POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Another one bites the dust

Uruguay besegrade och slog ut Italien ur VM. Allt borde så klart vara frid och fröjd för Uruguay men är det knappast. Skälet är så klart att Luis Suarez, den självutnämnde mest synd om i hela världen-människan, ännu en gång har betett sig hårresande illa på en fotbollsplan.

Det var den 79:e matchminuten när Luis Suarez går in i en duell med Giorgio Chiellini inne i straffområdet. Ställningen var 0-0 och Uruguay jagade således ett mål. Det ser ut som om Suarez försöker skalla Chiellini men bitmärkena i Chiellinis axel är minst sagt tydliga.

Det är inte första gången Luis Suarez biter en spelare på fotbollsplanen. Det är inte ens den andra gången. Det är, såvitt vi vet och kan berätta, den tredje gången det händer. Vilket så klart gör att det snart börjar kännas som något av en vana, för att inte säga ful ovana.

Naturligtvis inser Luis Suarez rätt snabbt vilket otroligt misstag han har gjort. Tankeverksamheten rullar igång på en gång. Så till den milda grad att han direkt efter händelsen slänger sig på marken och tar sig åt tänderna. Det gäller att vara på hugget.

“Ursäkta, men herrns axel befinner sig inne i min mun!”

För att göra en absurd situation komplett så kunde så klart domaren ha visat Chiellini rött kort för att ha tandtacklat Luis Suarez. De italienska spelarna hade säkert inte sett det som något avsteg från tidigare beslutsfattande, när han tämligen svårförståeligt valde att visa ut Claudio Marchisio. Något som grovt förändrade matchbilden.

Italien känner nog att det inte var första gången de drabbats av något liknande i VM.

:::

Efterspelet lär så klart fortsätta vad gäller den här incidenten. FIFA måste naturligtvis ta disciplinära åtgärder.

I och med att det är tredje gången Luis Suarez gör sig skyldig till något liknande så måste straffet reflektera detta. Suarez stängdes av i tio matcher mot slutet av säsongen 2012-13 för att ha bitit Chelseas Branislav Ivanovic. Något som fördömdes inom engelsk fotboll.

Den oberoende FA-panelen som då dömde Luis Suarez kritiserade spelaren för att till synes inte förstå allvaret i vad han hade gjort. Vilket naturligtvis den här upprepade bedriften indikerar att han faktiskt inte alls förstod alls.

Det är ju ett återkommande mönster med Luis Suarez. Han beter sig illa, men tar aldrig ansvaret för det. Tvärtom tar han illa vid sig när han kritiseras för sitt beteende. Det var bland annat vad hela hans efterspel till matchen mot England handlade om, hur han hade “visat dem” som kritiserat honom i England.

FIFA kan stänga av en spelare i 24 matcher som mest, rimligtvis kommer ett straff således ligga mellan 10-24 matcher. FIFA måste rimligtvis markera och straffet för en tredje förseelse kan knappast bli mindre än straffet för den andra.

:::

Frågan, för Uruguay, är rimligtvis bara när straffet kommer träda i kraft. Det är osannolikt att det hinner ske under VM. Så snabbt maler sällan fotbollsrättvisans kvarnar.

Frågan, för Liverpool, är kanske mer konkret huruvida en FIFA-bestraffning kommer att påverka hur Luis Suarez kan spela också för sitt klubblag. Här finns inga tydliga prejudikat när det gäller FIFA. Spelare har bestraffats under FIFA-mandat och det har gällt också i klubblagen, och spelare har bestraffats utan att det har gällt.

Mer indirekt väcker det här så klart också till liv gamla kontroverser gällande Luis Suarez inom engelsk fotboll. Och med tanke på att Luis Suarez redan har börjat placera pjäserna för att kunna lämna klubben under sommaren så lär det här knappast förbättra den situationen för Liverpool. Alternativt så gör det honom svårare att sälja.

Det är hur som helst en situation som något liknar motsvarande situation för Liverpool sommaren 2009. Man hade nyss slutat tvåa i Premier League och såg fram emot att bygga vidare, bara för att tappa sin bäste spelare och momentum i sin egen uppbyggnad.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-06-24 kl 22:59

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå