POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Premier Leagues fem bästa managers under 2013-14

Vi kan väl fortsätta på gårdagens bloggtema. Då var det de bästa spelarna som stod under luppen. Den här dagen är det Premier Leagues managers som granskas lite närmare.

Det har ju varit en rätt intressant säsong sett ur ett managerperspektiv. Vi har några enastående bedrifter från en del, men samtidigt också djupa besvikelser vad avser en hel del andra managers. Det har känts lite som ”antingen eller” för ligans managers den här säsongen, inte riktigt något mellanläge som har lyckats uppnås.

Jag gjorde ju för någon månad sedan en blogg bland annat om vilka managers som inte fått sparken men som kanske borde ha fått det. Det kan ju sägas vara antitesen till den här bloggen. Här fokuserar jag istället på de managers som jag anser har gjort det bästa jobbet under 2013-14.

Tidsperspektivet är förstås betydelsefullt också här. Det är den här säsongen jag pratar om, inget annat. Det är väldigt lätt att blanda in gamla meriter och försyndelser i diskussionen runt sådana här namn, likaväl som gissningar om framtiden, men sådant intresserar mig över huvud taget inte inom den här bloggens ämne.

De fem managers i Premier League som jag anser har gjort det bästa jobbet under 2013-14 är:

:::

(5) José Mourinho, Chelsea

Man antingen älskar eller hatar Mourinho som person. Själv lutar jag nog mer åt det första. Och nu ser det förvisso inte ut som om Chelsea kommer att lyckas vinna Premier League den här säsongen.

Jag är ändå imponerad av det snabba sätt på vilket Mourinho ändå har fått full fräs på Chelseas förhållandevis unga lagbygge, och hur han har låtit sin egen personlighet fylla upp och ut laget på planen. Chelsea spelar med ett stort självförtroende och det är till stor del Mourinhos förtjänst. Att Chelsea mycket väl kan spela Champions League-final i år är heller inte något att rynka på näsan åt.

(4) Roberto Martinez, Everton

Pratade inför säsongen om att han skulle ta Everton till Champions League, vilket många förhöll sig rätt frågande till. Även om Everton inte lyckas ta sig förbi Arsenal i tabellen till slut så är det nog ingen som efter den här säsongen kommer att tro att Martinez inte menade allvar och dessutom kunde följa upp vad han utlovade.

Martinez har gjort ett lysande jobb med Everton och har byggt vidare på lagets starka defensiv och gett laget ett större självförtroende och uttrycksförmåga offensivt.

(3) Steve Bruce, Hull

Hull var som nykomling av många tippade att åka direkt tillbaka ned i The Championship. Det var en uppfattning som inte direkt blev mindre när man under sommaren såg med vilka spelare Hull valde att förstärka sitt lag. Men Bruce har gjort mindre underverk med Hull och har skapat ett stabilt lag som svarat för flertalet imponerande prestationer under året.

Hull kommer klara sig kvar i Premier League med marginal, och det är inte mindre imponerande med tanke på att Bruce har tvingats jobba med en turbulent ägarsituation även han, där ägare och supportrar befunnit sig i konflikt över något så fundamentalt som klubbens namn.

(2) Tony Pulis, Crystal Palace

Det har sagts mycket om Pulis bedrifter med Crystal Palace. Det bästa kom kanske fram under helgen när det står klart att Crystal Palace efter nyår är det lag som plockat femte mest poäng i hela Premier League. Alltså mer poäng än både Tottenham, Arsenal och Man Utd. I helgen blev det också matematiskt klart att Crystal Palace fortsätter spela i Premier League.

Det är en enastående bedrift som Pulis gjort, absolut ingen gav Crystal Palaces en snöflingas chans i helvetet vid den tidpunkt Ian Holloway valde att lämna sitt sjunkande skepp. I sin tid i Stoke fick Pulis ett oförtjänt dåligt rykte bland fotbollspuritanerna, men hans kompetens kan knappast ifrågasättas. Crystal Palace har för övrigt goda chanser att sluta över Stoke i tabellen. Bara en sådan sak.

(2) Brendan Rodgers, Liverpool

Liverpool står på tröskeln till klubbens första ligatitel på 24 år. Det är inte bara historiskt, utan också fullständigt förbluffande. Ingen hade inför säsongen föreställt sig att Liverpool skulle vara ens en seriös titelutmanare. Få hade ens tänkt att Liverpool på allvar skulle kunna blanda sig i platserna i nästa säsongs Champions League.

Men Rodgers visade styrka under sommaren när han såg till att Luis Suarez blev kvar i klubben, vilket har visat sig enormt betydelsefullt. Han har dessutom skapat ett lag som spelar med enorm frenesi, intensitet, och som spelar helt och hållet på deras egna villkor. Hans lag spelar fotboll för att vinna, vilket är glädjande, och kontrasten med andra managers är därmed tydlig, inte minst kanske med Mourinho vars främsta filosofi är att försöka undvika förlust.

Det är alltid svårt att isolera en enskild individs betydelse för ett kollektivs framgång. Vad man däremot vet är att fel person på fel plats brukar kunna sabotera det mesta. Rodgers har däremot visat sig vara rätt person på rätt plats. Liverpool blickade framåt med Rodgers, och Rodgers har lyckats få Liverpool att blicka framåt istället för att, som klubben gjort under alldeles för många år, drömma sig bakåt i tiden.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-04-24 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå