ett samtalsämne på den blå sidan av Manchester och som mittback gjort ett antal imponerande insatser, en position där Man City knappast har något överflöd. Den här säsongen är han utlånad till PSV där han tagit en ordinarie plats. Har all potential att bli en av ligans största spelare.

(3) Raheem Sterling, Liverpool. Fick kanske en något för snabb och tidig start i Liverpool där han under förra säsongen möjligen mattades av. Den här säsongen har han dock använts klokare och börjar visa tydliga tecken på hur stor nytta Liverpool kommer ha av honom. En egen spelare i a-laget är heller inte oviktigt för en klubb som Liverpool.

(2) Adnan Januzaj, Man Utd. Lovorden har varit många från Man Utds hierarki och även om det kan vara lätt att överskatta en spelares insatser i unga år så har Januzaj varit en av de kreativt sett mest lysande krafterna på Man Utds mittfält den här säsongen. I det avseendet således redan en etablerad spelare.

(1) Luke Shaw, Southampton. Det är sällan man hör så många samstämmiga röster om en spelare. Shaws insatser som vänsterback i Southampton beundras av många och har gjort honom till högvilt för de stora engelska klubbarna, samt gjort honom aktuell för en VM-plats till sommaren. Defensivt solid och offensivt konstruktiv, det bästa England producerat på många år.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-04-03 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå