POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Allt om nedflyttningsstriden i Premier League

Nedflyttningsstriden i Premier League den här säsongen har varit, och är i själva verket fortfarande, en av de mest öppna, sett poängmässigt, och omfattande, sett till antalet inblandade lag, vi har sett på väldigt länge.

Detta kan man naturligtvis tycka är väldigt roligt och spännande. Som en någorlunda neutral åskådare. Samtidigt kan man så klart som supporter till något av de inblandade lagen bara se det som en källa till oro och ångest, bitandes på naglarna fram till säsongsavslutningen.

Med i huvudsak fem matcher kvar på ligasäsongen så kommer självklart varje omgång vara som ett drag i ett schackparti. Poängläget kan svänga åt alla håll från en omgång till en annan, och ett lag som i en omgång hade ett överläge i tabellen kan inför nästa omgång befinna sig i underläge.

Spelschemat har naturligtvis betydelse i det här läget på säsongen. Lagen får anses ha olika goda möjligheter att plocka poäng under sina sista matcher för säsongen. Med så få omgångar kvar är det möjligt att spekulera i vilka poäng de inblandade lagen kommer att ta.

Och på så vis få en idé om hur nedflyttningsstriden faktiskt kan tänkas att sluta, om matcherna nu först och främst går som vi tror.

:::

SWANSEA – 33 poäng

Chelsea (h). Tuff match för Swansea i och med att Chelsea fortfarande jagar ligasegern. På hemmaplan är självfallet Swansea inte chanslösa, men det ska mycket till för att Chelsea tappar poäng här. 0 poäng.

Newcastle (a). Lurig bortamatch mot Newcastle som är fruktansvärt ojämna i sitt spel. Normalt sett är det en match som Newcastle bör dominera och vinna, men Swansea har poängchans. 1 poäng.

Aston Villa (h). Aston Villa har normalt sett varit rätt starka på bortaplan den här säsongen, men det här är ändå en match som Swansea bör kunna vinna och samla tre poäng i. 3 poäng.

Southampton (h). Den andra av två raka hemmamatcher där Swansea ska kunna säkra sin Premier League-status. Om Swansea tar fyra poäng från dessa båda matcher så kan de vara nöjda. En poäng bör kunna spelas hem här. 1 poäng.

Sunderland (a). Matchen beror väldigt mycket på tabelläget inför den sista omgången, och huruvida Sunderland fortfarande har en chans att sluta ovanför nedflyttningsstrecket. Oavgjort känns som den bästa gissningen. 1 poäng.

Slutpoäng: 39 poäng

:::

WEST BROM – 32 poäng

Tottenham (h). Tottenham har en utsidas chans på Champions League-spel men känns mentalt borta för den här säsongen. West Brom visade dock gryende form senast och Mulumbu är i storform. Minst en poäng. 1 poäng.

Man City (a). Omöjligt uppdrag för West Brom. Få lag har haft något att hämta på Etihad den här säsongen. West Brom kommer inte vara ett av dem, i all synnerhet inte som Man City jagar ligatiteln. 0 poäng.

West Ham (h). Måstematch för West Brom som verkligen behöver plocka tre poäng mot West Ham för att ge sig själva lite marginal i tabellen. West Ham är dock tuffa att spela mot och kan ge West Brom problem med sin tyngd. 1 poäng.

Arsenal (a). Arsenal bygger sin framtid i Champions League på att de kan avsluta sin säsong stabilt och vinna mot på pappret lättare motstånd. Hemma på Emirates har de definitivt inte råd att tappa poäng, och lär inte göra det heller. 0 poäng.

Sunderland (a). Den enda så kallade sexpoängare som West Brom spelar i nedflyttningsstriden. Tufft med bortaplan men ett motstånd som jag tror passar West Brom förhållandevis väl. Räkna med delad pott. 1 poäng.

Stoke (h). Stor fördel för West Brom att få avsluta på hemmaplan, dessutom mot ett lag som inte har något att spela för. Jag tror inte West Brom är bortspelade inför sista omgången och att de tar tre poäng hemma på The Hawthorns. 3 poäng.

Slutpoäng: 38 poäng.

:::

NORWICH – 32 poäng

Fulham (a). En match som Norwich absolut och positivt inte på något sätt över huvud taget har råd att förlora. Det är den sista matchen den här säsongen i vilken Norwich har en realistisk poängchans, och det är som en händelse en ren sexpoängsmatch. Kan managerbytet hjälpa? 1 poäng.

Liverpool (h). Liverpool öser in mål den här säsongen. Ett litet hopp för Norwich är att det låser sig för Liverpool under titelspurten och att de drabbas av nerver. Chansen är dock försvinnande liten. 0 poäng.

Man Utd (a). Old Trafford skrämmer kanske inte den här säsongen som vi har vant oss vid, och Man Utd har förvisso absolut ingenting kvar att spela om den här säsongen. Ändå är det en mäktigt tuff uppgift. 0 poäng.

Chelsea (a). Från Old Trafford till Stamford Bridge. Chelsea lär rimligtvis fortfarande spela om ligasegern i samband med det här mötet, och att Norwich skulle hålla dem stången tror nog knappt ens de själva. 0 poäng.

Arsenal (h). Situationen kan mycket väl visa sig vara sådan att Norwich vet att de behöver vinna den här matchen för att hålla sig kvar i Premier League. Arsenal å sin sida kan behöva vinna den för att hålla sig kvar i Champions League. Oavgjort kan ses som en gemensam förlust. 1 poäng.

Slutpoäng: 34 poäng.

:::

FULHAM – 27 poäng

Norwich (h). Om Fulham kan vinna den här hemmamatchen mot Norwich så lyckas de skaffa sig ett utmärkt utgångsläge inför säsongsavslutningen. Felix Magath verkar ha lyckats ingjuta lite självförtroende i laget, som dock har haft för vana under säsongen att ställa till det för sig. 1 poäng.

Tottenham (a). Lewis Holtby lär inte få spela för Fulham i den här matchen, och det är en rejäl försvagning av Fulhams offensiv, som blivit markant bättre med Holtby i laget. På White Hart Lane räcker det inte till. 0 poäng.

Hull (h). Hull är en av vårsäsongens mest oförutsägbara motståndare, ibland beskedliga men andra gånger bjuder de riktigt tufft motstånd. Hull är i det här läget säkra för fortsatt Premier League-spel, och Fulham kan ta den här matchen på ren vilja. 3 poäng.

Stoke (a). På något vis känns Fulham lite för mjuka mentalt för att kunna åka till Britannia och plocka hem poäng på beställning. Stokes motivation lär dock vara begränsad och en poäng är ingen omöjlighet. 1 poäng.

Crystal Palace (h). Fulham kan gå in i matchen med vetskapen att de måste vinna den för att kunna gå förbi Norwich, som samtidigt har en tuff match mot Arsenal. Det bör räcka för att på hemmaplan avgöra mot Crystal Palace. 3 poäng.

Slutpoäng: 35 poäng

:::

CARDIFF – 26 poäng

Southampton (a). Cardiff måste börja plocka poäng men visar samtidigt upp en störande brist på eget spel. Southampton är inte utan anledning ett lag på den övre halvan den här säsongen. En poäng är dock möjligt. 1 poäng.

Stoke (h). En match som är fullständigt nödvändig för Cardiff att vinna. All form av kämpaglöd som finns i laget måste här frammanas, och jag tror att Ole-Gunnar Solskjaer lyckas gripa det allra sista halmstrået. 3 poäng.

Sunderland (a). Det man tar in på gungorna förlorar man dock på karusellen, för att vända på ett känt ordstäv. En tung sexpoängare på bortaplan och på något vis känns Sunderland som ett tyngre lag, något mindre naivt och med ett större självförtroende. 0 poäng.

Newcastle (a). Cardiff blir kvar i nordöstra England och jag tror inte de kommer att lyckas bättre den här gången. Det är två tuffa bortamatcher att ha i ett utsatt tabelläge mot slutet av säsongen. 0 poäng.

Chelsea (h). Den stora frågan är om Chelsea i det här läget har något kvar att spela för. Rent poängmässigt måste vi utgå från att de kan ha chans på ligatiteln och i sådana fall finns ingen räddning för Cardiff. 0 poäng.

Slutpoäng: 30 poäng

:::

SUNDERLAND – 25 poäng

Everton (h). Hemmaplan talar för en möjlighet för Sunderland. Nerver för Everton kan också tala för Sunderland. Men Everton spelar med optimism, glädje och momentum och jag tvivlar på att Sunderland klarar av att stå emot. 0 poäng.

Man City (a). Det var med förlusten mot Man City på Wembley som Sunderlands formras inleddes. Sunderland kan knappast räkna med något annat än dyngstryk på Etihad. 0 poäng.

Chelsea (a). Detsamma får antas gälla på Stamford Bridge. Sunderland har så klart fördelen att ha några hängmatcher till godo på sina konkurrenter, men det är inga enkla hängmatcher de har att jobba med. 0 poäng.

Cardiff (h). Måstematch för Sunderland som jag tror både i kraft av hemmaplan men även i kraft av ett i grund och botten bättre och starkare spel tar hem vinsten i den här matchen. 3 poäng.

Man Utd (a). Sunderland svarade så klart för en av den här säsongens skrällar när de besegrade Man Utd på Old Trafford i Ligacupen, men det blir svårare den här gången mot ett Man Utd som börjar hitta formen. 0 poäng.

West Brom (h). West Brom har ett snabbt spel som kan tänkas få god utdelning mot ett i grund och botten rätt trögt Sunderlandförsvar. Hemmaplan dock en fördel för Sunderland. 1 poäng.

Swansea (h). Med all sannolikhet så är Swansea i det här läget redan klara för fortsatt Premier League-spel, vilket borde ge Sunderland en god chans på tre poäng. Samtidigt är det inte mycket som talar för att Sunderland fortfarande rent tabellmässigt är vid liv. 1 poäng.

Slutpoäng: 30 poäng

:::

Slutsatsen från genomgången är således rätt enkel sett till sin matematik. Om matcherna går som vi här tänker oss så blir det i slutet av säsongen Sunderland, Cardiff och Norwich som åker ur Premier League och får tillbringa minst en säsong i The Championship.

Marginalerna är dock små. Norwich kan så klart, antingen genom att vinna mot Fulham eller för den sakens skull vinna hemma mot Arsenal i sista omgången, vända på steken och hålla sig kvar i Premier League.  Vare sig det ena eller det andra är någon omöjlig uppgift.

Sunderland har så klart fördelen att i sina två sista matcher på hemmaplan ställas mot två bottenkonkurrenter. Det kan synas ge dem en fördel, men deras spelschema dessförinnan gör att de löper en överhängande risk att redan vara bortspelade när dessa matcher ska spelas.

Vi bör heller inte glömma bort att Crystal Palace och Aston Villa för den delens skull inte heller kan känna sig helt säkra i nedflyttningsstriden. Någonstans måste jag ändå dra gränsen för en sådan här genomgång, men ett par dåliga omgångar och dessa båda lag kan vara i rejält trubbel.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-04-11 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå