POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

VM 2014, Grupp F: Anfall bästa försvar i löjligt offensiv grupp

Grupp F är förmodligen VM:s mest offensivt lagda grupp. Argentina såväl som Bosnien och Nigeria är alla tre lag med en rejält offensiv framtoning, men tonvikt på ett snabbt och flödande anfallsspel. Det faller sig naturligt att lagen väljer att anfalla då defensiven på samma gång är det stora frågetecknet för samtliga lag i gruppen.

Öppet spel och många mål är således något vi borde kunna se fram emot i Grupp F. Om än kanske inte alla gånger den högsta fotbollskvaliteten. Att Argentina ska vinna den här gruppen framstår som självklart. Deras anfall håller högsta världsklass och även om försvaret möjligen är lite skakigt så saknar övriga lag i den här gruppen riktigt förmågan att sätta det på allvarliga prov.

Frågan är då vilket av övriga tre lag som följer med Argentina till slutspel. Då tror jag huvudsakligen på Bosnien som har en uppsjö av skickliga offensiva spelare samtidigt som Bosnien känns som ett lag i medvind. Mycket kommer att hänga på i vilket psykologiskt skick Bosnien befinner sig i efter öppningsmatchen mot Argentina. Lag från Balkan brukar kunna bestå av humörspelare.

Både Iran och Nigeria känns dock förhållandevis svaga. Det finns förvisso kvaliteter i framför allt Nigeria, men mitt intryck är att lagsammanhållningen och lagbalansen där saknas. Nigeria för mig framstår som ett av de lag som är mest sannolikt att göra ett riktigt fiasko i den här turneringen.

:::

Min slutställning:

1.       Argentina
2.       Bosnien
3.       Iran
4.       Nigeria

:::

ARGENTINA

Bosnien (15/6), Iran (21/6) och Nigeria (25/6)

Argentina har tveklöst ett av turneringens på pappret bästa och mest spännande lag. Men det här är inte det första VM där så är fallet, och under flertalet tidigare turneringar så har Argentina visat upp ett liknande dilemma som exempelvis England, en oförmåga att få alla dessa spelare att fungera tillsammans som ett vinnande lag.

En central komponent i Argentinas besvär har varit Leo Messi, som naturligtvis har varit fantastisk i Barcelona men inte alls nått samma höjder i Argentina. En förklaring till det är tveklöst att Argentina har saknat de bolldistributörer som Messi har haft tillgång till i Barcelona. Argentina har helt enkelt inga Xavi eller Andres Iniesta.

Alejandro Sabella, Argentinas förbundskapten, har försökt anpassa lagets taktik därefter. Istället för passningsteknisk briljans baserar istället Argentina sitt spel på väldig fart och snabba spelomställningar. När de anfaller så gör de det med i praktiken fyra anfallare i form av Gonzalo Higuain och Sergio Agüero bredvid en ofta lite djupare liggande Messi, med Angel Di Maria som komplementerande kraft från kanten. Den som ska iscensätta dessa attacker är Fernando Gago från sin djupa position på det centrala mittfältet.

Men Argentinas fundamentala problem är som vanligt defensiven. De har ett förhållandevis oprövat mittbackspar i Ezequiel Garay och Federico Fernandez och bakom dem Sergio Romero som målvakt som dock fått sitta på bänken under stora delar av säsongen. Det är emellertid längs kanterna som Argentina framför allt har visat sig sårbara under VM-kvalet. Lagets defensiva organisation är ännu en gång dess akilleshäl.

Realistiskt mål: Guld
Nyckelspelare: Leo Messi
Joker: Angel Di Maria
Betyg: +++++

:::

BOSNIEN

Argentina (15/6), Nigeria (21/6) och Iran (25/6)

Det är svårt att inte känna den allra djupaste sympati för Bosnien, det enda landet i den här turneringen som gör sitt allra första VM. Ett litet land härjat av krig i sin moderna historia där fotbollen förblir en enande kraft i landet som under sådana förutsättningar har lyckats samla ihop en väldigt lovande grupp av fotbollsspelare.

Bosnien spelar också en väldigt positiv och kreativ fotboll. Därtill har nöden kanske ingen lag. Det flödar över av offensiva spelare i truppen, men det finns heller inte väldigt många spelare i Bosnien med den tillräckliga kvaliteten för ett landslag, av fullt naturliga skäl. Förbundskapten Safet Susic har alltså varit tvungna att laga efter läge, vilket gett laget en rejäl offensiv balans. Det saknas defensiva spelare av hög kvalitet.

För spelarna har det till viss del inneburit att de tvingats anpassa sig till för dem ovana positioner. Till deras fördel ska sägas att de har gjort detta mycket bra, till stor del vittnandes om en stark lagsammanhållning. Farhågan är så klart att Bosnien i sin entusiasm över att till sist vara i VM lämnar väldiga ytor bakom sina offensiva spelare som motståndarna kan utnyttja. Inte minst öppningsmatchen mot Argentina riskerar bli rejält brutal.

Realistiskt mål: Kvartsfinal
Nyckelspelare: Miralem Pjanic
Joker: Asmir Begovic
Betyg: +++

:::

IRAN

Nigeria (16/6), Argentina (21/6) och Bosnien (25/6)

Iran deltar i sitt fjärde VM och hoppas att för första gången kunna ta sig vidare från gruppspelet. För det ändamålet har man anställt Carlos Queiroz som förbundskapten i förhoppningen att han ska kunna tillföra taktisk disciplin till ett tekniskt kompetent fotbollslag. Något Queiroz har lyckats med, delvis på bekostnad av offensiven.

Irans förberedelser inför VM har varit allt annat än idealiska. Laget har, till synes av ekonomiska skäl, genomfört få träningsmatcher inför VM och då mot svagt motstånd. På motsvarande vis har laget inte haft någon större möjlighet att samlas på gemensamma träningsläger inför VM. Inte minst har flera av Irans nyckelspelare uteblivit från de läger som har hållits.

Konflikter har också uppstått mellan Queiroz och några av Irans mer färgstarka spelare. Ali Karimi, Hadi Aghili och Payam Sadeghian tillsammans med målvakten Mehdi Rahmati har förklarats icke önskvärda av Queiroz, efter gräl som antingen riskerar sänka lagets kvalitet eller möjligen ökar lagets sammanhållning och Queiroz auktoritet.

Irans styrkor är först och främst det defensiva mittfältet med rutinerade spelare som Javad Nekounam och Andranik Teymourian. Offensivt bidrar framför allt Ashkan Dejagah och Reza Ghoochannejhad med kvalitet. Irans svaghet ser vi framför allt i försvaret och på ytterbackspositionerna, där Iran saknar spelare av hög kvalitet. Queiroz har också dribblat med målvaktsvalet vilket skapat osäkerhet på den positionen.

Realistiskt mål: Slutspel
Nyckelspelare: Javad Nekounam
Joker: Reza Ghoochannejhad
Betyg: +

(Tack till Pezhman Pars för research, bakgrund och detaljerad analys.)

:::

NIGERIA

Iran (16/6), Bosnien (21/6) och Argentina (25/6)

Nigeria bubblade upp på VM-scenen för 20 år sedan i samband med VM 1994 i USA. Laget hade då en generation av löjligt talangfulla spelare som efter VM skulle få framgångsrika karriärer i Europa. Den nuvarande förbundskaptenen Stephen Keshi var kapten för det laget och har strävat efter att återskapa samma typ av fotboll som var så framgångsrik då.

Nigerias fotbollsarv har holländska rötter. Laget från 1994 stod under Clemens Westerhofs ledning och var alltså baserat runt ett snabbt och tekniskt 4-3-3-spel enligt känd holländsk fotbollsskola. Nigerias anfallsspel utgår mycket från deras snabba offensiva spelare som Peter Odemwingie, Emmanuel Emenike och Ahmed Musa.

Precis som för övriga lag i den här gruppen så är defensiven i Nigeria det som utgör det stora frågetecknet. Målvakten Vincent Eneyama gör förvisso sin tredje VM-turnering och hade en minnesvärd insats mot Argentina i förra VM, men framför honom spelar en oprövad backlinje med Godfrey Oboabona och Kenneth Omeruo som mittbackar. Backlinjens dilemma är dock att den inte ges ett fullgott av lagets defensiva mittfält där Ogenyi Onazi sannolikt inte kommer räcka till.

Realistiskt mål: Slutspel
Nyckelspelare: John Obi Mikel
Joker: Peter Odemwingie
Betyg: +++

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-06-14 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå