POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

2013-14: Everton (++++)

Glädje och självförtroende. Två egenskaper som har präglat Everton under klubbens första säsong med Roberto Martinez som manager. Det bar nästan hela vägen till Champions League. Everton har på ett framstående sätt kombinerat en förbättrad offensiv med bibehållen defensiv, samtidigt som nya spelare har växt fram i laget.

”Vår målsättning är att ta oss till Champions League” sa Roberto Martinez inför säsongen och väldigt få betraktade detta som något annat än en klassiskt optimistisk kommentar från en ny manager. Nu misslyckades Everton till sist att nå det målet, men under en väldigt stor del av säsongen så överraskade Everton väldigt många med att inte bara ha målet i klart sikte utan dessutom en god chans att nå det.

Taktiskt har Everton förändrats under säsongen. Roberto Martinez har uppmuntrat en offensiv och framåtinriktad fotboll, med två väldigt offensiva ytterbackar i Leighton Baines och Seamus Coleman. Everton har gjort fler mål än vad de mäktat med på 20 år, samtidigt som Everton också uppvisar den bästa defensiva statistiken sett till insläppta mål under hela Premier League-eran.

Men det är framför allt attityden och självförtroendet som Roberto Martinez har förändrat med Everton. Laget spelar nu med tron att de både kan och bör vinna, även mot motståndare som Arsenal, Man Utd, Chelsea, Man City och Liverpool. Det här har fått spelarna att växa, naturligtvis är det roligare att spela fotboll om man siktar på att vinna.

Att få spelare att växa har Roberto Martinez också visat på andra sätt. Flera unga spelare har blommat ut i Everton under Martinez första säsong, bland dem Ross Barkley, Seamus Coleman, James McCarthy och John Stones. Detta har kompletterats med väldigt smarta lån i form av Gareth Barry och Romelu Lukaku, två spelare som varit otroligt värdefulla för Everton under säsongen.

:::

Everton, 2013-14

Grafen bekräftar Evertons offensiva och defensiva meriter. Laget är ett av de defensivt absolut bästa i ligan. Detta beror både på en samspelad och stark backlinje, utan likaväl på att Evertons centrala mittfält, med Gareth Barry och James McCarthy, har gjort ett förhållandevis bra jobb med att städa upp och täcka upp framför den egna backlinjen. Motståndarna tillåts inte skapa alltför många chanser.

Offensivt är Everton också väsentligt bättre än ligans genomsnitt, vilket tyder på ett bra anfall. Samtidigt visar också grafen på en tydligen sanning, nämligen att om Everton vill komma närmare lagen i toppen av tabellen och göra mer än bara utmana om fjärdeplatsen så måste de förbättra den offensiva effektiviteten, särskilt i termer av att börja skapa mer och bättre chanser. Vad säsongen har visat är att Everton är duktiga på att ta tillvara de chanser de faktiskt får.

:::

Säsongens spelare: Ross Barkley. Det är inte omöjligt att andra spelare kanske har varit i absoluta tal bättre än Barkley under säsongen, men om det är någon spelare som så att säga har definierat Evertons glädjefyllda första säsong med Roberto Martinez som manager så är det Barkley och det genombrott han fått den här säsongen.

:::

Sommarfokus:

(1) Förstärk offensivt mittfält. Ross Barkley har varit en ljuspunkt under säsongen men i övrigt har det varit förhållandevis tunt i Everton med dominerande spelare på det offensiva mittfältet. Ska Everton se sig om efter en spelartyp under sommaren så bör det vara en offensiv mittfältare och central spelfördelare.

(2) Bredda och förstärk anfallet. Arouna Koné har haft en tung säsong fylld av skador, och hans plats i laget får anses vara något osäker om inte annat så på grund av det skälet. Mycket av Evertons anfall den här säsongen har baserats runt Romelu Lukaku som dock var ett lån som är osäkert om det upprepas. Everton har en grannlaga uppgift framför sig att ordna anfallet inför nästa säsong.

(3) Köpa, inte låna. Det finns ett strategiskt vägval som Everton har skäl att bekymra sig en del över. Det är att viktiga positioner i laget innehas av spelare som klubben inte äger utan blott lånar. Lån är tillfälliga lösningar. Lån är huvudsakligen ett flöde som går från större klubbar till mindre klubbar. En klubb som siktar på att utmana i toppen av tabellen ger sig själva ett handikapp genom att basera sitt lagbygge på lån, då det inte genererar den långsiktiga stabilitet som ofta fordras för att lyckas på sikt. Everton behöver alltså fundera på att lägga om sin strategi på transfermarknaden, röra sig mer mot köp och mindre mot lån.

Glädje och självfötroende är faktorer som kan bära långt, och det har det gjort för Everton under säsongen. Men det här är också färskvaror, det är något som är svårt att hålla vid liv över tid, särskilt när ett visst sätt att tänka och spela blir normalt snarare än något nytt. Det är alltså inte säkert att Everton kommer ha samma utdelning av detta under kommande säsonger som de har haft under den här säsongen.

:::

Betyg: Med beröm godkänd (++++)

En riktigt bra säsong av Everton och en säsong en bra bit över förväntan måste man säga. Det borde dock gräma Everton och Roberto Martinez att de inte bättre tog tillvara chansen till Champions League-spel de hade efter att under slutet av säsongen ha besegrat Arsenal hemma på Goodison Park. Cupspelet är också en faktor där Everton i efterhand kan känna att de skulle kunna ha gjort bättre ifrån sig.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-06-05 kl 17:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå