POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

England får sikta in sig på att göra "en Spanien" mot Costa Rica

I kölvattnet av att England åkt ur VM och det således inte finns något särskilt intressant att skriva om vad gäller Englands fotboll, så väcks istället ett antal mer absurda diskussioner.

Inte minst har tidigare förbundskaptener eller kandidater till jobbet fått för sig att det här var ett bra tillfälle för dem att ta bladet ur munnen. Sven-Göran Eriksson menade att en utländsk manager hade fått sparken efter ett sådant här resultat i VM. Svennis menade att när han var förbundskapten så var ansågs inte kvartsfinal bra nog. Roy Hodgson avslutade denna icke-diskussion genom att säga att han var tacksam för det förtroende som Greg Dyke och FA visade för honom.

Harry Redknapp väckte i så fall en både större och mer absurd diskussion genom att hävda att det fanns spelare under hans tid i Tottenham som kom till honom och bad att få slippa spela i landslaget. ”They don’t need the aggro” som Redknapp så elokvent uttryckte det hela.

Det är så klart ett avslöjande som inte förvånar för någon som följt engelsk fotboll med ett minimum av allmänintresse under de senaste tio åren. Men det var ändock ett påstående som väckte Roy Hodgsons och Steven Gerrards ilska och irritation. De uppmanade genast Harry Redknapp att precisera vilka spelare detta faktiskt handlade om, vilket så klart är en rätt tramsig begäran.

Hodgsons och Gerrards ilska påminner inte så lite om Kapten Renaults spelade ilska i Casablanca när han utbrister ”I’m shocked, shocked to find that gambling is going on in here!” Visst finns det en viss ironi att Steven Gerrard ger uttryck för oförståelse i frågan givet att han själv vid ett antal tillfällen under åren har varit misstänkt frånvarande från landslagsuppdrag.

Gerrards svarsformulering var ju också politiskt vägd på guldvåg. ”Det finns ingen spelare i det här laget som gjort så” menar Gerrard, vilket så klart mycket väl kan stämma. Men det var ju inte det som åsyftades av Redknapp som ju pratade om tidigare spelare, något som Gerrard således kommenterade utan att faktiskt kommentera det.

Samtidigt är det ju oklart vad Redknapp vill uppnå med att påpeka det självklara. Det krävs för det första ingen större tankeinsats för att lista ut vilka spelare det kan handla om. För det andra så undrar man om han menar att Englands resultat i VM beror på bristande vilja eller intresse från spelarnas sida. Vilket vore lite märkligt. Man kan kritisera England för en hel del den här gången, men inte bristande vilja.

Det känns som ett billigt sätt att göra retoriska poäng på folkets fördomar om bortskämda fotbollsspelare.

:::

Viljan har måhända inte brustit för England hittills under VM, men det kan nog mycket väl vara så att viljan och motivationen inte är den allra bästa ikväll när laget ska spela av den för dem helt betydelselösa matchen mot Costa Rica. Det är inte lätt att spela under sådana förutsättningar.

Diskussionen inför matchen gäller mest om England ska köra vidare med ordinarie manskap eller göra omfattande byten i startelvan. Roy Hodgson har emellertid signalerat, inför kvällens match, att han gärna ser att alla som ingått i VM-truppen ges speltid under detta VM.

Det där är ju en inte helt lätt avvägning.

Å ena sidan har man ett ansvar mot övriga gruppdeltagare och mot publiken att ställa upp ett någorlunda ordinarie lag. Man vill inte hamna i en situation där man uppenbart inte bemöter matchen med den respekt den ändå förtjänar. Det kan också finnas en poäng att ge de spelarna som kämpat mot Italien och Uruguay chansen att återupprätta sig själva lite i turneringens sista match.

Å andra sidan kan det naturligtvis vara väldigt svårt att motivera de spelare som har deltagit. Det kan däremot finnas en betydligt mer naturlig hunger hos de spelare som ännu inte fått pröva på den brasilianska hetluften. Det finns också ett värde i att ge så många spelare som möjligt erfarenhet av att spela VM inför kommande mästerskap.

Det talas emellertid om fem förändringar inför kvällens match mot Costa Rica, bland annat ska Frank Lampard tydligen få säga adjö till England genom ett sista framträdande i landslagströjan.

Det finns däremot ett antal spelare jag särskilt vill se ikväll som förtjänar att få chansen. Luke Shaw på vänsterkanten utan tvekan. Phil Jones anser jag bör ges chansen, han borde kanske ha varit en tydligare kandidat redan tidigare. Ben Foster kan få dra på sig målvaktströjan. Adam Lallana anser jag bör få chansen redan från start att påverka en matchbild. Jack Wilshere som central mittfältare, bredvid Frank Lampard i så fall.

Rickie Lambert kommer naturligtvis inte göra något mer mästerskap, men jag anser ändå att han förtjänar mer speltid än vad han har fått hittills under detta VM.

Mycket av det här verkar också slå in om man ska utgå från vad som rapporteras vara Roy Hodgsons faktiska startelva. Han väljer dock att även spela Chris Smalling, och James Milner samt Ross Barkley tar plats på mittfältet. Längst fram behåller Daniel Sturridge platsen i anfallet framför Rickie Lambert, i vad som riskerar bli ett för Lambert tämligen välbekant scenario framöver.

:::

VM-KOLLEN:

Tre avbytare gör tre mål när Spanien avslutar VM med något som i alla fall liknar heder. Nu var det en betydelselös match i slutänden, men lite stryker det ändå under det som har varit huvudpoängen inför och under VM, att Spanien hade behövt förnya och förändra mer systematiskt till detta VM.

Mustaschen har gjort en comeback detta VM. Den har ju annars legat i träda sedan 1970-talet.

Brasilien befann sig under någon minut i situationen att de riskerade att komma tvåa i gruppen och därmed tvingas möta Holland redan i åttondelsfinalen. Luis Felipe Scolari som kallat Louis van Gaal för ”dum åsna” såg förmodligen inte fram emot detta och blev nog rätt nöjd när Fernandinho punkterade föreställningen.

Mexiko imponerade storligen i måstematchen mot Kroatien, samtidigt var Kroatien själva väldigt bleka. Frågan är vad den där straffen i premiärmatchen egentligen fick för betydelse för kroaternas mästerskap, samtidigt är det så klart något man måste kunna släppa och gå vidare.

Två åttondelsfinaler är således klara. Brasilien vs Chile och Holland vs Mexiko, båda två ser på förhand ut som högintressanta matcher. Holland går absolut inte säkert mot Mexiko, som bara har släppt in ett enda tröstmål hittills under turneringen.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-06-24 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå