POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Orange is the new black

Louis van Gaal är alltså Man Utds nye manager. Det blev ju klart redan innan VM att den holländske stortränaren blir den som tar över efter David Moyes misslyckade regim.

Man får anta att det var rätt många Man Utd-supportrar som mös lite extra av att se Hollands demolering av Spanien i allmänhet, och Robin van Persies insats i synnerhet. Det bådade gott om man säger så.

Det är ju så där ibland att saker och ting går i vågor. Premier League har haft sin franska våg, sin italienska våg, sin spanska våg och nu på slutet får man kanske säga att det har varit lite av en tysk våg. Det vill säga ett ställe därifrån klubbar väljer att hämta sina influenser.

Någon holländsk våg har det dock aldrig riktigt varit fråga om. Även om det holländska fotbollsarvet har kommit in bakvägen, genom dess betydelse för spansk fotboll. Det är lite märkligt, med tanke på Hollands tradition av systemfotboll och framgångsrika ungdomsakademier.

Holländska managers har dock till största delen icke gjort sig besvär. Det finns så klart vissa enstaka och tillfälliga undantag. Men ofta kan det ju räcka med ett stort namn för att få bollen i rullning.

Och nu ser det ut som om bollen kanske har börjat rulla. För nu verkar det klart att Southamptons nya manager blir en holländsk klassisk brödraduo, nämligen Ronald och Erwin Koeman. Ronald som manager och Erwin som assisterande.

Ronald med förflutet som manager i Barcelona, Ajax, Benfica och Valencia, riktigt fina meriter. Och Erwin vars största meriter inkluderar förbundskapten för Ungern samt manager för PSV Eindhoven.

:::

Det finns sådant som talar både för och mot valet av just Ronald Koeman som ny manager, efter den till Tottenham flyktade Mauricio Pochettino.

För talar att Koeman är väl bevandrad med den huvudsakligen spanska fotbollsskola som Pochettino företräder. Han var som spelare en del av den reformevolution som Johan Cruyff genomförde i Barcelona under 1990-talet, det är alltså inget paradigmskifte på väg i Southampton.

Mot talar kanske Ronald Koeman själv, eller rättare sagt hans track record som manager. För även om meritlistan inkluderar väldigt imponerande klubbar så har han varit föga lyckad egentligen i något av managerjobben han har tagit sig för.

Han har inte vid något tillfälle direkt förbättrat någon klubb han har varit i, tvärtom så har deras prestation sjunkit. Framför allt har Koeman själv aldrig blivit långvarig i någon av sina klubbar, ofta självmant avslutandes sitt uppdrag av olika skäl.

Om man har rekrytering som huvuduppgift så skulle detta få vissa alarmklockor att ringa. Man skulle fundera lite extra över om det kan vara så att Koeman har samarbetssvårigheter eller helt enkelt bara en trubbelmakare.

Vad som däremot ofta har framkommit är att Ronald Koeman är en utmärkt tränare och utvecklare, det vill säga en ledare som får ut det bästa av varje individuell spelare. Men en manager måste också kunna hantera den taktiska och administrativa sidan av arbetet.

Ingen är enbart vad förteckningen över tidigare meriter visar, men om vi tittar på den så finns det en risk att Southampton har gjort ett val som de kommer få skäl att utvärdera igen förr snarare än senare.

Den inställningen har emellertid inte lokaltidningens bloggare i Southampton som istället menar att anställningen av Ronald Koeman visar att klubben menar allvar och har höga ambitioner. Han menar vidare att anställningen signalerar en förändrad policy från anställningen av de relativt okända Nigel Adkins och Mauricio Pochettino, och lyckas på något vis få det till något positivt.

Jakten på stora namn före riktig substans i meritförteckningen är förvisso inte på något vis unikt för Southampton. Ronald Koeman är onekligen ett profilstarkt namn. Men man ska också vara lite försiktig med vad man önskar sig.

:::

På temat överraskande manageranställningar så har West Brom meddelat att Alan Irvine blir ny manager, eller ”head coach” som de kallar det.

Det är Irvines första uppdrag som Premier League-manager, vilket kanske är anmärkningsvärt i sig. Vad är då detta för ung ny brittisk demontränare frågar sig då vän av ordning?!

Mja, Irvine är 55 år gammal. De senaste tre åren har han varit chef för Evertons ungdomsakademi, förvisso en framgångsrik sådan. Dessförinnan var han, innan han fick sparken, manager för Sheffield Wednesday och således ansvarig när klubben flyttades ned från The Championship till League One.

Som sagt, överraskande.

:::

VM-KOLLEN:

(1) Schweiz står för en viktig vändning mot Ecuador och intressant nog har hittills inte en enda match i detta VM slutat oavgjort. Vilket om jag har förstått det rätt är någon form av rekord.

(2) Honduras grävde likt Uruguay sin egen grav i matchen mot Frankrike. Tråkigt att se dessa syd- och centralamerikanska lag vara så dåligt disciplinerade som de varit i matcherna mot Costa Rica och Frankrike.

(3) Men det har verkligen varit ett fantastiskt bra VM så här långt. Absolut ingenting att klaga på rent spelmässigt.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-06-16 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå