POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Hörnan: Mourinhos svarta magi gör Premier League vidöppet


:::

Det finns en rätt stark scen i den fantastiska serien West Wing. Den ryska ambassadören har kallats till presidenten efter att det som påståtts vara en brand i ett oljeraffinaderi har avslöjats vara en explosion i en kärnvapensilo. De har kort sagt bluffat. Bartlet frågar upprört vad som farit i dem. Ambassadören blir inte svaret skyldig: ”Från en lång och kall vinter!”

Kanske är det just en lång och kall vinter som fick Chelseas ryske ägare Roman Abramovich att krypa till korset och återanställa José Mourinho, managern som enligt honom inte producerade en tillräckligt vacker och ”identitetsrik” fotboll, men som onekligen producerade resultat.

Det är rimligtvis också den enda åsikt som José Mourinho lär fästa någon större uppmärksamhet vid. Har Abramovich övergett tidigare fantasier om en vacker fotboll till förmån för en mer pragmatisk hållning, eller kommer dessa idéer att återkomma och än en gång leda till att han omprövar Chelseas anställning av Mourinho?

Vad media och supportrar, i synnerhet motståndarsupportrar, anser lär dock Mourinho bekymra sig lite om. Samma supportrar hade naturligtvis, i händelse att det egna laget nådde faktisk framgång med liknande metoder, valt alla möjliga former av retorisk akrobatik för att rationalisera och rättfärdiga dessa metoder. Allra minst kan vi vara övertygade om att de hade beskrivits betydligt mer nyanserat än vad som nu är fallet.

Nu saknas det förvisso inte hyckleri vad Mourinho själv anbelangar. När andra lag tillämpar slikt defensiva metoder mot Chelsea så anklagas de för att spela 1800-talsfotboll. Allt detta enligt fotbollens alldeles egna variant av ordstävet att den enes terrorist är den andres frihetskämpe.

Det finns någon märklig uppfattning att dyrt sammansatta lag, såsom Chelsea, på något sätt ska vara moraliskt tvingade att spela en frejdig anfallsglad fotboll som är lätt för ögat att beskåda. Denna syn grundar sig så klart på antagandet att det inom fotbollen finns en typ av taktik som är ”rätt”, och andra typer av taktik som därmed per definition är ”fel”.

Men det är självklart resultaten som i slutänden räknas. Jag beundrar den typ av fotboll som Liverpool har presterat den här säsongen, men kvaliteten på en viss typ av taktik måste utgå från dess förmåga att låsa upp och omintetgöra motståndarnas taktik. Klarar den inte av det så är inte lösningen att snörvla om att motståndarnas taktik på något sätt vore orättvis eller fel.

Jag beundrar å andra sidan också José Mourinhos förmåga att spela inte bara matchen mot Liverpool på ett taktiskt perfekt sätt, utan hela situationen inför och runt omkring matchen. Hela upplägget var tänkt att bygga upp och förstärka just precis det som var Liverpools stora akilleshäl – deras känsla av favoritskap och närheten till den så efterlängtade ligatiteln. Han utnyttjade den press som Liverpool utan tvekan måste känna och gjorde den till ett taktiskt vapen.

Få Chelseaspelare finns med i den här omgångens elva. För detta lär jag troligtvis bli påhoppad. Mitt skäl är att jag betraktar Chelseas prestation som mycket imponerande, men i första hand som en kollektiv triumf. Varje enskild spelare var inte i sig fantastisk, men samspelet dem emellan lysande. Sådant framgår dock inte i den här typen av elvor.

Tomas Kalas får dock en plats – mest för att han gjorde det väldigt bra och med tanke på de förutsättningar under vilka han spelade.

:::

Tungt för Steven Gerrard. Man kan tänka sig att han kommer få lida rätt rejält för sitt uppsnappade teamtalk-citat efter Man City-matchen om att ”this does not f-cking slip now”.

:::

Omgångens vinnare: Man City, Sunderland.

Omgångens förlorare: Cardiff, Liverpool.

Omgångens manager: José Mourinho. Det kan diskuteras i evigheter vad man egentligen tycker om Mourinhos metoder. Men två saker är omöjliga att förbise. Att han producerar viktiga resultat. Och att han ständigt lyckas med att stå i centrum.

Omgångens mål: Jonjo Shelvey, 2-0 vs Aston Villa. Han kan konsten att göra mål från distans, Shelvey. Personligen är jag rätt svag för den här typen av kryssningsmissiler, så det får bli mitt val den här veckan.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-04-27 kl 21:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå