POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

VM 2014, Grupp H: Belgien favoriter i svårtippad grupp

I VM:s sista grupp hittar vi ett av de på förhand mest populära lagen i form av Belgien. Det brukar ju alltid vara ett lag utanför de etablerade som inför ett VM brukar pratas upp lite extra, och den här gången är det Belgien. Till stor del eftersom laget består av ett flertal unga spelare som etablerat sig som stjärnor i stora europeiska klubbar.

Mot detta unga och kosmopolitiska Belgien ställs huvudsakligen ett väldigt hemvävt Ryssland, i vilket samtliga spelare spelar fotboll i den egna inhemska ligan. Ryssland är möjligen inte lika kraftfulla som Belgien, men spelar ändå en snabb, teknisk och fartfylld fotboll som har alla möjligheter i världen att ställa till problem för Belgien.

Efter dessa båda lag återstår Sydkorea och Algeriet, som även de har rätt spännande lagbyggen på gång och med flera individuellt skickliga spelare. Inget av lagen går att underskatta utan är fullt kapabla att prestera resultat och poäng i den här gruppen, som vid närmare granskning framstår som en av VM:s mest svårtippade.

Kampen står om slutspelsplatserna. Men väl i slutspelet så har inte den här gruppen någon helt önskvärd situation. Ettan och tvåan ställs med all sannolikhet mot Tyskland eller Portugal i åttondelsfinalen, vilket oavsett motstånd är en väldigt tuff uppgift. För gruppettan väntar i en eventuell kvartsfinal Argentina. Beroende på hur man värderar chanserna mot Tyskland respektive Portugal så kan andraplatsen i den här gruppen visa sig vara mer framkomlig.

:::

Min slutställning:

1.       Belgien
2.       Ryssland
3.       Sydkorea
4.       Algeriet

:::

ALGERIET

Belgien (17/6), Sydkorea (22/6) och Ryssland (26/6)

Algeriets starkaste lagdel är utan tvekan mittfältet. Där finns lagets storstjärna Sofiane Feghouli och det är också där på en kant som vi hittar Yacine Brahimi, som mycket väl kan bli en av den här turneringens stora överraskningar. Inför VM har Algeriet också förstärkts av Tottenhams Nabil Bentaleb, som valde att spela för Algeriet snarare än Frankrike strax innan turneringen.

Det är fjärde gången Algeriet deltar i VM och förhoppningen är att nu för första gången ta sig förbi gruppspelet. De bör ha en hyfsad chans till det i en av VM:s mer lätthanterliga grupper. Vare sig Ryssland eller Sydkorea borde vara omöjliga uppgifter för ett Algeriet som är fysiskt starkt i defensiven och tekniskt skickligt i offensiven.

Algeriet fick under sitt första VM i Spanien 1982 utstå en av VM:s större orättvisor när Västtyskland och Österrike spelade på resultat. Flera skulle dock hävda orättvisa att de nu alls deltar i VM den här gången, efter att Madjid Bougherra i playoff-spelet mot Burkina Faso först svarat för en direkt livsfarlig tvåfotstackling på Charles Kaboré för att därefter skjuta Algeriet till VM med matchens enda mål.

Realistiskt mål: Slutspel
Nyckelspelare: Sofiane Feghouli
Joker: Yacine Brahimi
Betyg: ++

:::

BELGIEN

Algeriet (17/6), Ryssland (22/6) och Sydkorea (26/6)

Belgien är VM:s stora outsider-lag om man ska tro rådande stämning. Laget är baserat runt sin gyllene 1987-generation och en produkt av den belgiska ungdomsrevolutionen. Belgien har spelare av väldigt hög klass på nästan alla positioner och tippas av många gå mycket långt i den här turneringen. Även om det nu är första gången som just detta Belgien deltar i ett mästerskap.

Laget har mängder med alternativ i offensiven, även om Marc Wilmots planer helt säkert har störts av att hans ordinarie anfallare Christian Benteke är skadad och missar VM. Benteke hade lyckats skapa ett framgångsrikt samarbete med Eden Hazard och Kevin de Bruyne. Vem som ersätter Benteke är oklart, Wilmots har både Romelu Lukaku och Kevin Mirallas att tillgå.

Belgien har en stark centrallinje med mittbackarna Vincent Kompany och troligtvis Thomas Vermaelen, med Daniel van Buyten som mittback. Framför dem huserar Axel Witsel och Marouane Fellaini eller möjligen Mousa Dembele på det centrala mittfältet. Belgiens svaga positioner är ytterbacksplatserna som besätts av de naturliga mittbackarna Jan Vertonghen och Toby Alderweireld från Atlético Madrid.

Belgien tar sig säkert vidare från gruppen. Väl i slutspelet blir dock uppgiften betydligt tuffare. Redan i åttondelsfinalen ställs man med hög sannolikhet mot antingen Tyskland eller Portugal och skulle man vinna den matchen så väntar i kvartsfinalen Argentina. Det blir till att bekänna färg för ett i sammanhanget tämligen oerfaret Belgien.

Realistiskt mål: Kvartsfinal
Nyckelspelare: Eden Hazard
Joker: Axel Witsel
Betyg: ++++

:::

RYSSLAND

Sydkorea (17/6), Belgien (22/6) och Algeriet (26/6)

Det moderna ryska landslaget är modellerat runt en holländsk fotbollsidé sedan Guus Hiddinks och därefter Dick Advocaats perioder som förbundskapten i Ryssland. När Ryssland anställde Fabio Capello som ny förbundskapten inför VM-kvalet var det nog många som förväntade sig en återgång mot ett mer konservativt sätt att spela fotboll. Men Capello har hållit fast vid 4-3-3-taktiken och lagets offensiv.

Ryssland arbetar hårt för att pressa sina motståndare högt upp i planen och vinna tillbaka bollen i framskjutna positioner. Det är en taktik som har visat sig effektiv mot kvalificerat motstånd, såsom Portugal i VM-kvalet, men även sårbar mot lägre liggande motstånd. Det är också en taktik som är fysiskt väldigt krävande, vilket kan visa sig bli ett problem i den sydamerikanska hettan och luftfuktigheten.

En av Rysslands stora styrkor är ett väldigt samspelat landslag. VM-truppen är unik i den meningen att den består enbart av spelare från den egna inhemska ligan. Laget består av en kärna av självklara nyckelspelare såsom Igor Akinfeev, Sergej Ignashevitch, Roman Shirokov och Aleksander Kershakov. Där finns både rutin och ungdomlighet.

Realistiskt mål: Slutspel
Nyckelspelare: Igor Denisov
Joker: Aleksander Kokorin
Betyg: +++

:::

SYDKOREA

Ryssland (17/6), Algeriet (22/6) och Belgien (26/6)

Tolv år efter Sydkoreas fantastiska VM på hemmaplan så kommer Sydkorea försöka sig på att återupprepa det då framgångsrika taktiska receptet. Sydkorea fick kämpa sig genom ett problemfyllt kval till VM, efter vilket den nuvarande förbundskaptenen Hong Myung-Bo anställdes för rätt precis ett år sedan.

Hong, som var lagkapten i Sydkoreas VM-lag från 2002, sade sig vilja återvända till de av en holländare formulerade koreanska grundvärderingarna, vilket betyder ett fartbaserat kontringsspel som borde ligga helt rätt i tiden i den här turneringen. Det är en väsentlig skillnad mot den långbollstaktik som hans företrädare använde under VM-kvalet.

Vad Sydkorea kan producera offensivt är hyfsat välkänt, dock har de en hel del defensiva problem. I VM-kvalet släppte Sydkorea in fler mål på fasta situationer än något annat lag vilket tyder på bristfällig defensiv organisation. Ytterbackarna är svaga positioner vilket gör att mittbackarna ofta hamnar i besvärliga lägen och motståndarna ges alldeles för stora ytor.

Lagets storstjärna i anfallet är Park Chu-Young, vilket är rätt anmärkningsvärt sett till att han under sina tre säsonger i Arsenal knappt har fått spela en enda match. I Arsenal har sydkoreanen så här långt inte räckt till, men i det sydkoreanska landslaget betraktas han som en nyckelspelare.

Realistiskt mål: Slutspel
Nyckelspelare: Lee Chung-Yong
Joker: Park Chu-Young
Betyg: ++

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-06-16 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå