Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Betyg på sommarens Premier League-värvningar

Transferfönstret är återigen öppnat och då kan det börja bli läge att betygsätta redan genomförda värvningar igen, enligt känd modell. De värvningar som dyker upp under sommaren kommer hädanefter att betygsättas dag för dag, snarare än i klump så här.

Chelsea, Man Utd och Liverpool är de tre klubbar som hittills har spenderat mest detta transferfönster. Alla tre klubbarna har också gjort tämligen bra business vilket möjligen indikerar en sanning i uppfattningen att det är smart att göra sina affärer snabbt och tidigt.

Arsenal, Everton och Tottenham har å andra sidan så här långt varit betydligt mer avvaktande, för att inte säga inaktiva.

Det kan naturligtvis vara på sin plats att återigen påminna om att det inte är spelare som betygsätts, utan värvningar. Det är inte samma sak, även om spelarkvalitet självklart är en dimension i värvningen. Värvningen betygsätts också utifrån hur jag tror dess effekt blir på den kommande säsongen, jag har alltså inga ambitioner att skåda fem år framåt i tiden.

Många tenderar också att haka upp sig på transfersummor när de pratar om en värvning som antingen bra eller dålig. Ofta dock på ett sätt som avslöjar att de antingen förväxlar verkligheten med Football Manager, eller att de har rätt liten insikt i företagsekonomiska realiteter.

Transfersummor är för det första inte ett direkt mått på spelarkvalitet utan en produkt av relativ förhandlingsstyrka mellan köpare och säljare. En sådan summa måste också slås ut över den tid som spelaren förväntas vara kvar i klubben och således tillföra ett värde till laget. Likaväl måste transfersumman sättas i relation till den köpande klubbens totala resuser, det vill säga summans alternativkostnad. Ett visst belopp är inte lika värt för samtliga klubbar. En tusenlapp är värd mer för en arbetslös än för en miljonär.

Jag gör mig dock inga illusioner att detta förtydligande kommer ha någon som helst effekt på sommarens transferdiskussioner.

:::

Berömlig (+++++)

Cesc Fabregas (AM), Barcelona till Chelsea, £30m. Strålande prestigevärvning av Chelsea som får en spelare som både kompletterar laget taktiskt och höjer lagets spetskvalitet. En viktig kugge när Chelsea bygger ett nytt lag som ska konkurrera både i Premier League och i Champions League.

Ander Herrera (CM), Athletic Bilbao till Man Utd, £29m. En spelartyp som Man Utd har varit i behov av i många år. En mycket framstående spelare i La Liga och har precis den mångsidighet på mittfältet som Man Utd har saknat. En central del i Man Utds förnyelse.

Diego Costa (ST), Atlético Madrid till Chelsea, £32m. Värvningen som gjordes klart idag. Ja, Chelsea har haft väldokumenterade problem med sitt anfall och har slängt pengar på det problemet förut. Men i Costa har kanske Mourinho hittat sin motsvarighet till Didier Drogba, och det vore guld värt.

:::

Med beröm godkänd (++++)

Craig Gardner (CM), Sunderland till West Brom, fri. Jag är rätt förtjust i den här värvningen. Gardner är hyfsat mångsidig på det centrala mittfältet, vilket han stundtals visade i Sunderland, och det är exakt vad West Brom har lidit brist på. Förstärker laget.

Luke Shaw (LB), Southampton till Man Utd, £27m. På sätt och vis en värvning med prestige då Shaw har varit jagat villebråd av fler klubbar. Man Utd förstärker med Englands mest spännande talang på en position där laget är i behov av att förstärka. Inget att orda om där.

Robert Snodgrass (RW), Norwich till Hull, £7m. Det var inte lätt att hitta positiva saker med Norwich förra säsongen men Snodgrass var en av dem. Hull får spendera lite pengar men det kan det visa sig vara värt. Ännu en lyckad insats på transfermarknaden av Steve Bruce.

Steve Sidwell (DM), Fulham till Stoke, fri. Fulham åkte ur Premier League förra säsongen men det  var knappast på grund av Sidwell, som var riktigt bra. Stoke behöver förstärka sitt centrala mittfält och har i Sidwell hittat precis den spelartyp laget behöver. Dessutom gratis. Snudd på femma.

Lukasz Fabianski (GK), Arsenal till Swansea, fri. Fabianski har haft svårt att ta någon fast plats i Arsenal trots stora förhoppningar. Det förblir dock en klart kompetent målvakt som jag tror kommer att förstärka Swansea på en position där laget tidigare möjligen har varit något överskattat.

Fernando (DM), Porto till Man City, £12m. En riktigt bra spelare så klart, men lite undrar jag över Man Citys behov på just den här positionen. Men för en förhållandevis billig peng så utgör det inga egentliga hinder för Man City att ta in Fernando.

Emre Can (DM), Bayer Leverkusen till Liverpool, £10m. Mycket spännande värvning av Liverpool, en av Bundesligas mer intressanta talanger, även om han råkar vara defensivt lagd. Men det är en del i en väsentlig förnyelse för Liverpool på det defensiva mittfältet. Kan bli riktigt bra.

Adam Lallana (AM), Southampton till Liverpool, £25m. Liverpool har varit på jakt efter Lallana en längre tid, men först idag blev det helt klart. Lallana är naturligtvis en utmärkt spelare även om det kanske inte är i första hand offensivt mittfält som Liverpool måste förstärka med dylika summor.

:::

Väl godkänd (+++)

Jordi Gomez (CM), Wigan till Sunderland, fri. Gus Poyet jobbar vidare med en latinisering av Sunderlands mittfält. Craig Gardner ut och Gomez in. Absolut ingen dålig värvning för Sunderland, Gomez har gjort ett bra jobb på Wigans mittfält. Dessutom billig värvning.

Billy Jones (RB), West Brom till Sunderland, fri. Kompetent högerback värvad från West Brom. En position som Sunderland naturligtvis behövde förstärka efter att Phil Bardsley inte längre önskade eller önskades vara kvar. Ingen höjdarvärvning även om det är bra att gapet är fyllt.

Bafetimbi Gomis (ST), kontraktslös till Swansea, fri. Intressant om än något osäker värvning av Swansea, dock ett försök så vettigt som något att fylla det hål som Michu med intill visshet gränsande sannolikhet kommer lämna. Gomis har gjort det riktigt bra i Ligue 1.

Phil Bardsley (RB), Sunderland till Stoke, fri. Bardsley kommer i alla fall inte ha några problem att känna igen sig på högerbacksplatsen i ett rödvitrandigt fotbollslag. Bra om än ej spektakulär värvning av Stoke som behövde förstärka just på högerbacken.

Jack Colback (CM), Sunderland till Newcastle, fri. En av sommarens mer kontroversiella övergångar så här långt. Colback var inte intresserad av något nytt kontrakt med Sunderland och valde istället att skriva på för de värsta rivalerna. Newcastle får en mycket duktig spelare till sitt centrala mittfält.

Rickie Lambert (ST), Southampton till Liverpool, £4m. Naturligtvis en bra anfallare som kan komma att vara nyttig för Liverpool. Men med Luis Suarez och Daniel Sturridge i klubben naturligtvis aldrig mer än en marginalspelare, och knappast någon ersättare om Suarez lämnar.

Joleon Lescott (CB), Man City till West Brom, fri. Ett av West Broms problem under flera säsonger har varit ett något oorganiserat försvarsspel. Lescott kan vara en åtminstone tillfällig lösning på det problemet, och som fri transfer onekligen värd en chansning.

Marc Albrighton (RW), Aston Villa till Leicester, fri. Det var inte så värst många säsonger sedan som Albrighton var en av Premier Leagues mer spännande spelare, ofta nyttig i Aston Villas offensiv. Paul Lambert har dock inte visat honom något större förtroende. Kan Leicester dra nytta av det?

Bacary Sagna (RB), Arsenal till Man City, fri. Självklart en högst kompetent högerback, men här ställer jag mig onekligen frågande till vad Man City egentligen behöver honom, de har redan ligans arguably bästa högerback i Pablo Zabaleta. Dock en minst sagt högkvalitativ breddvärvning.

Mauro Zárate (ST), Velez Sarsfield till West Ham, okänt. Zárate har varit i England förut, då i Birmingham, utan att lämna något större avtryck. Men han har visat utanför England att han är en högst kompetent anfallare. West Ham har dessutom goda minnen av att värva lite lynniga argentinska anfallare.

:::

Godkänd (++)

Joe Cole (AM), West Ham till Aston Villa, fri. En värvning som inte känns sådär värst inspirerad av Aston Villa. Cole kom tillbaka till West Ham men utan att riktigt förmå åstadkomma något och mycket lite talar för att han kan göra bättre ifrån sig i Villa. Kan dock glänsa sporadiskt.

Jake Livermore (CM), Tottenham till Hull, £8m. Ett kraftfullt argument för det ekonomiska värdet i att först låna ut en spelare till en klubb innan man säljer honom. Det slutar nästan alltid i att man får ut mer pengar än vad man annars hade fått. Bra spelare för Hull, bra pengar för Tottenham.

Michael Kightly (RW), Stoke till Burnley, £1,5m. En av Premier Leagues nykomlingar förstärker med den långväga yttermittfältare från Stoke och tidigare Wolves. Knappast någon spelare som kommer lyfta Burnley uppåt i tabellen men en kompetent spelare med Premier League-erfarenhet.

Costel Pantilimon (GK), Man City till Sunderland, fri. Definitivt inte någon spelare som kommer kunna göra något större avtryck i Sunderland, som redan har Vito Mannone i målburen. Men Pantilimon har i och för sig vant sig vid att spela andrafiol i Man City och lär inte gnälla över att göra det i Sunderland.

Ben Hamer (GK), Charlton till Leicester, fri. Sade sig gå till Leicester för chansen att få spela i Premier League. Så värst många chanser till det lär han kanske inte få med tanke på att i Leicesters mål står Kasper Schmeichel, men hoppet är det sista som överger människan.

Matthew Upson (CB), Brighton till Leicester, fri. Daniel Sturridge och Wayne Rooney gjorde Englands mål i VM i somras. Den senaste VM-målskytten innan det råkar vara just Upson. Från VM bar det på fyra år till The Championship, men nu plockar Leicester tillbaka mittbacken till Premier League.

Philippe Senderos (CB), Valencia till Aston Villa, fri. Jag har aldrig varit något större fan av Senderos kvaliteter som back, och jag tvivlar på att han kommer visa sig vara någon mer pålitlig lösning på Aston Villas försvarsproblem. Kan bidra med rutin och erfarenhet.

Ayoze Pérez (ST), Tenerife till Newcastle, £1,6m. 20-årig spansk anfallare som har gjort det bra i den spanska ligan. Newcastle har en del huvudbry att reda ut i sitt anfall och frågan är väl om Pérez egentligen har något att bidra med där, dock inte någon spelare som ska underskattas.

Mame Biram Diouf (ST), Hannover till Stoke, fri. Inte en fullständigt oäven värvning av Stoke men känslan är ändå att om Diouf i förra rundan i engelsk fotboll inte visade sig ha vad som krävdes så är det trots allt osannolikt att han skulle visa sig ha det vid andra försöket.

Cheikhou Kouyaté (DM), Anderlecht till West Ham, £7m. En värvning som bara kan betyda att Mohamed Diamé kommer att lämna klubben. Annars har jag lite svårt att förstå att West Ham bränner iväg £7m på en förhållandevis oprövad defensiv mittfältare. Men en spelare i Sam Allardyces smak.

:::

Okänd (+)

Tom Leggett (RB), Southampton till Aston Villa, fri. 18-årig högerback från Southamptons akademi. Ytterst tveksamt om han får någon som helst speltid i Premier League kommande säsong.

Isaac Nehemie (LW), Southampton till Aston Villa, fri. Aston Villa fortsatte sin shoppingrunda i Southamptons akademi. Nehemie har imponerat på många och kan göra ett avtryck i Aston Villa under kommande säsong.

Jack Barmby (AM/F), Man Utd till Leicester, fri. Knappast någon spelare som Leicester kommer kunna bygga sitt lag runt, men definitivt en ung och hungrig spelare som kan öka konkurrensen underifrån.

Chris Kettings (GK), Blackpool till Crystal Palace, fri. Utfyllnad på målvaktspositionen för Crystal Palace som dock redan har Julian Speroni i målet. En värvning för framtiden.

Vanja Milinkovic (GK), Vojovodina till Man Utd, okänt. En värvning för framtiden också detta. Ren akademivärvning av Man Utd, utan betydelse för kommande säsong.

Stephen Kingsley (LB), Falkirk till Swansea, £850k. I mina ögon lite märkligt att lägga iväg nästan en miljon på en ung vänsterback från skotska ligan. Swansea saknar heller inte spelare på vänsterbacken.

Dionatan Teixeira (CB), Dukla Banska till Stoke, £400k. Stoke menade sig ha scoutat den brasseslovakiske mittbacken under flera år. Då får man hoppas att de har goda skäl att betala närmare en halv miljon för honom.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-07-01 kl 19:35

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons