POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Bära eller brista för Fulham under säsongens sista tre matcher

Fulham lider fortfarande sviterna av en på alla sätt och vis tung och jobbig säsong. Klubben är inne på sin tredje manager för säsongen och lagets spel har stundtals varit under all kritik. Under en längre tid har det verkat som om Fulham var mer eller mindre givna för nedflyttning, för första gången sedan klubben på ett spektakulärt sätt gick upp i Premier League under säsongen 2000-01.

Men med matcher kvar mot Hull, Stoke och Crystal Palace så har Fulham nu ändå vissa förhoppningar om att kunna klara sig kvar i Premier League, inte minst sett till det spelschema som de närmaste konkurrenterna i tabellen har att navigera. Allra minst lär Fulham hoppas att det är lättare att åstadkomma en andra gång vad man en gång redan lyckats med.

Det var ju för sex år sedan som Fulham befann sig i en situation som till stor del påminner om den de nu befinner sig i. Även då befann sig Fulham i smeten med tre matcher kvar på säsongen, då utgjordes motståndet av Man City, Birmingham och Portsmouth. Vid flertalet tillfällen under dessa tre matcher var Fulham matematiskt nedflyttade, men lyckades på något fantastiskt vis att krångla sig ur med skinnet i behåll.

Mest imponerande var kanske vändningen i den första matchen mot Man City, då de låg under med 0-2 i halvtid för att vända till vinst med 3-2. Det var första steget i den säsongens ”great escape”. Kan Fulham åstadkomma något liknande den här säsongen?

Då precis som nu var Fulham förvisso beroende av andra lags resultat för att lyckas. Men huvudsaken är trots allt att Fulham själva faktiskt måste vinna sina matcher för att det alls ska spela någon roll vad som sker i övriga matcher. Och sett till spelschemat för respektive lag så borde Fulham ha goda chanser att klara sig kvar om de faktiskt vinner sina matcher.

:::

Fulhams flirt med men lycka i att faktiskt undvika nedflyttning från Premier League under säsongen 2007-08 verkade ge klubben en kick inför de därpå följande säsongerna. 2008-09 slutade Fulham sjua, deras bästa ligaplacering någonsin. Tack vare den placeringen kvalificerade de sig för Europa League och 2009-10 gick Fulham till final i den turneringen, på vägen till vilken de slog ut lag som Juventus, Hamburg, Shakhtar Donetsk och Basel.

Det som bör kittla lite extra i nerverna för Fulham och deras supportrar i nuläget är att något liknande faktiskt inte är uteslutet om Fulham också den här gången faktiskt lyckas undvika nedflyttning.

Fulham köptes inför den här säsongen av Shahid Khan, en amerikansk miljardär som dessutom äger Jacksonville Jaguars i NFL. Det är kanske inte den allra största fisken i ägardammen, men det är en ägare med erfarenhet som klubbägare, som har tillgång till riskvilligt kapital och som knappast köper en fotbollsklubb bara för att inte göra något med den.

Investeringsvilligheten lär dock bli mindre om Fulham faktiskt åker ur Premier League. I och för sig har klubben tillgång till fallskärmsutbetalningar under några år, men allt annat än en omedelbar återkomst till Premier League, vilket är lättare sagt än gjort att garantera, innebär ändå att kostnadsreduktioner blir nödvändiga. Med de garanterade intäkter som spel i Premier League ger så lär Kahn också vara mer benägen att satsa målmedvetet på klubbens utveckling.

Fulham har också lyckats rekrytera en spännande manager i form av Felix Magath, ett erkänt managernamn. Magaths idéer kan helt säkert med lite tid visa sig bära frukt i Premier League, en liga som onekligen bör kunna passa honom. Helt säkert är dock att jag betvivlar att Magath för en sekund tänker stanna kvar i Fulham om klubben från och med nästa säsong spelar i The Championship.

:::

På något vis känns det alltså som lite bära eller brista för Fulham under de återstående tre ligamatcherna. I det avseendet påminner Fulham en hel del om Aston Villa. De kommande veckorna kommer ha en stor betydelse för klubbens framtid, även om man för den sakens skull inte ska överdramatisera och börja prata om ”klubbens existens” och dylikt.

Fulham fanns innan de gick upp i Premier League och Fulham kommer så klart fortsätta finnas även om de skulle åka ur Premier League. Det är en i grunden välskött klubb.

Det är ändå spännande att se Fulhams möjliga framtid i Premier League. En investeringsvillig ägare, en bra och metodiskt arbetande manager, en ekonomi i ordning och inga större skulder att prata om. Fulham har en god plattform för att också de börja sikta uppåt i tabellen. Flertalet viktiga byggstenar för en framgångsrik fotbollsklubb finns på plats.

Men för att en ljusnande framtid alls ska kunna uppnås så måste Fulham ännu en gång krångla sig ur det stormiga nuet. Det är ett projekt som börjar idag hemma på Craven Cottage mot Hull.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-04-26 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå