POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Taktiska slutsatser från Premier League 2013-14

Säsongen som gått är i stora drag avslutad. Senare under dagen kommer den sista av bloggens lagsummeringar, varmed samtliga 20 deltagande lag har gåtts igenom. Därefter tittar vi dels framåt mot en ny säsong och dels men inte minst det strax stundande världsmästerskapet i Brasilien.

Varje säsong är dock sällan den förra lik. Visst finns det mönster som återkommer och förändring sker ofta stegvis över säsonger. Men under varje säsong kan man också se nyheter och nya trender växa fram i Premier League, ett nytt tänk som utmanar det etablerade.

En teknisk sådan förändring har varit införandet av målkameror i Premier League, en förändring som förhoppningsvis snart följs av domarspray vid frisparkar etc. En organisatorisk förändring som börjar få alltmer genomslag i Premier League är framväxten av så kallade directors of football.

Men så har det också skett en del taktiska förändringar under säsongen som har gått. Detta kan man naturligtvis prata om i stort och i smått tills man blir blå i ansiktet, men här är i alla fall de mest övergripande tendenserna jag har tyckt mig se.

:::

Två däruppe och tre därnere

Några saker har varit hugget i sten under de senaste säsongerna i anfallarna. Dels har det varit en väldigt tydlig tendens mot att ha en anfallare. Dels har fyrbacksklinjen varit i det närmast orubbligt helig.

Bakom enmannaanfallet ligger så klart teorin att det taktiskt viktigaste är att ha många spelare på mittfältet. Men den här säsongen har vi sett alltfler lag börja använda sig av olika varianter med två anfallare. Anfallsparet har alltså fått en renässans inom engelsk fotboll.

Samtidigt har vi sett flera lag experimentera mer eller mindre ihärdigt med en trebackslinje. Liverpool och Hull är de kanske mest tydliga exemplen. Nu vet vi så klart att en trebackslinje i praktiken enkelt betyder en fembackslinje, i alla fall när det egna laget inte har bollen.

Man kan fundera på vad det beror på. En teori är att det hänger ihop med återgången mot två anfallare, att tre centrala försvarare behövs för att hantera två anfallare, alltid vara i numerärt överläge.

En mer cynisk teori är att det blir kompromissen för att kunna köra två anfallare men fortfarande dominera numerärt på mittfältet.

Hög och intensiv press

En tidigare taktisk trend i Premier League har varit att lagen sjunker väldigt lågt, väntar ut motståndarna för att därefter ställa om blixtsnabbt. Att parkera bussen blev till ett begrepp.

Barcelona har tillämpat en modell som förändrat detta perspektiv och som nu börjar vinna alltmer mark i Premier League. Nämligen att snarare pressa väldigt högt med det egna laget för att stressa motståndarna och snabbt vinna tillbaka bollen.

Ett effektivt sätt att försvara och anfalla samtidigt.

Lag som har tillämpat detta med stor framgång under säsongen är Liverpool, Chelsea, Stoke och Man City, men det är kanske Southampton som har gjort det mest tydligt, öppet och konsekvent.

Anfall i toppen och försvar i botten

En statistisk genomgång över vad alla lag i Premier League är förhållandevis bra på och över vad de också är förhållandevis mindre bra på, målar upp en tämligen entydig bild.

Nämligen att vad som fordras för att vara framgångsrik i toppen av tabellen, det vill säga vinna ligan eller där omkring, i huvudsak är en vass offensiv. Den komparativa fördelen i titelstriden är anfallet, inte försvaret.

Det betyder inte att defensiven är oviktig, men det som särskiljer mästarna från de närmaste konkurrenterna är i första hand offensiven.

Mönstret är det spegelvända i botten av tabellen, det vill säga runt nedflyttningsstrecket. Ofta fästs vikt vid vilka anfallare etc som bottenlag värvar när det är defensiven som är den avgörande konkurrensfaktorn för att undvika nedflyttning.

Det utesluter inte heller att ett bra anfall är mycket värt för ett lag i botten, men den komparativa fördelen, det som skiljer lagen som åker ur Premier League från de som klarar sig kvar, är lagets defensiv.

:::

PREMIER LEAGUES BETYGSTABELL 2013-14:

Under 20 kvällar har jag nu summerat säsongen för varje lag i Premier League. En del av dessa summeringar har varit att jag betygsatt varje lags säsong, ett betyg som naturligtvis speglar hur väl laget har presterat under säsongen utifrån de förväntningar och förutsättningar som laget gick in i säsongen med. De betygen ger oss följande alternativa Premier League-tabell:

1)      Liverpool
2)      Crystal Palace
3)      Man City
4)      Everton

5)      Hull

6)      Southampton
7)      Stoke
8)      Chelsea
9)      Arsenal
10)   West Ham

11)   Sunderland
12)   Newcastle
13)   Swansea
14)   Tottenham
15)   Aston Villa
16)   West Brom
17)   Norwich

18)   Cardiff
19)   Man Utd
20)   Fulham

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-06-07 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå