POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Chelsea är numret större än Atlético

Det brukar sägas att jag gillar att retas. Och det kan förvisso stämma i så måtto att om något jag faktiskt tycker händelsevis skulle reta någon eller några, så har jag verkligen ingenting emot att framföra just den uppfattningen. Däremot skulle jag ju aldrig välja att tycka någonting enbart för att reta någon. Det vore knappast intellektuellt hederligt.

Nu har vi ett sådant tillfälle igen så klart. Det ska ju sägas att dessa tillfällen brukar dyka upp just i samband med Champions League-matcher, i och med att så otroligt många väljer att fästa en överdriven betydelse vid vilka ligor som råkar vara bäst, inte sällan baserat på enskilda matcher mellan enskilda lag i Champions League för övrigt.

Rubriken avslöjar mig så klart. Jag menar att Chelsea fick en mycket bra lottning som drog Atlético i semifinalerna, och jag tror att Chelsea är tämligen stora favoriter till spela sin tredje Champions League-final under de senaste sju åren, mot antingen Real Madrid eller Bayern München. Chelsea är helt enkelt ett nummer större än Atlético.

Det händer så klart att jag har fel i dylika uttalanden. Napoli visade sig vara lite mer än Nemo jämfört med Man Citys Jaws. Schalke eller vad det nu var för tyskt lag lyckades ta sig lite längre i Champions League än vad jag trodde innan de ändå obönhörligen eliminerades lagom till våren började titta fram. Och visst kan det visa sig att jag har fel här.

Atlético är så klart ännu en sådan här fotbollens darling som det brukar dyka upp i alla fall en utav varje säsong. Tidigare har det kanske varit Bilbao, Napoli, Dortmund eller Schalke. Vi älskar dem därför att de utmanar det till synes självklara, men själva utgångspunkten för denna kärlek är att det kommer de inte kunna göra i all framtid.

Men det gör i alla fall att jag är medveten om att det förmodligen är en mäkta impopulär uppfattning att hävda att Chelsea kommer att göra iberisk köttfärs av Atlético. Det är en uppfattning som garanterat kommer att få min mentala kapacitet ifrågasatt av de som verkligen vill se Atlético slå ut Chelsea och gå till final. Vem vet, det kanske jag också vill.

Jag tror bara inte att det sker.

:::

Och det finns naturligtvis ett flertal skäl till detta. Och då tänker jag inte ge mig in på den här typen av självklara skäl som att Chelsea har fördelen av att avsluta semifinalen på hemmaplan, något som i det här sammanhanget har visat sig vara mycket betydelsefullt.

Erfarenhet är det främsta skälet. Atlético har helt säkert den nödvändiga entusiasmen för uppgiften, men såväl spelarna, laget, managern och klubben som helhet saknar erfarenhet av den här typen av matcher. Chelsea å andra sidan har mängder av erfarenhet, både institutionellt som klubb men även individuellt i form av inte minst José Mourinho. Även spelarna på planen har i flera fall ”varit där förut”.

Visst, men det hade väl Barcelona också kan man då hävda. Och det är helt klart en god poäng. Men för det första tror jag det finns ett begränsat antal sådana matcher som entusiasmen räcker till för, och för det andra så är det en sak att lyckas med det i en kvartsfinal men en annan sak att göra det i en semifinal när målsnöret och finalen börjar närma sig på horisonten.

Om inte annat så börjar det ju nu faktiskt komma lite press och förväntningar på laget.

En annan aspekt som hade kunnat tala till Atléticos fördel är att engelska lag traditionellt sett brukar ha det lite tufft mot spanskt motstånd. Det är två olika fotbollsstilar som möts och det brukar ta ett tag för engelska lag att anpassa sig. Samtidigt har José Mourinho en betydande taktisk erfarenhet från spansk fotboll och om det är något engelskt motstånd som passar Atlético särskilt illa så är det förmodligen Chelsea.

Chelseas ligasituation kan också tala till deras fördel. Förlusten mot Sunderland i helgen skapar helt säkert en viss revanschlystnad i Chelsea, Mourinho brukar inte gilla dåliga resultat och lär inte vara mer förtjust i att följa upp med ett lika dåligt. Chelseas känsla att Premier League kanske håller på att glida dem ur händerna kan också göra att de blir mer fokuserade och ”desperata” på Champions League.

:::

Chelseas stora taktiska problem kommer bli att göra hål på Atlético, vars nyckel till framgång den här säsongen inte har varit en förmåga att producera fler mål än sina konkurrenter, utan snarare att bättre kunna strypa motståndarnas attackförsök. Det märks i La Ligas målstatistik likaväl som det gick att se i de två matcherna mot Barcelona.

Det är samtidigt naturligtvis bekymrande för Chelsea som har tämligen väl dokumenterade anfallsproblem. En spelare som Samuel Eto’o har dock gett vissa indikationer att höja sig mot högkalibrigt motstånd även om han har haft vissa problem mot några av de mer medelmåttiga motstånden som Chelsea till vardags stöter på i Premier League.

Den första nyckeln för Chelsea kommer bli att inte förlora med för stora siffror ikväll. Får de med sig ett hanterbart resultat till Stamford Bridge så talar psykologin till deras fördel. Att göra ett bortamål kan visa sig väldigt värdefullt, i övrigt är det upp till Chelseas försvarslinje att hålla stånd mot Atléticos offensiv.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-04-22 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå